Τρίτη 20 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε η Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου

«Γράφω γιατί έτσι μόνο μπορώ να υπάρχω. Ετσι μόνο να αναζητώ τη διαίσθησή μου για τον κόσμο και για την ύπαρξη. Να συνειδητοποιώ την κάθε στιγμή που ζω για να βρω το ουσιώδες που κρύβει, να το μεταποιήσω σε ποίηση, σε ομορφιά. Την ομορφιά αναζητώ γράφοντας, το χαμένο ιερό της ψυχής. Κι όταν ακόμα μιλώ για τον φόβο ή τη σκληρότητα, την ομορφιά αναζητάει η ψυχή μέσα στη δικαιοσύνη και την υπέρβαση. Να γι' αυτό έγραψα όσα έγραψα, για να πλουτίσω την ψυχή μου. Να δω λίγο πιο πέρα αυτό που δεν φαίνεται. Την άλλη αλήθεια».

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η συγγραφέας Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου.

Γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1933 στη Λήμνο και εκεί έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια. Το 1959, κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή, «Συναντήσεις», και ο Οδ. Ελύτης, ο αγαπημένος της ποιητής, αναγνώρισε το ταλέντο της και της έστειλε γράμμα αποκαλώντας την ποιήτρια.

Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μετέπειτα με υποτροφία στη Σορβόννη για θεατρικές σπουδές. Εκεί, ήρθε σε επαφή με σύγχρονα φιλοσοφικά ρεύματα, καθώς και με το Θέατρο του Παραλόγου. Επηρεάστηκε βαθιά από τον Σάμιουελ Μπέκετ. Οταν είδε το έργο του «Oh les beaux jours», το 1967, στο θέατρο «Odeon» του Παρισιού, αμέσως ζήτησε από τον ίδιο την άδεια να το μεταφράσει και ξεκίνησε μια αλληλογραφία μαζί του που κράτησε πολλά χρόνια. Εγινε μελετήτρια του έργου του και μεταφράστρια κάποιων από αυτά. Εκείνη τη χρονιά έγραψε και το θεατρικό της έργο, «Αντιγόνη - Η Νοσταλγία της Τραγωδίας», παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο θέση ενάντια στη χούντα.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δούλεψε για κάποια χρόνια στο Δημόσιο και στη συνέχεια παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της και στα βιβλία της. Τα μυθιστορήματά της «Η Μαρούλα της Λήμνου», «Η Δοξανιώ», «Το ξύλινο τείχος» κ.ά. αγαπήθηκαν από γενιές και γενιές νέων, ενώ απέσπασε και σημαντικά βραβεία, όπως το Α' Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την «Μαρούλα της Λήμνου».

Υπήρξε πολυγραφότατη και δημιουργική μέχρι το τέλος της ζωής της παραδίδοντας δεκάδες βιβλία, ποίηση, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμιο, θεατρικά έργα, μεταφράσεις,

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 10 το πρωί από την Αγία Τριάδα της Μύρινας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ