Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ
ΦΩΤΟ 5

Στη μνήμη των αξέχαστων συντρόφων μας, στελεχών του ΚΚΕ, ανιδιοτελών και ακάματων κομμουνιστριών και κομμουνιστών ΚΑΙΤΗΣ ΦΕΙΔΑΚΗ, ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ, μελών της ΚΕ, και ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΣΕΦΕΡΗ, ΛΟΥΚΑ ΚΩΤΣΑΔΑΜ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Μαρία - Στέφανος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του σ. ΚΩΣΤΑ ΛΕΚΚΑ, που «έφυγε» από κοντά μας τον Νοέμβρη του 2021, η οικογένειά του προσέφερε στο ΚΚΕ 1.000 δολάρια Αμερικής, για τις ανάγκες της εκλογικής μάχης.

Ο σ. Κώστας Λέκκας γεννήθηκε στις 7 Ιούλη 1919, στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ. Σε ηλικία ενός έτους, μαζί με τη μητέρα του Ολγα και τα τέσσερα αδέλφια του, Στράτο, Γιάννη, Γιώργο και Ελένη, έφυγε για την Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν στο χωριό Κουτουμού της Λακωνίας. Ο πατέρας τους, Φώτιος Λέκκας, είχε παραμείνει στη Νέα Υόρκη, για να εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα και έτσι δεν τον είδαν ποτέ ξανά.

Τον Νοέμβρη του 1941, ο Κώστας Λέκκας οργανώθηκε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) για την εκδίωξη των Γερμανών κατακτητών από την Ελλάδα, συμμετέχοντας στο ΕΛΑΣ, στην περιοχή του Ταΰγετου και του Πάρνωνα. Το 1946 έγινε μέλος του ΚΚΕ, δουλεύοντας μέσα από τις παράνομες ΚΟ, μέχρι και τον Φλεβάρη του 1954, που επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ως Αμερικανός πολίτης και βρέθηκε στον καθημερινό αγώνα, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του μετανάστη, ως επαναπατριζόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη χώρα που γεννήθηκε.

Διετέλεσε πρόεδρος στην «Ελληνοαμερικανική Δράση» και συμμετείχε στον αντιχουντικό αγώνα της ομογένειας μέσα από την οργάνωση «Δημοκρατία» κατά την περίοδο της αντιδικτατορικής πάλης, αναλαμβάνοντας και τη στήριξη οικογενειών που είχαν ανθρώπους τους στην εξορία.

ΠΑΛΑΒΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΠΑΛΑΒΟΥ ΕΛΕΝΗ
Επίσης, για 15 χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων και παράλληλα στήριξε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, η οποία και τον τίμησε για την πολυετή προσφορά του.

Με τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων του, που συνέπεσαν με τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων του ΚΚΕ, η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στη Ν. Υόρκη είχε τιμήσει τον σ. Κώστα Λέκκα, στον οποίο παραδόθηκε τιμητική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στο κομμουνιστικό κίνημα.

Μέχρι και τον θάνατό του, ποτέ δεν λύγισε και ποτέ δεν άλλαξε τα πιστεύω του, παραμένοντας με πάθος και αισιοδοξία συνεπής στην ιδεολογία του. Οπως έλεγε και ο ίδιος, «...κρατάω γιατί έχω το πιστεύω μου, την ιδεολογία μου. Και θέλω να ζήσω περισσότερα χρόνια για να δω να γκρεμίζεται αυτό το βάρβαρο σύστημα που λέγεται καπιταλισμός...».

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΑΥΡΑΣ ΚΟΥΤΗΡΗ.

Καλή μου και αγαπημένη μου συντρόφισσα Αύρα, δεν είσαι εδώ για να χαρείς με την άνοδο του Κόμματός μας στις εκλογές! Ετσι, λοιπόν, στη μνήμη σου για να ενισχύσουμε το Κόμμα μπροστά και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, προσφέρω 300 ευρώ για ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ιλίου.

Franz Holzer

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των συντρόφων μου ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ (φωτ.), ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ (φωτ.) και ΝΤΙΝΟΥ ΣΑΡΡΕΛΑ προσφέρω 500 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μούγιας Μπάμπης

***

ΦΩΤΟ

Στις 20 Μάρτη «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, ο σύντροφος ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Γύρη της Ζακύνθου το 1940. Μικρός ήλθε στην Αθήνα με τον μεγαλύτερο αδερφό του και έπιασε δουλειά στην οικοδομή. Στο Κόμμα οργανώθηκε το 1985, στην ΚΟΒ Μαρουσιού. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Παραρτήματος Μαρουσιού του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Σωματείου Συνταξιούχων, μετά τη συνταξιοδότησή του. Τελευταία εγκαταστάθηκε στο χωριό του στη Ζάκυνθο και εντάχθηκε στην ΚΟΒ της περιοχής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΡΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΡΑΚΗΣ
Μέχρι το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα δίκαια αιτήματα της εργατικής τάξης, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Στη μνήμη του προσφέρω στο Κόμμα 20 ευρώ.

Γιάννης Λαμπρόπουλος

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 25 Μάη 1987 «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μου πατέρας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ, άνθρωπος της βιοπάλης, τίμιος με όλα τα γράμματα κεφαλαία, σε όλη του τη ζωή. Η αγαπημένη μου μάνα ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ τον ακολούθησε πολλά χρόνια μετά, στις 26 Μάη 2021. Με βαθιά ευγνωμοσύνη για όλα όσα έκαναν για εμάς τα παιδιά τους, προσφέρω συμβολικά στη μνήμη τους το ποσό των 50 ευρώ στο ΚΚΕ, το κόμμα των ανθρώπων του μόχθου, το κόμμα των ελπίδων και των προσδοκιών για τον αυριανό φωτεινό κόσμο!

Ανδριανός Μπούκουρης

***

ΦΩΤΟ 2

«Εφυγε» από τη ζωή, σε προχωρημένη ηλικία, η ΘΕΟΔΟΣΙΑ (ΣΟΥΛΑ) ΑΛΟΥΝΤΑΚΗ - ΑΒΑΡΑΚΗ, αγωνίστρια του λαϊκού κινήματος, μέλος του ΚΚΕ. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Σόφια Βουλγαρίας. Ο γιος της Μανώλης στη μνήμη της και στη μνήμη του πατέρα του, ΦΑΝΗ ΑΒΑΡΑΚΗ, προσφέρει 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Ανατολικής Μάνης.

***

ΦΩΤΟ

Στις 20/5/2023 «έφυγε» από κοντά μας ο σ. ΧΑΒΕΝΕΤΙΔΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ του Κωνσταντίνου και της Αννας. Γεννήθηκε στο Δροσάτο Κιλκίς το 1929 από οικογένεια προσφύγων με προοδευτικές ιδέες. Ο πατέρας του αντάρτης του ΕΛΑΣ. Ο ίδιος το 1943 οργανώνεται στην ΕΠΟΝ. Γρήγορα απέκτησε έντονη δράση και γι' αυτό βασανίστηκε - ξυλοκοπήθηκε. Τον Νοέμβρη του 1946 βγαίνει στο βουνό με τις πρώτες αντάρτικες ομάδες στο πλευρό του καπετάνιου Νίκου Τσιμισκίδη. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες και επιχειρήσεις στον νομό μας (Κρούσια Μπέλες, Γράμμο, Βίτσι) ως μαχητής του ΔΣΕ. Αποφοίτησε από την έκτη σειρά της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ ως Ανθυπολοχαγός. Με το τέλος του Εμφυλίου βρέθηκε ως πολιτικός πρόσφυγας στη 12η πολιτεία της Τασκένδης, εργάστηκε ως οικοδόμος και στο εργοστάσιο ΟΥΖΠΕΚΣΙΛΜΑΣ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ
Το 1953 γνώρισε την αγαπημένη του σύζυγο Αλεξάνδρα Χαβενετίδου - Θεοδωρίδου, επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ, παντρεύτηκαν και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τους Θόδωρο, Παναγιώτη, Σοφία και Κωνσταντίνο. Το 1977 επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του, έζησαν στο Μαρούσι Αττικής μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Επέστρεψε με την σύζυγό του Αλεξάνδρα στο Δροσάτο Κιλκίς όπου έζησαν αγαπημένα 70 χρόνια μαζί...

Η οικογένειά του είναι πολύ περήφανη για όλα όσα πρόσφερε σε όλη τη ζωή του. Πιστός πάντα μέχρι το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, μέλος του ΚΚΕ από το 1947. Σε αγαπάμε, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Στη μνήμη σου προσφέρουμε 200 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Σ - Χ - Δ.

Τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του κομμουνιστή πατέρα μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, που γεννήθηκε στην Ανάβρα (Γούρα) Μαγνησίας και έζησε στα Φάρσαλα, που πάλεψε σε όλη του τη ζωή για έναν κόσμο δίκαιο, και στη μνήμη της μάνας μας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ (ΒΑΓΓΩΣ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, που στάθηκε δίπλα του περήφανα στηρίζοντάς τον σε όλες τις δυσκολίες του αγώνα, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Φαρσάλων.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του μπάρμπα ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΒΟΥ και της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΛΑΒΟΥ προσφέρω 200 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ, έχοντας εμπιστοσύνη στο δυνάμωμά του και τη νίκη του, μέσω ΚΟΒ Υμηττού.

Η φίλη του Κόμματος Θ. Ο.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν φέτος 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο αγαπημένος μας αδελφός ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΤΑΣΟΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, από το χωριό Φωναΐτικα Πύργου Ηλείας. Στη μνήμη του οι αδελφές του, Ευτυχία, Χριστίνα, Γιώτα και ο γαμπρός του και φίλος του Σταμάτης Ντούβος προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λυκόβρυσης - Πεύκης, το ποσό των 100 ευρώ.

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του φίλου και συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΡΤΣΩΚΑ προσφέρω 100 ευρώ στο Κόμμα μας, μέσω ΚΟΒ Αμφιλοχίας.

Λεωνίδας Παπαδάκης

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των συντρόφων ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΑΚΗ, ΘΑΝΑΣΗ ΓΙΤΣΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ και ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΟΥΜΠΑΣΗ προσφέρω 80 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανάκασας.

Κώστας Γουναρόπουλος


ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΕΦΕΡΗ
ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΕΦΕΡΗ

ΚΩΤΣΑΔΑΜ ΛΟΥΚΑΣ
ΚΩΤΣΑΔΑΜ ΛΟΥΚΑΣ

ΚΑΙΤΗ ΦΕΙΔΑΚΗ
ΚΑΙΤΗ ΦΕΙΔΑΚΗ

ΦΑΝΗΣ ΑΒΑΡΑΚΗΣ
ΦΑΝΗΣ ΑΒΑΡΑΚΗΣ

ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΚΚΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ
ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ

ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ
ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΤΣΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΤΣΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΣΩΚΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΣΩΚΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΣ

ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΑΒΕΝΕΤΙΔΗΣ
ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΑΒΕΝΕΤΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΒΑΓΓΩ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΒΑΓΓΩ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

ΘΕΟΔΟΣΙΑ (ΣΟΥΛΑ) ΑΛΟΥΝΤΑΚΗ ΑΒΑΡΑΚΗ
ΘΕΟΔΟΣΙΑ (ΣΟΥΛΑ) ΑΛΟΥΝΤΑΚΗ ΑΒΑΡΑΚΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΤΑΣΟΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΤΑΣΟΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ