Τρίτη 16 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ξεσήκωσαν τη Λάρισα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα για στήριξη του εισοδήματος

Με μια μαζική και μαχητική κινητοποίηση οι βιοπαλαιστές αγρότες του νομού Λάρισας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και ξεσήκωσαν, το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μάη, το κέντρο της Λάρισας με τα τρακτέρ, τα αγροτικά μηχανήματα αλλά και με τα συνθήματά τους.

Πιο συγκεκριμένα, αγρότες από τον Τύρναβο, την Αγιά, τον Αμπελώνα, το Συκούριο, τον Πλατύκαμπο και την Ελασσόνα πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διεκδικώντας την αναπλήρωση του εισοδήματός τους για όλα τα προϊόντα για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Μάλιστα, θέλοντας να καταγγείλουν την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και να αναδείξουν ότι αν δεν στηριχτεί το εισόδημά τους θα τεθεί ζήτημα επιβίωσης, σκόρπισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας αμύγδαλα μπροστά από την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου του ΚΚΕ και οι υποψήφιοι βουλευτές στον νομό Λάρισας Στέλιος Τσικριτσής και Μαρία Κωστή. Παραβρέθηκε επίσης ο Τάσος Τσιαπλές, περιφερειακός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την «Λαϊκή Συσπείρωση».


Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων, ενώ στην ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κατήγγειλε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι επιδίδεται στο γνωστό παιχνίδι τού «διαίρει και βασίλευε», δίνοντας αποζημίωση σε κάποια χωριά ή νομούς και σε άλλα όχι, για τα ίδια προϊόντα! Ενδεικτικά ανέφερε τα αμύγδαλα για τα οποία θα δοθούν αποζημιώσεις σε αγρότες του νομού Μαγνησίας αλλά τίποτα για τον νομό Λάρισας. Παρόμοια προβλήματα τόνισε ότι υπάρχουν και για τα κεράσια και τα δαμάσκηνα.

Παράλληλα ανέδειξε τη σημασία που έχει για τους αγρότες ο συνεχής αγώνας για ζητήματα όπως το υψηλό κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι τιμές που υπάρχουν σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, αγροτικά μέσα και εφόδια οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Ταυτόχρονα στηλίτευσε το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται τα «δημοσιονομικά δεδομένα», δίνει - όπως και η προηγούμενη - 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στα καύσιμα.

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Οι αγρότες επέδωσαν το ψήφισμά τους, στο οποίο περιλαμβάνονται αιτήματα επιβίωσης, όπως για τους αμυγδαλοπαραγωγούς να υπάρξει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος και στον νομό Λάρισας, στην υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Επίσης, να ενταχθούν τα κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος, να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, αλλά και επιπλέον ενίσχυση για τα κάστανα του νομού Λάρισας.

Να σταματήσει η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» από την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει παράλογα στα σταφύλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου εντάσσονται στο de minimis αλλά δεν εντάσσονται τα επιτραπέζια σταφύλια τα οποία εντάσσονται όμως σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης, στον νομό Λάρισας υπάρχουν περιοχές που δεν θα ενισχυθούν ούτε για τα οινοποιήσιμα ούτε για τα επιτραπέζια σταφύλια!

Να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα καρύδια και τα ακτινίδια. Να επανέλθει η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα και στους καρπούς με κέλυφος.

Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτών και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων & εφοδίων, των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

Οι αγρότες έχουν το δίκιο με το μέρος τους

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματά τους και να σταματήσει να ακολουθεί την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Η ίδια η πείρα δείχνει ότι μόνο με τη μαχητική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μπόρεσαν να αποσπάσουν κάποιες κατακτήσεις. Τέτοιες κατακτήσεις, για παράδειγμα, υπήρχαν στην Αγιά. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ στον αγώνα αλλά και στις εκλογές είναι η μόνη σίγουρη λύση για να δώσετε τη μάχη από καλύτερες θέσεις. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που συμπαραστάθηκε ενεργά στους αγώνες σας για επιβίωση, έδωσε μάχη εντός και εκτός Βουλής για τα συμφέροντά σας, στήριξε τα δίκαια αιτήματά σας. Εκεί θα καταθέσει το ΚΚΕ και κάθε ψήφο που θα πάρει στις εκλογές που έρχονται. Με το ΚΚΕ λοιπόν γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ μετράει και ενοχλεί! Η ενίσχυσή του παντού είναι πραγματική συμβολή στον αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματος, για να μείνει η αγροτιά στον τόπο της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ