Παρασκευή 2 Ιούνη 2023 - Κυριακή 4 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Νέα όξυνση της ένοπλης σύγκρουσης

Εντείνεται το δράμα του σουδανικού λαού

Ερείπια σε συνοικία του Χαρτούμ, μετά από επίθεση την περασμένη Πέμπτη

Copyright 2023 The Associated

Ερείπια σε συνοικία του Χαρτούμ, μετά από επίθεση την περασμένη Πέμπτη
Νέα όξυνση της ένοπλης σύγκρουσης στο Σουδάν, με αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς, χρήση βαρέος πυροβολικού και οδομαχίες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις της χώρας, καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, μετά την απόφαση του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, αρχηγού του στρατού, να εγκαταλείψει την Τετάρτη τις διαπραγματεύσεις με τις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, που πραγματοποιούνταν στην Τζέντα με τη «διαμεσολάβηση» των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Η ένοπλη σύγκρουση στο Σουδάν μεταξύ των δυνάμεων των δύο ηγετών της στρατιωτικής δικτατορίας, ξεκίνησε στις 15 Απρίλη, ως αποτέλεσμα των έντονων ενδοαστικών αντιθέσεων στη χώρα, που συνδέονται άρρηκτα με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Αφρική.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ανακοινωθεί μια σειρά συμφωνίες εκεχειρίας, οι οποίες ωστόσο παραβιάζονται συστηματικά.

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 1.800 (σύμφωνα με εκτίμηση της ΜΚΟ ACLED), εκ των οποίων τουλάχιστον 500 σκοτώθηκαν μέσα στις πρώτες βδομάδες των συγκρούσεων στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

Οι τραυματίες υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες, εκ των οποίων πολλοί αδυνατούν να βρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία κατέρρευσαν μέχρι τις αρχές Μαΐου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Υγείας του Σουδάν ανακοίνωσε το κλείσιμο 9 νοσοκομείων στην πολιτεία Τζαζίρα, η οποία γειτονεύει με το νότιο Χαρτούμ και έχει υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εκτοπισμένων. Τα νοσοκομεία έκλεισαν «εξαιτίας της παρουσίας των παραστρατιωτικών, που απειλούν το προσωπικό και τον εφοδιασμό» αυτών των δομών Υγείας, ανακοινώθηκε.

Υπολογίζεται από οργανώσεις των γιατρών ότι πάνω από τα 3/4 των νοσοκομείων στις εμπόλεμες ζώνες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Τα υπόλοιπα καλούνται να αντεπεξέλθουν με το υλικό τους σχεδόν εξαντλημένο και χωρίς καν να μπορούν να βάλουν μπρος τις γεννήτριες, ελλείψει καυσίμων.

Την ώρα που ένοπλοι από τις αντιμαχόμενες πλευρές συγκρούονται μέσα σε πόλεις και στην επαρχία και επιδίδονται σε λεηλασίες και εμπρησμούς σπιτιών και επιχειρήσεων, οι εκτοπισμένοι άμαχοι σε διάφορες περιοχές του Σουδάν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ πάνω από 350.000 έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς σε γειτονικές χώρες.

Την Πέμπτη η Λόρα Λο Κάστρο, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Τσαντ, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων προσφύγων από το Σουδάν στο Τσαντ ξεπέρασε το όριο των 100.000 από τις 15 Απριλίου.

«Εκτιμούμε ότι έως 200.000 άνθρωποι» επιπλέον μπορεί να αναγκαστούν «να διαφύγουν στο Τσαντ κατά τους επόμενους τρεις μήνες», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των προσφύγων αυτών «προέρχονται από το Νταρφούρ», που είναι κοντά στα σύνορα.

Χαρακτηριστικές της προοπτικής παραπέρα κλιμάκωσης είναι οι εκκλήσεις των τοπικών αρχών του Νταρφούρ στους αμάχους να πάρουν όπλα, όπως και συνολικά οι κλήσεις σε απόστρατους και εφέδρους από τον στρατό του Σουδάν.

Σε μια χώρα με τεράστια ποσοστά φτώχειας και υποσιτισμού ήδη πριν τον πόλεμο, νεότερα στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι πάνω από 13,6 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων 620.000 βρίσκονται σε κατάσταση οξέος υποσιτισμού και τα μισά απ' αυτά μπορεί να πεθάνουν, αν δεν βοηθηθούν εγκαίρως.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πλέον τα 25 από τα 45 εκατομμύρια των Σουδανών έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο οι συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας δεν επιτρέπουν την ομαλή διανομή της.

«Διαμεσολάβηση» και κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τη θέση τους συνολικά στην περιοχή, επιχειρούν να αναλάβουν ρόλο «διαμεσολαβητή», αλλά και «επιτηρητή» στη σύγκρουση.

Την Πέμπτη ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ανήγγειλε την επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων σε βάρος ατόμων στο Σουδάν που «υποδαυλίζουν τη βία».

«Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Σουδάν», ανέφερε.

Οπως ανακοινώθηκε, κυρώσεις επιβλήθηκαν μεταξύ άλλων σε τέσσερις σουδανικές εταιρείες: Την «Junaid Multi Activitis Co. Ltd» (συμφερόντων του στρατηγού Ντάγκαλο και του αδερφού του, Αμπντούλ Ραχίμ Ντάγκαλο), την «Taradive General Trading LLC» (συμφερόντων του Αλγκόνεϊ Χαμντάν Ντάγκαλο, αδελφού του αρχηγού των παραστρατιωτικών δυνάμεων) και δύο μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες συμφερόντων του σουδανικού στρατού, τη μεγαλύτερη σουδανική πολεμική βιομηχανία «Defence Industries System» και τη σουδανική εταιρεία όπλων «Sudan Master Technology».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ