Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Ζημιές στο 1ο ΕΠΑΛ από σεισμική δόνηση μόλις 3,2 Ρίχτερ!

Μερικές από τις ζημιές στο σχολικό κτίριο
Μερικές από τις ζημιές στο σχολικό κτίριο
Ενας σεισμός της τάξης των 3,2 Ρίχτερ ήταν αρκετός για να φανερώσει τη γύμνια των πολιτικών των δήμων και των κυβερνήσεων διαχρονικά, σε σχέση με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων. Ο μικρός αυτός σεισμός, που έγινε προχθές στην Κέρκυρα, προκάλεσε πτώση ολόκληρων κομματιών από το ταβάνι σε εργαστήριο του 1ου ΕΠΑΛ και πιο συγκεκριμένα από την κολόνα στήριξης, η οποία γέμισε ρωγμές, όπου και αποκαλύφθηκαν τα διαβρωμένα και κατασκουριασμένα σίδερα που τη στηρίζουν. Πρόκειται για φαινόμενο για το οποίο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ), που έχει αναφέρει πολλές φορές το παράδειγμα του σεισμού του 2019 στην Αττική, ο οποίος προκάλεσε δυσανάλογα μεγάλες ζημιές στα σχολεία για το μέγεθός του, λόγω έλλειψης συντήρησης και προσεισμικών ελέγχων των κτιρίων.

Αναδεικνύοντας το θέμα με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κέρκυρας θυμίζει την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και τις συναντήσεις που ζήτησε με τους τρεις δήμους του νησιού, απαιτώντας ουσιαστικό και ενδελεχή αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων, με κρατική χρηματοδότηση. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραμε από τον δήμο, με τον οποίο έγινε η συνάντηση, ενώ τους άλλους δύο δήμους του νησιού φαίνεται ότι δεν τους απασχολεί το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων. Οπως δεν απασχολεί και τις κυβερνήσεις, αφού για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων τα εκπαιδευτικά σωματεία, οι γονείς και οι μαθητές φωνάζουν χρόνια».

Προσεισμικό έλεγχο των σχολείων έχει ζητήσει επίμονα και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Κέρκυρας, που όπως καταγγέλλει αντιμετωπίζεται με τη δικαιολογία - καραμέλα περί υποστελέχωσης υπηρεσιών. Και για το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώνει: «Η σκέψη και μόνο στο τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν αυτός ο σεισμός ήταν μεγαλύτερος προκαλεί, εκτός από ανησυχία, τρόμο και αγανάκτηση. Ανησυχία για τις κτιριακές υποδομές όπου κάνουν μάθημα τα παιδιά μας και δουλεύουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, τρόμο στην ιδέα των επιπτώσεων μίας μεγαλύτερης δόνησης και αγανάκτηση για ένα κράτος που αφήνει εκτεθειμένο και απροστάτευτο τον λαό και τα παιδιά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ