Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ
ΦΩΤΟ 5

Οι σύντροφοι Παντελής Ντέμος και Θεοδώρα Φιλιππίδου Ντέμου προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΤΟ Εβρου, για τις ανάγκες των εκλογών, ως πρώτη δόση το ποσό των 500 ευρώ, στη μνήμη του πατέρα της, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ (φωτ.) του Θεοδώρου, μαχητή του ΔΣΕ στον Εβρο, που πέθανε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ρουμανία, της μητέρας της, ΜΑΡΘΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ (φωτ.), του αδελφού της, ΣΠΥΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ (αετός) (φωτ.), από την Κυριακή Εβρου, υπολοχαγού Πεζικού του ΔΣΕ που σκοτώθηκε στις 13/8/1949 σε μάχη στο Μοσχοχώρι, της αδελφής της, ΣΟΦΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στη μάχη στο Σκρα Κιλκίς τον Ιούλιο του 1948, και των αδελφών της, ΝΙΚΟΥ (φωτ.) και ΕΛΕΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ (φωτ.), που έζησαν ως πολιτικοί πρόσφυγες στη Βραΐλα Ρουμανίας, επαναπατρίστηκαν και πλέον έχουν «φύγει» από τη ζωή.

***

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης από τους Χράνους Μεσσηνίας, προσφέρω για την ενίσχυση του ΚΚΕ 500 ευρώ ως τρίτη δόση.

Ειρήνη Μουτζούρη, συνταξιούχος γιατρός

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ από τα Μέταλλα Σερρών, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 12/5/2022, η οικογένειά του προσφέρει 200 ευρώ μέσω της ΚΟ Σερρών.

ΚΟΥΓΙΑΓΚΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΚΟΥΓΙΑΓΚΑΣ ΘΩΜΑΣ
***

ΦΩΤΟ

Πριν λίγες μέρες «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΜΗΤΣΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ από την ΚΟ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Ενας σύντροφος με μεγάλη προσφορά στον αγώνα μας για την υπόθεση της εργατικής τάξης, από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της ΚΝΕ. Αυτή η ορμή των νεανικών του χρόνων δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, παρά τα σοβαρά κινητικά προβλήματα που είχε από το 1999 και μετά. Πάντα χαμογελαστός, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όποιον σύντροφο είχε ανάγκη. Η χαρά του ήταν μεγάλη όταν γνώριζε νέους συντρόφους της ΚΝΕ και εκεί, στο γραφείο του, υπήρχε πάντα ένα δωράκι γι' αυτούς.

Ηταν ο πρώτος σύντροφος που γνωρίσαμε με την Μυρσίνη όταν πήγαμε στην Κεφαλονιά, και από εκείνη τη μέρα και ύστερα περάσαμε ατέλειωτες ώρες συζητώντας, μαζί και με τον αγαπημένο μας τον Λέσλι. Ηταν παρών σε όλες τις εκδηλώσεις μας, με τη βοήθεια πάντα της αγαπημένης του Αμαλίας. Και σε όποιο καθήκον του ανέθετα, έλεγε «μείνε ήσυχη Αγγελική». Ακόμα και όταν του έκανα καμιά παρατήρηση, μου έλεγε «εντάξει συντρόφισσα, έκανα λάθος, θα το διορθώσω». Και πάντα κράταγε τις υποσχέσεις του. Μια υπόσχεση δεν κράτησε μόνο ο Μήτσος, αυτή που μου έδωσε στο νοσοκομείο όταν του είπα ότι «στις 21 Μάη πρέπει να 'σαι καλά» και μου απάντησε για άλλη μια φορά «εντάξει Αγγελική». Θα μείνει για πάντα στη μνήμη και στην καρδιά μας ο αγαπημένος σύντροφος και φίλος, το παράδειγμά του, το φωτεινό του χαμόγελο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Κέντρου της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, 150 ευρώ.

Αγγελική Τσώλου - Μυρσίνη Μπέλλου

  • Ο Γιάννης Γερ. Φαρακλός προσφέρει 150 ευρώ στο ΚΚΕ για τη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ Δ. ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ, του πολυαγαπημένου και αλησμόνητου συντρόφου και συναγωνιστή, με κοινή πορεία, προσφορά και πράξεις μας, πάνω από 50 χρόνια, στους λαϊκούς και σοσιαλιστικούς αγώνες της πατρίδας μας αλλά και όλων των λαών, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 29 Μαΐου 2023 συμπληρώνονται δέκα χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος σύζυγος και πατέρας ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΙΟΣ. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ηρωικό ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Αμφιάλης.

Η γυναίκα του Τασία και τα δύο του παιδιά

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 28 Μαΐου συμπληρώνονται 24 χρόνια από το πικρό «φευγιό» του αγαπημένου μας και αξέχαστου συζύγου και πατέρα ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΡΩΝΙΟΥ. Σεμνός, ήρεμος και ακούραστος αγωνιστής, πάλευε πάντα δίπλα στο Κόμμα, το ΚΚΕ, για τα δίκαια της εργατικής τάξης και για μια ανθρώπινη κοινωνία. Οπως εμείς την ονειρευόμαστε, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για τις ιδέες του αυτές τιμωρήθηκε σκληρά και ταλαιπωρήθηκε πολύ με εξορίες, αλλά ποτέ δεν λύγισε και πάντα ορθός βάδισε τον δρόμο του αγώνα.

Επίσης, στη μνήμη του αδερφού και θείου ΤΑΚΗ ΒΑΠΠΑ, πιστού οπαδού και πάντα παρόντα στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, προσφέρουμε 70 ευρώ στην άσβεστη μνήμη τους και για ενίσχυση του εκλογικού αγώνα που δίνει το Κόμμα μας, μέσω της ΚΟΒ Χολαργού - Παπάγου.

Κούλα Κορωνιού

Κατερίνα - Γιώργος Κορωνιός

***

ΦΩΤΟ

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΟΥΤΣΟΣ ήταν μαχητής του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στον Γράμμο. Τραυματίστηκε τέσσερις φορές και έπεσε ηρωικά στις 8/6/1949 στο πεδίο της μάχης στην Αγία Τριάδα Οξιάς. Τιμώντας τη μνήμη του και τα ιδανικά για τα οποία πάλεψε, ο αδερφός του Ανδρέας Νούτσος και τα ανίψια του Στέφανος και Γιώργος προσφέρουν στο ΚΚΕ 120 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Μεταμόρφωσης.

ΝΟΥΤΣΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΝΟΥΤΣΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ από τον Ορχομενό. Εκτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας (8 παιδιά). Γιος αντιστασιακού καταδικασμένου πεντάκις εις θάνατον. Υπέστη διώξεις και στερήσεις στα μαθητικά και σπουδαστικά χρόνια. Τα χρόνια της χούντας, της Νομικής και του Πολυτεχνείου, ήταν πάντα παρών.

Μέλος του τιμημένου ΚΚΕ από το 1975 σε Αθήνα, Τρίκαλα και Γραμματέας της ΑΕ Επαρχίας Λιβαδειάς, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, από τον οποίο τιμήθηκε για την προσφορά του τον Νοέμβρη του 1998. Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ορχομενού, όπου έζησε αρκετά χρόνια με την οικογένειά του, την σύζυγο και τις τρεις κόρες του. Οπου έζησε, έδρασε πολιτικά και κοινωνικά, συμμετέχοντας στο λαϊκό κίνημα. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Νότιο Πήλιο. Αμετακίνητος στην ιδεολογία του, έδωσε μάχες με εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα υγείας. Μαχητής έως το τέλος. Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Ελένη Ζωγράφου και τα παιδιά του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συζύγου μου και συντρόφου ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 31 Αυγούστου 2020, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ για τις ανάγκες της εκλογικής μάχης, μέσω της ΚΟΒ Πολίχνης Θεσσαλονίκης.

Φρειδερίκη Μιχαηλίδου

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος στη ζωή και στους αγώνες ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΜΠΙΠΗΣ. Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Η σύντροφός του Τότα και τα παιδιά του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΩΝΑ, μαχητή και αγωνιστή της ζωής για ένα καλύτερο αύριο, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 7/5/2022. Θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας. Προσφέρουμε 100 ευρώ στο Κόμμα μας μέσω της ΚΟΒ Νταμαράκια Αιγάλεω.

ΤΑΚΗΣ ΒΑΠΠΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΒΑΠΠΑΣ
Η σύζυγός του, Καλλιόπη, και η κόρη του, Χριστίνα Δεωνά

***

ΦΩΤΟ

Στις 24 Μαΐου συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από την απώλεια του αγαπημένου μας συντρόφου, συζύγου και πατέρα ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΡΑΜΙΔΗ, που αφιέρωσε τη ζωή του στα ιδανικά του σοσιαλισμού και στο Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου 200 ευρώ για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα.

Η σύζυγος και τα παιδιά

***

Στις 3/1/2023 «έφυγε» από τη ζωή η μητέρα μου ΔΙΑΣΕΜΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, μετά από χρόνια ταλαιπωρίας σε μονάδα αιμοκάθαρσης, σε ηλικία 85 ετών. Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ για τον εκλογικό αγώνα, μέσω της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ.

Η κόρη της, Ευρυδίκη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του φίλου και συντρόφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΣΟΥΛΗ, που «έφυγε» νωρίς αλλά εμείς θα τον νιώθουμε όπως πάντα πλάι μας στους αγώνες, προσφέρουμε στο Κόμμα 100 ευρώ.

Γιώργος - Εύη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της μητέρας μας, ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗ, η οποία «έφυγε» στις 27/4/2023, πλήρης ημερών, προσφέρουμε στο Κόμμα μας 50 ευρώ για τον προεκλογικό αγώνα της ΚΟΒ Ριζούπολης.

Χαρούλα - Μπάμπης - Γωγώ

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουμε στο Κόμμα μας 100 ευρώ.

Η σύζυγός του, Νίκη Παναγιωτοπούλου, και τα παιδιά του, Ηρώ και Νίκος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ, γιατρού ΘΩΜΑ ΚΟΥΓΙΑΓΚΑ, ο οποίος υπέστη πολυετείς φυλακίσεις και εξορίες για τους αγώνες και τις ιδέες του, η σύζυγός του Μαίρη Κουγιαγκά προσφέρει 100 ευρώ για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Αττικής.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΣΒΕΣΤΑ, με φυλακίσεις και εξορίες, η Μαίρη Κουγιαγκά προσφέρει στο ΚΚΕ 20 ευρώ μέσω της ΚΟ Αττικής.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ
***

ΦΩΤΟ

Η οικογένεια Κοσιώνη, στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΣΙΩΝΗ, στελέχους του ΚΚΕ και βουλευτή, προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Δυτικής Αχαΐας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΥΛΛΑ, τα αδέρφια του προσφέρουν στο Κόμμα 300 ευρώ οικονομική ενίσχυση, για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΟΖΟΒΙΤΗΣ γεννήθηκε το 1927 στο Καλόχι Γρεβενών, σε αγροτική οικογένεια. Το 1946 τελείωσε το Γυμνάσιο Γρεβενών, όπου ήταν Γραμματέας της ΕΠΟΝ. Διώχθηκε, φυλακίστηκε και ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία. Το 1946 πέρασε τις εξετάσεις στην Παιδαγωγική Σχολή της Θεσσαλονίκης και γράφτηκε στο πρώτο έτος, αλλά μετά από έναν μήνα σπουδών εκδιώχθηκε, γιατί δεν είχε «πιστοποιητικό ήθους, χαρακτήρος και κοινωνικής συμπεριφοράς». Μέχρι τις αρχές Μαΐου 1947 εργάστηκε ως δάσκαλος στο χωριό του επί πληρωμή από τους κατοίκους. Επειδή κινδύνευε από τους παρακρατικούς, αναγκάστηκε να διακόψει και να κρύβεται διωκόμενος. Στη συνέχεια εντάχτηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Το 1949 πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, όπου διορίστηκε δάσκαλος των αγράμματων στην πολιτεία όπου ζούσε. Το 1950 στάλθηκε στη Στρατιωτική Σχολή. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στον μηχανισμό της Κομματικής Οργάνωσης Τασκένδης, στον Εκπολιτιστικό Τομέα. Στη συνέχεια στάλθηκε στην Κομματικοοικονομική Σχολή της ΚΕ του ΚΚΕ. Το 1957 σπούδασε στο Δασολογικό Ινστιτούτο, όπου το 1962 πήρε το δίπλωμα του δασολόγου μηχανικού. Διορίστηκε ερευνητής δασολόγος στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Κεντρικής Ασίας. Από το 1965 δάσκαλος Ελληνικής Γλώσσας στα παιδιά των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων. Με τον επαναπατρισμό του εργάστηκε στην εκδοτική εταιρεία «Ακάδημος», για τη μετάφραση της «Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας» στα Ελληνικά. Από το 1985 διορίστηκε δασολόγος στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών, απ' όπου το 1992 συνταξιοδοτήθηκε. Μετέφρασε πληθώρα βιβλίων Σοβιετικών συγγραφέων στα Ελληνικά. «Εφυγε» στις 19/4/2023.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΗΣ
Η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουμε στη μνήμη του 200 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΜΠΙΠΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΜΠΙΠΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΣΟΥΛΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΣΟΥΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΙΟΣ

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΟΖΟΒΙΤΗΣ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΟΖΟΒΙΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΥΡΙΤΣΗ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΥΡΙΤΣΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΩΝΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΩΝΑΣ

ΜΑΡΘΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
ΜΑΡΘΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

ΣΠΥΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ