Πέμπτη 25 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Κάλεσμα για κοινές δράσεις ενάντια στην επιλογή σχολείου από τον γονέα

Επιστολή προς τα Εργατικά Κέντρα της χώρας απέστειλε η Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) καλώντας σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στην εξαγγελία για καθιέρωση της «ελεύθερης επιλογής σχολείου» από τους γονείς. «Απευθυνόμαστε σήμερα σε εσάς, στην καρδιά του κόσμου της εργασίας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε (...) για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που απειλεί την ύπαρξη της δημόσιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πρόκειται για την προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ για την καθιέρωση της ελεύθερης γονεϊκής επιλογής και των κουπονιών (vouchers) στο δημόσιο σχολείο», σημειώνει η ΟΙΕΛΕ στην επιστολή της.

Η ΟΙΕΛΕ παίρνει θέση ενάντια στην επιλογή σχολείου από τον γονέα, επικαλούμενη στις ανακοινώσεις της τη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και την εμπειρία από άλλες χώρες όπου αυτά έχουν εφαρμοστεί και επισημαίνει στην επιστολή της προς τα Εργατικά Κέντρα ότι αυτά τα μέτρα «δεν θα οδηγήσουν, όπως ψευδώς αναφέρεται, στην ελεύθερη επιλογή γονέων για το σχολείο του παιδιού τους, αλλά στην επιλογή μαθητών από τα σχολεία. Ετσι, θα δημιουργηθούν σχολεία δύο ταχυτήτων. Στην μία ταχύτητα θα είναι τα ιδιωτικά σχολεία (με αυξημένα πλέον δίδακτρα) μαζί με μία ομάδα δημόσιων σχολείων σε προνομιούχες περιοχές που θα έχουν υψηλή ζήτηση και θα επιλέγουν μαθητές με πελατειακές μεθοδεύσεις. Στη δεύτερη ταχύτητα θα είναι τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, εντελώς εξαθλιωμένα από την έλλειψη χρηματοδότησης, που είτε θα κλείσουν είτε θα λειτουργούν ως φαντάσματα του εαυτού τους είτε θα "σωθούν" με την οικονομική παρέμβαση κάποιου επιχειρηματία ή κάποιας εκπαιδευτικής "αλυσίδας". Οπως μας δίδαξε και το βρετανικό παράδειγμα, όπου αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε, το δημόσιο σχολείο αποτελεί πια παρελθόν. Οι συνέπειες, όπως αντιλαμβάνεστε, για την κοινωνία θα είναι οδυνηρές. Οι ανισότητες θα γιγαντωθούν».

Η Ομοσπονδία καλεί τα Εργατικά Κέντρα σε κοινές εκδηλώσεις ενημέρωσης για τους γονείς και τους εργαζόμενους και κοινές δράσεις και ενέργειες, προκειμένου η εξαγγελία αυτή να μείνει στα χαρτιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ