Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «σφαγή» των «γιάπις» στις ΗΠΑ

Ηρθε λοιπόν και η ώρα των «γιάπις», των επιχειρηματικών στελεχών που χαρακτήρισαν την εποχή της έντονης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ιδιαίτερης αίγλης των χρηματιστηριακών αγορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στο δωδεκάμηνο Φλεβάρη 2001-Φλεβάρη 2002, στο διάστημα αυτό απολύθηκαν από τους χρηματοπιστωτικούς οίκους της Γουόλ Στριτ 43.400 άτομα. Ομως, αυτή η διαδικασία, της μείωσης του προσωπικού, δεν ολοκληρώθηκε ακόμη. Μόλις προχτές οι εκπρόσωποι δύο μεγάλων και γνωστών οίκων, της Credit Suisse First Boston και της Goldman Sachs, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε πολυάριθμες απολύσεις λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών κατά 15%.

Τις μεγαλύτερες περικοπές έκανε η Merril Lynch, η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική εταιρία των ΗΠΑ, η οποία μείωσε το προσωπικό της κατά 9.000 άτομα το τέταρτο τρίμηνο του 2001. Ακολουθεί η Morgan Stanley, που μέσα σε έναν χρόνο απέλυσε 3.800 εργαζόμενους.

Φυσικά, οι εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενός κλάδου που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση με την απελευθέρωση των αγορών και την πλήρη ελευθερία στις κινήσεις των κεφαλαίων, ακολουθούν την πορεία των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων στο στάδιο της οικονομικής ύφεσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρόσφατες απολύσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αφορούν υψηλόβαθμα, διευθυντικά στελέχη με αστρονομικές ετήσιες αμοιβές, ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο... Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα στρώμα στελεχών, τα οποία στην εποχή της άνθησης της «παγκοσμιοποίησης» και του χρηματιστηρίου, εμφανίστηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως για την εφαρμογή των πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων, στο όνομα του κέρδους και της «ανταγωνιστικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ