Πέμπτη 18 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Ανησυχία» για την «αυξανόμενη ικανότητα» της Κίνας να αναμορφώσει τον διεθνή συσχετισμό

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, χαρακτήρισε την Κίνα τον «μόνο μας ανταγωνιστή με την πρόθεση αλλά και, αυξανόμενα, την ικανότητα να αναμορφώσει το διεθνές σύστημα για να ανταποκριθεί στις αυταρχικές της προτιμήσεις», αποτυπώνοντας την «ανησυχία» της Ουάσιγκτον για την έκβαση του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και καλώντας σε ακόμα πιο αποφασιστική προετοιμασία των ΗΠΑ για να «αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας».

Καταθέτοντας στην Επιτροπή Πιστώσεων της αμερικανικής Γερουσίας, με θέμα «επενδύοντας στην ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και τον δρόμο μπροστά μας για τη σχέση ΗΠΑ - Κίνας», ο Οστιν υπογράμμισε πως «το Πεκίνο έχει αυξήσει την παρενοχλητική και προκλητική του συμπεριφορά στον Ινδο-Ειρηνικό. Ξεκίνησε μια ιστορική στρατιωτική ανοικοδόμηση, μεταξύ άλλων στο Διάστημα και τον κυβερνοχώρο».

Ο Οστιν ανέφερε ότι «ο πόλεμος δεν είναι ούτε επικείμενος, ούτε αναπόφευκτος», ωστόσο ξεκαθάρισε πως «η αποστολή του υπουργείου μας είναι καθαρή: Να αποτρέψουμε την επίθεση που απειλεί τα ζωτικά μας εθνικά συμφέροντα. Γι' αυτό και επενδύουμε περισσότερο από ποτέ σε μια μεγάλη δύναμη κρούσης και ένα δόγμα μεγαλύτερης αντοχής στον Ινδο-Ειρηνικό».

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, «ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει αύξηση κατά 40% (...) σε σχέση με το περσινό αίτημα για την Πρωτοβουλία Αποτροπής στον Ινδο-Ειρηνικό», καθώς οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν δραστικά τη στρατιωτική τους «κινητικότητα» στην περιοχή, με πρόσθετες δυνάμεις, ασκήσεις, βάσεις κ.τ.λ.

Ο Οστιν κατέληξε δε εκφράζοντας την ανυπομονησία του «να εργαστεί (...) για να συνεχιστεί η περήφανη παράδοση της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ».

ΗΠΑ: Νέο πακέτο όπλων στην Ταϊβάν - Σε «σκλήρυνση» καλεί η Τρας

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον ενέκρινε νέο σχέδιο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν αξίας 500 εκατ. δολαρίων.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, συνταγματάρχη Ταν Κεφέι, να σχολιάζει: «Θα συντρίψουμε αποφασιστικά τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες για το λεγόμενο κίνημα για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, καθώς και εξωτερικές προσπάθειες σε οποιαδήποτε παρέμβαση».

Χαρακτήρισε επίσης «εξαιρετικά λανθασμένη και επικίνδυνη κίνηση» την αποστολή Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στο νησί και υπογράμμισε ότι ο κινεζικός στρατός «θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του».

Προειδοποίησε δε το «Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (σ.σ. που πλειοψηφεί στην ταϊβανέζικη Βουλή) και τις αυτονομιστικές δυνάμεις, που επιχειρούν να απομονώσουν το νησί από την ηπειρωτική Κίνα με αμερικανικά όπλα, ότι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο».

Την ίδια στιγμή, από την Ταϊπέι, όπου βρέθηκε μετά από πρόσκληση των ταϊβανέζικων αρχών, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, χαρακτήρισε το νησί παράδειγμα «διαρκούς απόρριψης του ολοκληρωτισμού».

Η Τρας επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση ότι «επιμένουν στην ιδέα πως μπορούν να συνεργαστούν με την Κίνα σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, σαν να είναι όλα καλά» και χαρακτήρισε «απολύτως ξεκάθαρο» το ότι η Κίνα «φιλοδοξεί να καταλάβει την Ταϊβάν».

Πρόσθεσε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι η Ταϊβάν θα είναι όσο πιο προστατευμένη γίνεται και ότι η κινεζική κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις αν προσπαθήσει να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία».

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο σχολίασε πως «η Τρας και οι όμοιοί της συμμαχούν με τις αποσχιστικές δυνάμεις (...) για να προκαλέσουν μια σύγκρουση και μια κλιμάκωση της έντασης στο Στενό της Ταϊβάν».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της βρετανικής Βουλής Αλίσια Κερς χαρακτήρισε πάντως την επίσκεψη Τρας στην Ταϊπέι «το χειρότερο παράδειγμα διπλωματίας του Instagram».

G7: Από αύριο η Σύνοδος Κορυφής στην Ιαπωνία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αύριο ξεκινά στην Ιαπωνία η Σύνοδος Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία), που θα γίνει 19-21 Μάη στη Χιροσίμα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ευρωατλαντικού μπλοκ να προσεταιριστεί χώρες κρίσιμες για τον ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία, στη φετινή σύνοδο έχουν προσκληθεί επίσης οι Ινδία, Βραζιλία, Ινδονησία (εκπροσωπώντας την Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας - ASEAN), Βιετνάμ, Νότια Κορέα, Αυστραλία, οι Νήσοι Κουκ (εκπροσωπούν τα νησιά του Ειρηνικού) και οι Κομόρες (προεδρεύουν της Αφρικανικής Ενωσης).

Μετά τη Σύνοδο και τις επαφές του στην Ιαπωνία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προγραμματιστεί να μεταβεί στην Αυστραλία, όπου αναμενόταν να διεξαχθεί και Σύνοδος Κορυφής του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία). Τελικά, ο Αμερικανός ηγέτης θα επιστρέψει στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων παζαριών για την αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντ. Αλμπανέζι δήλωσε πως οι επαφές του σχήματος Quad θα γίνουν στην Ιαπωνία, ενώ κανονικά θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ν. Μόντι, στην Αυστραλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ