Πέμπτη 22 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Με προτάσεις διεκδίκησης η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση»

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην Πυροσβεστική

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγωνιστών συνδικαλιστών πυροσβεστών
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγωνιστών συνδικαλιστών πυροσβεστών
Το 25ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα, με την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) να καταθέτει διεκδικητικό πλαίσιο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που καλύπτει τα βασικά και χρονίζοντα προβλήματα των μόνιμων και των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Ο Κώστας Κέκης, εκ μέρους της ΕΑΚΠ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα οξυμένα προβλήματα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως είναι τα σοβαρά εργασιακά ζητήματα που παραμένουν άλυτα, στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της πυρασφάλειας, στη λειψή χρηματοδότηση, στον εγκληματικό διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή στις δασικές πυρκαγιές, στο ξεσπίτωμα των πυροσβεστών, στην αδράνεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας στο θέμα της αγωνιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, στα θύματα και τις καταστροφές που προκάλεσε η αποδιάρθρωση της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας, στο γεγονός ότι από την αντιπυρική περίοδο του 1993 έως και την αντιπυρική του 2022 οι καμένες δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε πάνω από 8.250.131 στρέμματα, με χιλιάδες σπίτια καμένα. Οι ανθρώπινες απώλειες από τις δασικές πυρκαγιές ανέρχονται συνολικά σε 262 νεκρούς. 211 πολίτες - 39 πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και εθελοντές - 12 πιλότοι.

Τα αιτήματα αιχμής που προβάλλει η παράταξη είναι:

1. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών (εποχικών, πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων), με σταθερή, μόνιμη σχέση εργασίας σε υπηρεσίες με αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας και της Δασικής Υπηρεσίας, προκειμένου να καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες στον τομέα της πρόληψης, φύλαξης, διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο, αλλά και τις έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε εκχιονισμούς, πλημμύρες, χιονοπτώσεις.

2. Κατάργηση του νόμου 4662/2020 (κανονισμός μεταθέσεων, επιφυλακές κ.ά.) και όλων των συναφών νομοθετημάτων, που υποβάθμισαν ακόμα περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία της χώρας. Αμεση θέσπιση του ΠΔ για τον κανονισμό μεταθέσεων στο πλαίσιο της πρότασης που έχει καταθέσει η ΕΑΚΠ με σχετικό σχέδιο ΠΔ 12 άρθρων.

3. Ενταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα, Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και οικονομικά δικαιώματα.

4. Πλήρης εφαρμογή των θεσμοθετημένων, αλλά και των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας των πυροσβεστών. Θεσμοθέτηση του ΠΔ για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στα επιχειρησιακά συμβάντα. Τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι για όλο το προσωπικό. Παρουσία ασθενοφόρου με εξειδικευμένο προσωπικό στα συμβάντα. Εξασφάλιση κατάλληλων εγκαταστάσεων για ξεκούραση όταν συνδράμουμε σε πυρκαγιές, διασώσεις κ.ά. μακριά από την έδρα μας. Χορήγηση πλήρους και επαρκούς διοικητικής μέριμνας.

5. Οικονομική αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία και την εργασία κατά τη διάρκεια Κυριακών και αργιών, όπως ισχύει για όλους τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και εφάπαξ αποζημίωση όλων των οφειλόμενων ρεπό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία.

Στο τέλος του συνεδρίου ο Κ. Κέκης τόνισε ότι επρόκειτο για ένα συνέδριο - παρωδία, το οποίο δεν έβγαλε καμία απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις σύμφωνα και με τις προτάσεις της ΕΑΚΠ. Απευθυνόμενος στο προεδρείο το κατήγγειλε διότι έφερε αντιπαραθετικά στις προτάσεις της ΕΑΚΠ ένα ψήφισμα που δεν περιείχε κατευθύνσεις για ανάπτυξη κινητοποιήσεων. Πρόσθεσε ότι «είστε συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στο ΠΣ, αλλά και για ό,τι χειρότερο έρθει».

Από το βήμα του Συνεδρίου, ο Βασίλης Γιαννάκος, κατήγγειλε εκ μέρος της ΕΑΚΠ ότι «ποτέ δεν εφαρμόστηκε το πλαίσιο που προβλέπεται για τους χώρους εργασίας που ήταν σε ισχύ οι διατάξεις του, με ευθύνη των συνδικαλιστικών οργάνων, παρά μόνο κάτω από την πίεση των παρεμβάσεων της ΕΑΚΠ προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις καλύπτονταν διαχρονικά οι ελλείψεις σε καθαριότητα και υποδομές. Οπως επίσης, 20 χρόνια μετά τη νομοθετική πρόβλεψη από την στιγμή που δεν ασκήθηκε καμία πίεση από τα συνδικαλιστικά όργανα, δεν εκδόθηκε το απαραίτητο ΠΔ για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα επιχειρησιακά συμβάντα με τα τραγικά αποτελέσματα σε βάρος των συναδέλφων που είτε έχασαν την ζωή τους είτε απέκτησαν μόνιμη βλάβη στην υγεία τους».

Ετσι, η ΕΑΚΠ διαχρονικά θέτει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις με παρεμβάσεις σε κυβερνήσεις, φυσικές ηγεσίες, σε διοικήσεις, σε δημοτικές αρχές, σε αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, σε χώρους εργασίας, σε συμβάντα, σε συνέδρια, σε Διοικητικά Συμβούλια αλλά και οργάνωση κινητοποιήσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας, με αποκορύφωμα την οργάνωση επιστημονικής ημερίδας περί υγιεινής και ασφάλειας το 2018.

Χαιρετισμός του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας, να αγωνίζεται για να βρουν λύση τα τεράστια προβλήματά σας (...) Με μεγαλύτερη δύναμη, με περισσότερους βουλευτές και από τις εκλογές, θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να παλεύει για να βρουν λύση τα μεγάλα προβλήματα στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία της πατρίδας μας», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθήνας, απευθυνόμενος στους συνέδρους πυροσβέστες.

Οπως επισήμανε, «εμείς υποστηρίζουμε το αίτημά σας για αναγνώριση του επαγγέλματός σας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, τη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ζητάμε την κατάργηση της εποχικότητας και όλες οι προσλήψεις από εδώ και πέρα να είναι σε μόνιμες θέσεις. Το ΚΚΕ δεν είχε ποτέ θέση για εποχική ή άλλες "ευέλικτες" μορφές εργασίας. Είμαστε ενάντια στην αδιανόητη υπερεργασία των πυροσβεστών με το πρόσχημα των "έκτακτων αναγκών" και τη διαρκή επίκληση μερικών και γενικών επιφυλακών για προληπτικούς λόγους». Πρόσθεσε δε ότι «παλεύουμε να έχουν οι πυροσβέστες ένα σύγχρονο μισθολόγιο, με αυξήσεις μισθών, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής, να καθιερωθεί πενθήμερη βδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ