Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΤΥΝΗΣΙΑ
«Βοήθεια» με στόχο την ανάσχεση της μετανάστευσης

Υποσχέσεις οικονομικής «βοήθειας» περίπου 1,05 δισ. ευρώ στην Τυνησία, με στόχο την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών ξεριζωμένων ανθρώπων από αφρικανικές χώρες, έδωσε την Κυριακή η ΕΕ.

Εκπρόσωπος των Βρυξελλών τόνισε επίσης πως η ΕΕ «θα βοηθήσει» την Τυνησία να διαχειριστεί την διακίνηση ανθρώπων από τα σύνορά της προς χώρες της νότιας Ευρώπης με 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Κυριακή στην Τύνιδα, με αφορμή την επίσκεψη των πρωθυπουργών Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η τελευταία τόνισε πως Τυνησία και ΕΕ έχουν κοινό «τεράστιο» συμφέρον από τη διατάραξη του «κυνικού επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών ανθρώπων και λαθρεμπόρων» που «διακυβεύουν τις ζωές ανθρώπων για τα κέρδη τους». Η ίδια ανέφερε πως η ΕΕ θα βοηθήσει την Τυνησία να εξάγει Ενέργεια από ΑΠΕ προς την Ευρώπη και θα τη βοηθήσει στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς. Προέβλεψε δε πως θα μπορούσε να υπογραφεί μία συμφωνία ΕΕ - Τυνησίας πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του μήνα.

Η Τυνησία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 150 χλμ. από το νησάκι Λαμπεντούζα της Ιταλίας, που δέχεται εδώ και χρόνια κύματα μεταναστών από δεκάδες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπολογίζεται πως από την αρχή του 2023 έχουν φτάσει στην Ιταλία πάνω από 51.200 παράτυποι μετανάστες, αριθμός ανεβασμένος κατά 150% από το 2022. Από αυτούς το 50% προερχόταν από τις τυνησιακές ακτές και οι υπόλοιποι από τις αρχές της Λιβύης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ