Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
Να ανέβει το Κόμμα μας πιο ψηλά, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ σε συγκέντρωση νεολαίας στη Θεσσαλονίκη

Σε συγκέντρωση νεολαίας στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, μια συγκέντρωση που μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου πήρε χαρακτήρα καταδίκης του νέου εγκλήματος.

Ο Θ. Κωτσαντής τόνισε σχετικά: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τη φρίκη με τα πλεούμενα πτώματα ανοιχτά της Πύλου και τα γυναικόπαιδα που βούλιαξαν αβοήθητα, κλειδωμένα στα αμπάρια των δουλεμπόρων.

Δεν υπάρχει παρηγοριά για όσους επέζησαν από την κόλαση του πολέμου και της φτώχειας, για να βάλουν τα παιδιά τους σε ένα σαπιοκάραβο και να τα χάσουν στον υγρό τάφο της Μεσογείου.

Οποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος, δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνει ο θάνατος συνήθεια. Δεν μπορεί να παρακολουθεί σιωπηλός τους διάφορους δημοσιολογούντες της τηλεόρασης να ουρλιάζουν ότι "έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τα ασθενοφόρα" ή ότι όσοι γλίτωσαν "επιβαρύνουν τη χώρα". Δεν μπορεί να ανεχτεί τα κροκοδείλια δάκρυα όσων κυβέρνησαν και εφάρμοσαν αυτήν την απάνθρωπη πολιτική.

Η εγκληματική πολιτική θα γεννά διαρκώς και εγκληματική διαχείριση ή αμέλεια

Σε όλο τον κόσμο τα θύματα των πολέμων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης αντιμετωπίζονται απάνθρωπα.


Ποιος δεν θυμάται τη Μόρια του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος δεν αγανακτεί με τις υπερδομές - φυλακές που χτίζει η ΝΔ στα νησιά;

Ποιος δεν πάγωσε μπροστά στις εικόνες των στοιβαγμένων πτωμάτων στους φράχτες της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας, των ανθρώπων που πάγωσαν κλεισμένοι σε φορτηγά ψυγεία στις ΗΠΑ του Μπάιντεν, σε αυτούς που κάηκαν ζωντανοί στο Μεξικό του Ομπραδόρ;

Ποιος δεν οργίζεται με τη δράση των διακινητών και δουλεμπόρων, που αλωνίζουν και τρίβουν τα χέρια τους με τους φράκτες, γιατί ανεβάζουν την ταρίφα του ταξιδιού και επιλέγουν πιο επικίνδυνες διαδρομές;

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Εχουν στηρίξει με όλη τους τη δύναμη και με κάθε τρόπο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όλων των τελευταίων χρόνων.

Εχουν στηρίξει και εφαρμόσει τις κατάπτυστες Συμφωνίες του Δουβλίνου και την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που γιγαντώνει το πρόβλημα στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε απέραντη φυλακή ξεριζωμένων.

Εχουν συμφωνήσει στην παραχώρηση δικαιωμάτων φύλαξης των συνόρων σε ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, όπως η Frontex και το ΝΑΤΟ.

Αναγνωρίζουν και παραχωρούν "χώρο" στη διαχείριση του Προσφυγικού σε αμαρτωλές ΜΚΟ.

Πρωτοστατούν στην καταστολή, στον αυταρχισμό, στην καλλιέργεια εθνικιστικού μίσους. Αλλά και στην υπογραφή συμφωνιών με άλλα κράτη ώστε να έρχονται κατά χιλιάδες στην Ελλάδα μετανάστες ως φτηνά εργατικά χέρια, άγρια εκμεταλλευόμενα.

Και επειδή ακριβώς συμφωνούν σε όλα αυτά, προτιμούν μια βολική αντιπαράθεση μόνο για τις επιχειρησιακές ευθύνες ή παραλείψεις του Λιμενικού. Ευθύνες σοβαρές και ερωτήματα αμείλικτα, που όμως έχουν τη ρίζα τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Να το πούμε απλά: Η εγκληματική πολιτική θα γεννά διαρκώς και εγκληματική διαχείριση ή αμέλεια.

Υπάρχει όμως κι άλλος δρόμος.

Στο δίλημμα ή με τα κέρδη ή με τις ζωές, εμείς θα είμαστε πάντα με τις ζωές των ανθρώπων».

Η επιστήμη κάνει άλματα προς τα μπρος και οι ζωές μας κάνουν βήματα προς τα πίσω!

Συνεχίζοντας ο Θ. Κωτσαντής επεσήμανε ότι το σύστημα σαπίζει και γίνεται πιο επιθετικό, για να εξασφαλίζει τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών.

«Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στη γαλέρα του Τουρισμού. Είναι ωραία τα κουλούρια Θεσσαλονίκης και οι χοροί για τους τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου που έστησε ο δήμαρχος, ο κ. Ζέρβας, για να πανηγυρίσει για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού κρουαζιέρας, αλλά καλύτερα να ρωτήσει τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής για τα εξαντλητικά ωράρια, για τη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα συνεχόμενα χωρίς ρεπό, για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό που δεν βλέπουν Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, επίδομα αδείας, που βολοδέρνουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο μεταξύ ανεργίας, μισοδουλειάς και ανασφάλειας.

Οσο για τις "πολλές και καλές δουλειές" που τάζει ο Μητσοτάκης, προβάλλοντας ως παράδειγμα τις μεγάλες επενδύσεις, όπως της "Pfizer" και "Deloitte" εδώ στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες από τη μια βλέπουν τον αμύθητο πλούτο που παράγουν και από την άλλη βιώνουν την εντατικοποίηση, αγωνιούν με τα "κανόνια" που βαράνε παγκόσμια οι τράπεζες και οι τιμές των μετοχών, γιατί βλέπουν αμερικανικούς κολοσσούς σε ένα βράδυ να ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις, ανάλογα με τα κέρδη τους. Οργίζονται εξίσου με τα πανάκριβα νοίκια και την ταλαιπωρία του ΟΑΣΘ, την έλλειψη ελεύθερων χώρων και δημόσιων δομών Υγείας. Αναρωτιούνται αν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα μπορούν να απολαύσουν τα πανάκριβα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που δημιουργούν με τη δουλειά τους. Γι' αυτό επιλέγουν να οργανώνονται και να ιδρύουν σωματεία, με τους κομμουνιστές μπροστά!

Ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες που εργάζονται σε επιχειρήσεις στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης μπορούν καλύτερα να κατανοήσουν, από την ίδια τους την πείρα, τη μεγάλη αντίφαση της εποχής μας: Η επιστήμη να κάνει άλματα προς τα μπρος και οι ζωές μας να κάνουν βήματα προς τα πίσω!

Αν στην εποχή του 5G, της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ChatGPT η οικονομία τους "αντέχει" καρότσες αγροτικών αντί για ασθενοφόρα, χειροκίνητα τρένα αντί για ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, να πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή και να καιγόμαστε στην πρώτη φωτιά, τότε το σύστημά τους χρειάζεται να ανατραπεί για να καταφέρουμε να ζήσουμε όπως ταιριάζει στην εποχή μας, με την εξέλιξη της επιστήμης!

Για να μεταφραστούν οι δυνατότητες της επιστήμης σε μια πραγματικά καλύτερη ζωή για τη λαϊκή πλειοψηφία, ένα εμπόδιο πρέπει να βγει από τη μέση: Η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία».

Το ΚΚΕ θα είναι 100% μαχητική, εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιούνη, είπε ότι σ' αυτές κρίνεται «πόσο δυνατός θα είναι ο λαός απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά του, που θα κλιμακωθεί» και πρόσθεσε:

«Καμία κυβέρνηση, κανένας αντίπαλος δεν είναι παντοδύναμος όταν υπάρχει αποφασισμένος λαός, δυνατό κίνημα. Και αυτό μπορεί να το καταφέρει ο λαός μας μόνο μαζί με το ΚΚΕ. Οπως έκαναν οι φοιτητές με τη νίκη της ΠΚΣ, οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που δεν έκατσαν να κλαίνε τη μοίρα τους αλλά πάλεψαν και βρίσκονται μια ανάσα πριν την υποχρεωτική εφαρμογή της Συλλογικής τους Σύμβασης, που προβλέπει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και κυρίως τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας για να μη θρηνήσουν κι άλλους νεκρούς συναδέλφους τους για τα κέρδη των αφεντικών.

Σε αυτούς τους αγώνες βρίσκεται η ελπίδα. Ετσι σπάει η αντίληψη του "δεν αλλάζει τίποτα", του "δεν υπάρχει καμία εναλλακτική", που έκανε σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση για να δικαιολογήσει τη συμφωνία του στα μεγάλα ζητήματα με τη ΝΔ, τις υποκλίσεις στην ΕΕ της διαφθοράς, στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, στο αδηφάγο κεφάλαιο. Και τελικά κατέληξε να τροφοδοτήσει τη νίκη της ΝΔ και να νεκραναστήσει το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύοντας ξανά πως το δήθεν "μικρότερο κακό" οδηγεί πάντα από το κακό στο χειρότερο.

Τώρα αυτό που μετράει είναι τι θα βγάλει η νέα κάλπη, της 25ης Ιούνη.

Αυτή θα καθορίσει το ποσοστό και τους βουλευτές του ΚΚΕ για την επόμενη τετραετία.

Αυτή θα φανερώσει την αποφασιστικότητα του λαού να πολεμήσει την επόμενη μέρα για τη ζωή του και να μην πετάξει "λευκή πετσέτα"! (...)

Εχουμε ένα πλεονέκτημα σε αυτές τις εκλογές: Είναι πλέον καθαρό ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, η ΝΔ, άρα μπορούμε να απεγκλωβίσουμε περισσότερους από τα εκβιαστικά διλήμματα των αστικών κομμάτων, του τύπου "σταθερότητα ή ακυβερνησία" ή "ψήφισε τον έναν για να φύγει ο άλλος". Το ψευτοδίλημμα "Μητσοτάκης ή Τσίπρας" έγινε "Μητσοτάκης με σπόνσορα τον Τσίπρα".

Το πραγματικό δίλημμα είναι καθαρό και σαφές: Απέναντι στην επόμενη, δεδομένα αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, που θα έχει τη στήριξη της συστημικής αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων μίας χρήσης, η μόνη πραγματική, 100% μαχητική, εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση θα είναι το ΚΚΕ».

Αξιοποιούμε κάθε μέρα, κάθε ώρα που απομένει

Μετά τις εκλογές, επεσήμανε, οι κομμουνιστές θα βρίσκονται «στον δρόμο του αγώνα, όπου κερδίζονται κατακτήσεις, και μέσα στη Βουλή να τους αποκαλύπτουμε και να καταθέτουμε προτάσεις ανακούφισης του λαού, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στα καύσιμα και στην Ενέργεια, του ΕΝΦΙΑ, για την επαναφορά των ΣΣΕ και την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και των μικρών επαγγελματιών... Προτάσεις τις οποίες απορρίπτουν όλα τα άλλα κόμματα ασυζητητί, γιατί αποκαλύπτουν μια μεγάλη αλήθεια: Οτι για να κερδίσουμε τις ζωές μας πρέπει να χάσει το κεφάλαιο από τα κέρδη του».

Και έκλεισε λέγοντας τα εξής:

«Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσουν παντού το κάλεσμα και το νέο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Αξιοποιούμε κάθε μέρα, κάθε ώρα που απομένει. Στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στα στέκια της νεολαίας. Είναι χιλιάδες αυτοί που θέλουν να μάθουν τι λέει το ΚΚΕ, που το σκέφτονται, και πρέπει να τους ωθήσουμε να κάνουν αυτήν τη φορά το βήμα.

Τώρα είναι που πρέπει να δώσουμε όλοι το περισσότερο που μπορούμε. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Με φίλους, συγγενείς, γείτονες, συναδέλφους, συμμαθητές, με το ψηφοδέλτιο πόρτα - πόρτα. Καθένας μπορεί να συμβάλει να φτάσουμε σε περισσότερους.

Για να ανέβει το Κόμμα μας πιο ψηλά. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό. Καλή δύναμη και καλούς αγώνες. Θα τα καταφέρουμε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ