Ενισχυμένη σε περιοχές της χώρας βγήκε η λεγόμενη «κεντροδεξιά» κυβερνητική συμμαχία της Ιταλίας (Αδέλφια της Ιταλίας, Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής σε 595 πόλεις και κωμοπόλεις.
Η κυβερνητική συμμαχία κέρδισε από τον πρώτο γύρο σε 4 από τις 13 μεγαλύτερες πόλεις - πρωτεύουσες νομών που πραγματοποιούνταν εκλογές, σε Σόντριο, Τρεβίζο, Ιμπέρια και Λατίνα.
Σε δύο πόλεις (Τέραμο, Μπρέσια) υπερίσχυσε η λεγόμενη «κεντροαριστερή συμμαχία» με κορμό το Δημοκρατικό Κόμμα. Σε 7 άλλες μεγάλες πόλεις - ανάμεσά τους και η Ανκόνα - θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, σε δυο βδομάδες.
«Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θα λειτουργήσει ως επιπλέον ώθηση για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών μας μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.
Mέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξουν ακόμη τέσσερις εκλογικές «μάχες»: Στις 21/5 στις βόρειες περιφέρειες Τρεντίνο και Βάλλε Ντ' Αόστα και στις 28/5 και 29/5 σε Σικελία και Σαρδηνία.
Στο μεταξύ, νέα αντιμεταναστευτική νομοθεσία υιοθετήθηκε στην Ιταλία, περιορίζοντας περαιτέρω το δικαίωμα των μεταναστών και προσφύγων σε άσυλο.
Το νομοσχέδιο, που καταρτίστηκε έπειτα από το πολύνεκρο ναυάγιο στη νότια Ιταλία τον Φλεβάρη με τουλάχιστον 90 νεκρούς μετανάστες, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την προηγούμενη βδομάδα. Περιορίζει το δικαίωμα των μεταναστών να λαμβάνουν άδειες παραμονής «ειδικής προστασίας», να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες παροχής ασύλου, να κινούνται ελεύθερα. Παράλληλα αναστέλλονται τα χρηματοδοτούμενα από το κράτος μαθήματα Ιταλικών για τους μετανάστες και καταργεί τις νομικές υπηρεσίες στα επίσημα κέντρα υποδοχής προσφύγων.
Η ιταλική κυβέρνηση κάνει λόγο για προηγούμενες «καταχρήσεις», επισημαίνοντας ότι το 2022 οι αρχές έδωσαν 10.506 άδειες παραμονής ειδικής προστασίας, έναντι 7.494 αδειών παραμονής με καθεστώς πρόσφυγα και 7.039 αδειών βάσει ενός άλλου καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει πόρους «στις νόμιμες οδούς μετανάστευσης» ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και των επιχειρηματικών ομίλων.