Τρίτη 20 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Συνομιλίες με «βαθιά, αν όχι σφοδρή διαφωνία» σε «πολλά ζητήματα»

Για ανταγωνισμό που μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση μιλά η Ουάσιγκτον | Για το «χαμηλότερο επίπεδο από την καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεων» κάνει λόγο το Πεκίνο

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Κινέζο Πρόεδρο
Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Κινέζο Πρόεδρο
Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που αποτυπώνεται σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, αλλά και το όλο και πιο σύνθετο παζάρι για να βρεθούν κάποιοι προσωρινοί συμβιβασμοί που θα διασφαλίζουν τις πολύ ισχυρές οικονομικές μπίζνες μεταξύ των δύο πλευρών, επιβεβαιώθηκαν στις επίσημες επαφές που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με την κινεζική ηγεσία στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, την Κυριακή ο Μπλίνκεν είχε «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Κινέζο ομόλογό του, Κιν Γκανγκ, δίνοντας έμφαση «στη σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για όλο το εύρος των θεμάτων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των παρεξηγήσεων και των λανθασμένων υπολογισμών». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «έθεσε έναν ευρύ αριθμό θεμάτων ανησυχίας, αλλά και ευκαιριών για τη διερεύνηση συνεργασίας με την Κίνα σε ζητήματα όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονται πάντα τα συμφέροντα και τις αξίες του αμερικανικού λαού και θα συνεργάζονται με συμμάχους και εταίρους προς την ανάπτυξη του οράματός μας για έναν κόσμο ελεύθερο, ανοιχτό, που στηρίζει τη διεθνή έννομη τάξη». Επιπλέον, η Ουάσιγκτον «υπογράμμισε τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας (...) ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση».

Από τη πλευρά του το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν συμπίπτει με «μια κρίσιμη στιγμή για τις διμερείς σχέσεις και είναι απαραίτητο να γίνει επιλογή ανάμεσα στον διάλογο και την αντιπαράθεση, στη συνεργασία και τη σύγκρουση».

Απέδωσε δε στην αμερικανική πλευρά «εσφαλμένη αντίληψη για την Κίνα, που οδηγεί σε λανθασμένες πολιτικές απέναντί της». Κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ως υπεύθυνη για τη «σπειροειδή "υποχώρηση" των σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ», καλώντας σε ενέργειες για «να ανακάμψουν σε υγιή και σταθερή τροχιά».

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Κινέζου ΥΠΕΞ ότι «αυτήν την περίοδο οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο «δεσμεύεται στην οικοδόμηση σταθερών, προβλέψιμων και εποικοδομητικών σχέσεων», καλώντας τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν «αντικειμενική και λογική» άποψη για την Κίνα.

Παράλληλα ο Γουάνγκ Γι, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος είχε επίσης χωριστές συνομιλίες με τον Μπλίνκεν, σε αναφορά του στο θέμα της Ταϊβάν επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» του Πεκίνου, λέγοντας ότι «η διατήρηση της εθνικής ενότητας είναι πάντα στο επίκεντρο των θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας» και «σε αυτό το ζήτημα η Κίνα δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό, καμία υποχώρηση».

Χτες ο Μπλίνκεν συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος υποστήριξε - χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις - ότι «οι δύο πλευρές πέτυχαν πρόοδο και συμφωνία σε ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα (...) κάτι πολύ θετικό», εκφράζοντας την ελπίδα η συγκεκριμένη επίσκεψη «να συμβάλει θετικά στη σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters», που επικαλέστηκε σχετική κινεζική ανακοίνωση, o Σι εξέφρασε ακόμα την ελπίδα για «μια ρωμαλέα σχέση ΗΠΑ - Κίνας», διατυπώνοντας την άποψη ότι οι δύο πλευρές «μπορούν να ξεπεράσουν διάφορες δυσκολίες» αλλά και καλώντας την αμερικανική πλευρά «να μη βλάπτει τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματα της Κίνας».

Ο δε Μπλίνκεν είπε ότι η υπεύθυνη διαχείριση των διμερών σχέσεων «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, της Κίνας και όλου του κόσμου». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε αυταπάτες για τις προκλήσεις που αντιπροσωπεύει η διαχείριση αυτής της σχέσης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία είμαστε σε βαθιά, αν όχι σφοδρή διαφωνία».

Στην Ευρώπη ο Κινέζος πρωθυπουργός

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες ξεκίνησε επίσημες επαφές στην Ευρώπη ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ, που προσγειώθηκε αρχικά στο Βερολίνο, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας που σήμερα θα πάρει μέρος σε επίσημες διακυβερνητικές διαβουλεύσεις.

Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, ο Λι - σύμφωνα με την κινεζική «Λαϊκή Ημερησία» - είπε ότι καθώς σήμερα ο κόσμος διανύει νέα περίοδο αλλαγών και αναστάτωσης, όσο μεγαλώνει το χάος που ο πλανήτης διαπιστώνει τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη Κίνα και Γερμανία να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, να συνδυάσουν τη «σύνεσή» τους για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες.

Χτες ο Λι συναντήθηκε με τον Γερμανό Πρόεδρο Φ. Β. Σταϊνμάγερ, ο οποίος δήλωσε ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας του, αλλά η σχέση τους έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. «Η Κίνα είναι ένας εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε ανταγωνιστή και αντίπαλο στο πολιτικό πεδίο», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές διατυπώσεις από την «Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας» που παρουσίασε η γερμανική κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ, με τον Σταϊνμάγερ να ζητά «ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας».

Μετά τη Γερμανία ο Κινέζος πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γαλλία, όπου θα πάρει μέρος σε επενδυτικό φόρουμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ