Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις

INTIME NEWS

Συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις στα σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο των οποίων σήμερα Τετάρτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διαγωνίζονται στα μαθήματα: Ανατομία - Φυσιολογία II, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Το περασμένο Σάββατο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ είχαν εξεταστεί στα Μαθηματικά (Αλγεβρα), σε θέματα που η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία επισήμανε ότι παρουσίασαν μεγαλύτερη δυσκολία από τα περσινά και ειδικά για το Δ1 ζήτησε «να θεωρηθεί πλήρης η απάντηση των μαθητών/τριών για μελέτη της μονοτονίας κατά διαστήματα», όπως τη διδάσκονται στο σχολικό βιβλίο.

Μια μέρα πριν είχε ανοίξει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων και για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων των ΓΕΛ, που εξετάστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Στους υποψήφιους δόθηκαν τα εξής τρία κείμενα: «Ημέρα καταδίκης της βίας εναντίον των γυναικών» από το βιβλίο του Σταύρου Τσακυράκη «Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής», «Φεμινισμός και Νεοφεμινισμός» της Μαρίλιας Παπαθανασίου από την εφημερίδα «Το Βήμα» και το απόσπασμα διηγήματος «Μια φοβερή παρηγοριά» από τη συλλογή διηγημάτων του Χρήστου Οικονόμου «Οι κόρες του Ηφαιστείου». Στην έκθεση τους ζητήθηκε να γράψουν μια ομιλία (350-400 λέξεις) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέροντας φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο και το πώς η νέα γενιά μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. Θέματα βατά χαρακτήρισε τα ζητούμενα η Ομοσπονδία των φροντιστηρίων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτά και μαθητής της δευτέρας Λυκείου».

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάστηκαν και χτες σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία. Για τα Αρχαία η Ομοσπονδία των φροντιστηρίων χαρακτήρισε τα θέματα απαιτητικά αλλά εύκολα για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές, ενώ για τα θέματα της Βιολογίας σημείωσε ότι ήθελαν πολλή προσοχή και ότι οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν. Αναφορικά με τα Μαθηματικά, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σημείωσε ότι το ερώτημα Δ4 ήταν αυξημένων απαιτήσεων και γενικότερα σχολίασε ότι τα θέματα κάλυπταν το σύνολο σχεδόν της ύλης, με κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία η οποία ήταν αντίστοιχη με τα περσινά θέματα.

Αύριο Πέμπτη οι υποψήφιοι των ΓΕΛ διαγωνίζονται σε Λατινικά η Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) Ανθρωπιστικών Σπουδών, Χημεία οι ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και Πληροφορική η ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Την Παρασκευή 9 Ιούνη: Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διαγωνίζονται σε Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς κανονισμοί στη ναυτιλία - Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

Το Σάββατο 10 Ιούνη: Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διαγωνίζονται σε Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για την κατηγορία των ΓΕΛ θα τελειώσουν στις 12 Ιούνη και για την κατηγορία των ΕΠΑΛ στις 16 Ιούνη, ενώ από τις 17 έως τις 29 Ιούνη είναι προγραμματισμένες οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ