Τρίτη 16 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Απεργούν αύριο για τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας και τις Συμβάσεις

Από συγκέντρωση - εξόρμηση που πραγματοποίησε χθες το Συνδικάτο Μετάλλου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Από συγκέντρωση - εξόρμηση που πραγματοποίησε χθες το Συνδικάτο Μετάλλου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Σε απεργία προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, ξεχωρίζοντας στις διεκδικήσεις τους αιτήματα που αφορούν την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, την εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΣΕ), τους μισθούς και το δικαίωμα στην εργασία.

Τα δύο συνδικάτα επισημαίνουν ότι την ίδια ώρα που μεγαλώνει η δραστηριότητα στον κλάδο, με εφοπλιστές και εργολάβους να βγάζουν εκατομμύρια στις πλάτες των εργαζομένων, οι τελευταίοι μπορούν να καλύψουν όλο και λιγότερες ανάγκες με τα χρήματα που παίρνουν, η πίεση για παραπάνω δουλειά μεγαλώνει, γεγονός που οδηγεί «σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και στα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα». Ωστόσο η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στον δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει καταργήσει στην ουσία κάθε έλεγχο στους χώρους δουλειάς.

Αναφέρονται επίσης σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων μετά την παράδοση των ναυπηγείων σε νέους «σωτήρες» επενδυτές από την κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι θέσεις εργασίας και η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων είναι «στον αέρα», ενώ επίθεση δέχεται και η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ και βασικά δικαιώματα, όπως Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, προσαύξηση για την υπερωριακή απασχόληση κ.λπ. Προωθούν, με λίγα λόγια, την επέκταση του μοντέλου Σύρου σε όλη τη ναυπηγοεπισκευή, που σημαίνει δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ και από το βράδυ μέχρι το πρωί, με ένα ξερό ωρομίσθιο 10 - 12 ευρώ και όλα περασμένα μέσα.

Ιδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα ναυπηγεία, όπως του ομίλου Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα, όπου αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με μισθό 800 ευρώ.

Τελευταία εξέλιξη είναι άλλη μια προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, βάζοντας μπροστά εργολάβους («Hellenic», «St. Nicolas» και «Dynamic»), να φέρουν εργαζόμενους από τη Ρουμανία «και να τους έχουν να δουλεύουν καθημερινά δωδεκάωρα, χωρίς κανένας να γνωρίζει πώς πληρώνονται και πώς ασφαλίζονται, με στόχο το χτύπημα της Σύμβασης Εργασίας που με τους αγώνες μας έχουμε υπογράψει με την ένωση των εργοδοτών».

Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στην οργάνωσή της, διεκδικώντας:

-- Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

-- Αμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών ως υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

-- Ιση αμοιβή για ίδια εργασία για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από χώρα καταγωγής.

-- Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Αμεση εφαρμογή όλων των Συλλογικών Συμβάσεων, κλαδικής και επιχειρησιακών (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας), άμεση υπογραφή ΣΣΕ με τα ναυπηγεία του ομίλου Σπανόπουλου.

-- Ναυπηγεία ανοιχτά με όλες τους τις δραστηριότητες, μόνιμη και σταθερή δουλειά, εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ