Σάββατο 17 Ιούνη 2023 - Κυριακή 18 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων η νέα Σύμβαση

Αποδοχές του 2011 και ξήλωμα της 5ήμερης δουλειάς για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε έναν από τους πιο κερδοφόρους κλάδους

Eurokinissi

Σε νέα Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις εστίασης κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Η νέα Σύμβαση, που προπαγανδίζεται ως η «απάντηση» της εργοδοσίας για να βρει τάχα το προσωπικό που της «λείπει», έχει διάρκεια δύο ετών (από 1 Μάρτη 2023 έως 28 Φλεβάρη 2025) και προβλέπει μικρές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι διαμορφώνονται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από εκείνα του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, ενσωματώνει όρους που «ξηλώνουν» την πενθήμερη εργασία και ανοίγουν τον δρόμο για την καθιέρωση της δουλειάς 6 και 7 μέρες τη βδομάδα.

Η νέα Σύμβαση στην εστίαση είναι «αποτέλεσμα της πίεσης του Συνδικάτου μας, άλλων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων σε όλη την Ελλάδα για συλλογική ρύθμιση των δικαιωμάτων μας, σε έναν κλάδο που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Ωστόσο, καλεί τους εργαζόμενους να κρατάνε «μικρό καλάθι» μπροστά στους πανηγυρισμούς του προεδρείου της Ομοσπονδίας και ξεκαθαρίζει ότι η ΣΣΕ «παραμένει πίσω από τις σημερινές μας ανάγκες για ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ξεπάγωμα τριετιών».

Η πρόβλεψη της Σύμβασης για αυξήσεις 5,5% στους μισθούς από 1/6/2023 και 5% από 1/6/2024 διαμορφώνει τις αποδοχές των εργαζομένων στο ύψος που βρίσκονταν το 2011, δηλαδή 12 χρόνια πριν, επισημαίνει το Συνδικάτο. «Ούτε αναπληρώνει τις απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, ούτε δίνει ανακούφιση στην ενεργειακή φτώχεια, στην ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, εξανεμίζεται πριν καν δοθεί», προσθέτει. Μάλιστα, ο μισθολογικός πίνακας διατηρεί την κατηγορία εργαζομένων «γενικών καθηκόντων», για τους οποίους οι αποδοχές περιορίζονται στον βασικό μισθό των 780 ευρώ.

Οσον αφορά το εβδομαδιαίο ωράριο και τις μέρες ανάπαυσης, το άρθρο 5 της Σύμβασης «ξηλώνει» το πενθήμερο και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν το προσωπικό 6 και 7 μέρες τη βδομάδα. Συγκεκριμένα, ορίζει σαφώς ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν σε μέρες ανάπαυσης «λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων», λαμβάνοντας «αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν», δηλαδή παίρνοντας το συνηθισμένο μεροκάματό τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Σύμβαση, η απασχόληση σε μέρες ανάπαυσης «αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο» και «λειτουργεί υπέρ» των εργαζομένων.

Η πρόβλεψη αυτή δεν είναι νέα: Τον Ιούλη του 2022, η πλειοψηφία της ΠΟΕΕΤ είχε, μαζί με τους εργοδότες και το υπουργείο Εργασίας, τροποποιήσει την ισχύουσα τότε Σύμβαση με ανάλογο τρόπο και στη συνέχεια πανηγύρισαν όλοι μαζί για την κήρυξη της ΣΣΕ ως υποχρεωτικής. Η νέα Σύμβαση αναφέρεται και στην περίπτωση «εργασίας άνω των 48 ωρών εβδομαδιαίως», δηλαδή όχι μόνο την έκτη αλλά και την έβδομη μέρα της βδομάδας, για την οποία προβλέπει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο.

«Αν τα 10ωρα, 12ωρα, τα 6ήμερα και τα 7ήμερα επιβάλλονται από την εργοδοσία όσο δεν προβλέπονται από τη ΣΣΕ, τι έχει να γίνει από εδώ και στο εξής; Πόσες ώρες, πόσες μέρες σερί χωρίς ξεκούραση μπορεί ο διανομέας, ο μάγειρας, ο λαντζέρης, ο σερβιτόρος να δουλεύει; Πόσους ακόμα συναδέλφους μας θα θρηνήσουμε, πόσοι ακόμα θα σακατευτούμε στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών του κλάδου;», αναρωτιέται το Συνδικάτο. Καλεί τους εργαζόμενους «να μην αποδεχθούν τη δουλειά "7 στα 7" που οδηγεί στην εξάντληση του ανθρώπινου οργανισμού, στα εργατικά εγκλήματα που η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις ονομάζουν "ατυχήματα"».

Δεν έχουμε δοκιμάσει τη δύναμή μας

«Για μια ακόμη φορά, η όποια διαπραγμάτευση με τον συλλογικό φορέα ενός τμήματος των εργοδοτών στην εστίαση έγινε κρυφά από τους εργαζόμενους», καταγγέλλει το Συνδικάτο. «Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας δεν άκουσε τις προσπάθειες δεκάδων σωματείων, κλαδικών και επιχειρησιακών πανελλαδικά για συντονισμό, επεξεργασία σχεδίου ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και διεκδίκηση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις», επισημαίνει. «Δεν άκουσε τους εργαζόμενους στην εστίαση στην Αττική», προσθέτει και υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο είχαν απαντήσει με 24ωρη απεργία πέρσι το καλοκαίρι στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας«που επέτρεπε την 6ήμερη δουλειά, και συνόδευε την κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτικής, εντάσσοντας σε αυτήν τις απαιτήσεις των μεγαλοεστιατόρων, των αλυσίδων εστίασης, της ΓΣΕΒΕΕ».

Στην κατεύθυνση αυτή, μπροστά στις διαβουλεύσεις για τη νέα Σύμβαση «καμία συλλογική συζήτηση δεν οργανώθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ώστε οι εργαζόμενοι να πούμε γνώμη για τους όρους αμοιβής και εργασίας μας, να αποφασίσουμε πώς θα διεκδικήσουμε την κατοχύρωση δικαιωμάτων και την κατάκτηση νέων».

«Δεν έχουμε δοκιμάσει τη δύναμή μας. Με οργάνωση στο Συνδικάτο μας, στα επιχειρησιακά σωματεία εκεί που υπάρχουν, με τη δημιουργία νέων σωματείων και με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες, δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο.

Διεκδικεί: Τήρηση του 5ήμερου - 8ωρου - 40ωρου με δύο συνεχόμενα ρεπό. Ξεπάγωμα των τριετιών. Κανένας ανειδίκευτος εργαζόμενος κάτω από τα 850 ευρώ. Αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ