Πέμπτη 25 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διευρύνονται οι αντίπαλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

Η Ιαπωνία επιβεβαιώνει ξανά παζάρια για άνοιγμα γραφείων του ΝΑΤΟ στο Τόκιο, την ώρα που χαρακτηρίζει την Κίνα «τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση»

Το ΝΑΤΟ ψάχνει στέρεα «πατήματα» σε Ασία - Ειρηνικό, ενώ Σι - Μισούστιν (φωτ.) συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας

Sputnik

Το ΝΑΤΟ ψάχνει στέρεα «πατήματα» σε Ασία - Ειρηνικό, ενώ Σι - Μισούστιν (φωτ.) συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας
Τα πυκνά σχέδια των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν δραστικά τις «αμυντικές» τους συμμαχίες και σε Ασία - Ειρηνικό επιβεβαιώνει η συζήτηση για το άνοιγμα γραφείων του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία, ενόψει και της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας στη Λιθουανία, με φόντο την ολόπλευρη όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια να λειτουργήσουν γραφεία της λυκοσυμμαχίας στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός της χώρας Φούμιο Κισίντα επιβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο «εξετάζεται». Προσπαθώντας δε να υποβαθμίσει την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να κλιμακώσει την αναμέτρηση με Κίνα - Ρωσία, δήλωσε ότι «δεν γνωρίζω να υπάρχει ακόμα ειλημμένη απόφαση» για το συγκεκριμένο γραφείο, έκανε όμως λόγο και για «καλύτερο συντονισμό» που επιδιώκεται. Κατά τ' άλλα υποστήριξε ότι επιδίωξη δεν είναι η ένταξη της Ιαπωνίας «στη συγκεκριμένη συμμαχία».

Την ίδια στιγμή το ιαπωνικό πρακτορείο «Kyodo News», επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι εξετάζεται η συμμετοχή του Κισίντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ και να συζητήσουν και τα συγκεκριμένα σχέδια. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι Κισίντα και Στόλτενμπεργκ θα διαμορφώσουν συγκεκριμένους άξονες για την ενίσχυση της «συνεργασίας στην ασφάλεια» μεταξύ ΝΑΤΟ και Ιαπωνίας («Individually Tailored Partnership Program» - «Ανεξάρτητα Επεξεργασμένο Πρόγραμμα Εταιρικής Συνεργασίας»), προτάσσοντας ως πεδία συνεργασίας το Διάστημα και την αντιμετώπιση επιχειρήσεων παραπληροφόρησης.

Ιαπωνικά δημοσιεύματα υπενθύμιζαν άλλωστε ότι στην περσινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κισίντα έγινε ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που πήρε μέρος σε τέτοια σύναξη της λυκοσυμμαχίας, «καθώς το περιβάλλον στην ασφάλεια έχει γίνει πιο περίπλοκο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, νέα έκθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης για την Αμυνα χαρακτηρίζει την Κίνα «τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» για τη χώρα και εκτιμά ότι το Πεκίνο θα επιταχύνει τα σχέδια μετατροπής των Ενόπλων Δυνάμεών του σε «στρατό παγκόσμιας κλάσης» μέχρι το 2050. Επίσης, εκφράζει ανησυχία για τις αυξανόμενες στρατιωτικές κινήσεις Ρωσίας και Κίνας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη χώρα, εμφανίζοντάς τες ως «ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης ενάντια στη χώρα μας».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να ανοίξει γραφείο του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ είπε ότι «η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού δεν καλωσορίζει την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων, δεν καλωσορίζει τη στρατιωτική αντιπαράθεση», ενώ συνέστησε στην Ιαπωνία να είναι «ιδιαίτερα προσεκτική στο θέμα της στρατιωτικής ασφάλειας», με δεδομένο «το ιστορικό της επιθετικότητάς της».

«Μη φιλικές» Quad και AUKUS, λέει η Μόσχα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αναφερόμενος σε Ασία - Ειρηνικό είπε ότι «ορισμένες από τις συμμαχίες που δημιουργούνται στην περιοχή δεν είναι φιλικές προς τις χώρες της περιοχής μας. Ετσι βλέπουμε εμείς το Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία) και την AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία) (...) συνδέονται με τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με "παίκτες" εκτός περιοχής, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να εξασφαλίσει πάτημα εδώ», συμπληρώνοντας ότι το ΝΑΤΟ επιταχύνει τις επιδιώξεις του σε Ασία - Ειρηνικό και Ινδοκίνα συνολικά.

«Αναμειγνύονται απευθείας στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή μας», υποστήριξε.

Ολα αυτά ενώ χτες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης. Σύμφωνα με το ρωσικό ITAR TASS, ο Σι τόνισε πως «η Κίνα πρόκειται να δώσει ώθηση σε προσπάθειες για την αύξηση της αλληλεπίδρασης με τη Ρωσία σε όλες τις κατευθύνσεις, με στόχο να εμπλουτιστεί η στρατηγική - περιεκτική εταιρική σχέση σε συνεχή βάση».

Νέες συμφωνίες Ρωσίας - Κίνας

Πρόσθεσε ο Σι ότι «Κίνα και Ρωσία πρέπει να συνεχίσουν να αξιοποιούν σε βάθος τη δυναμική» της διμερούς αλληλεπίδρασης «και να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας στην εμπορική, οικονομική και επενδυτική σφαίρα». Δεν παρέλειψε δε να επαναλάβει ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο «να ενισχύσει και να βαθύνει» τους δεσμούς του με τη Μόσχα στην Ενέργεια, ενώ δεσμεύτηκε και για τη «σταθερή υποστήριξη» της Κίνας στις υποθέσεις που αφορούν «θεμελιώδη συμφέροντα».

Ο Μισούστιν συναντήθηκε και με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κιανγκ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι η «έντονη πίεση» από τη Δύση έχει οδηγήσει τις σχέσεις Ρωσίας - Κίνας σε ένα «επίπεδο άνευ προηγουμένου»: «Χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό στα συμφέροντα κάθε χώρας και την επιθυμία για από κοινού απάντηση στις προκλήσεις που συνδέονται με την αυξανόμενη αναταραχή στη διεθνή αρένα».

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως το Εμπόριο και ο Αθλητισμός. Μεταξύ άλλων εξέφρασαν ικανοποίηση για το ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών έφτασε ήδη τα 70 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 40% σε ετήσια βάση.

  • Ο νέος Κινέζος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Σίε Φενγκ, που έφτασε την Τρίτη στις ΗΠΑ για να αναλάβει καθήκοντα, μίλησε για «βαριά ευθύνη» που αναλαμβάνει και για «δυσκολίες και σοβαρές προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι διμερείς σχέσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ