Πέμπτη 22 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δυτικά κράτη και επιχειρηματικοί όμιλοι μοιράζουν την «πίτα» της ανοικοδόμησης

Ενώ η Μόσχα επιδεικνύει νέα στρατηγικά όπλα και διηπειρωτικούς πυραύλους

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ στο βήμα της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με αντικείμενο την «πίτα» της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

Copyright 2023 The Associated

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ στο βήμα της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με αντικείμενο την «πίτα» της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας
Για σκληρή και παρατεταμένη γεωπολιτική αναμέτρηση προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, με τον κίνδυνο επέκτασης του ιμπεριαλιστικού πολέμου να εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Την ίδια ώρα που στα ανατολικά και τα νότια της χώρας εξελίσσονται σφοδρότατες μάχες στο πλαίσιο της ουκρανικής αντεπίθεσης, με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα καπιταλιστικά κράτη ήδη παζαρεύουν την «επόμενη μέρα» μοιράζοντας την «πίτα» των επενδύσεων της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την καταστροφή που έχει προκαλέσει. Επομένως, εργαζόμαστε με συμμάχους για να διερευνήσουμε νόμιμες οδούς χρήσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», τόνισε χτες - αναφερόμενος στα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια από τις ευρωατλαντικές κυρώσεις - ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, κατά την πρώτη μέρα της διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που γίνεται στο Λονδίνο. Εξάλλου, ο Σούνακ υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα η Βρετανία ενέκρινε νέα νομοθεσία που προβλέπει τη διατήρηση των κυρώσεων «μέχρι να πληρώσει η Ρωσία».

Ηγέτες και αξιωματούχοι από περισσότερες από 60 χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ και συμμάχων του, μαζί με εκατοντάδες εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συμμετέχουν στη διήμερη διάσκεψη, η οποία έχει στόχο να «κινητοποιήσει» κεφάλαια με τη μορφή επενδύσεων και δανείων. Είναι η δεύτερη διεθνής διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου - η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στο Λουγκάνο της Ελβετίας - ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες με τους επιχειρηματικούς ομίλους των κρατών τους έχουν διοργανώσει οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία.

Αν και οι «άμεσες ανάγκες» της Ουκρανίας εκτιμήθηκαν στα 14 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα, η συνολική ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 411 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την ουκρανική κυβέρνηση τον Μάρτη. Ενα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση και θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια.

Η Ουκρανία ζητά έως 40 δισ. δολάρια για χρηματοδότηση του πρώτου μέρους ενός «Πράσινου Σχεδίου Μάρσαλ» για ανοικοδόμηση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας χαλυβουργίας χωρίς άνθρακα, δήλωσε υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος ενόψει της διάσκεψης.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη του Λονδίνου ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, που συμμετείχε μέσω βιντεο-σύνδεσης, είπε ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας «θα εγγυηθεί την ασφάλειά της», «θωρακίζοντας την άμυνα» έναντι ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης στο μέλλον.

Πολλές χώρες και όμιλοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αποδεσμεύσουν κεφάλαια, ενώ η ΕΕ, το G7, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξετάζουν νομικά μέτρα προκειμένου να κατασχεθούν τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Δύση (υπολογίζονται σε περίπου 300 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 200 δισ. στην Ευρώπη) για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η διάσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεκινήσει επισήμως η «Ukraine Business Compact», μια πρωτοβουλία που καλεί επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο να δεσμευθούν να στηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στο πλευρό μεγάλων, παγκόσμιων οικονομικών ιδρυμάτων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε πρόσφατα να προσφέρει 200 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανεβάζοντας σε 23 δισ. δολάρια τις δεσμεύσεις της από την αρχή του πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει ήδη υποσχεθεί 3 δισ. ευρώ για το 2022 και το 2023, κυρίως για τους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών.

Η EBRD αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει στη διάρκεια της διάσκεψης δύο ακόμη πρωτοβουλίες: Μία για τη χρηματοδότηση αγροδιατροφικής εταιρείας και μία δεύτερη που θα γίνει σε συνεργασία με τράπεζα ώστε να διατεθούν πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα ανακοινώσει «τρία πρωτόκολλα συμφωνίας» για την Ενέργεια, κυρίως με την κρατική εταιρεία «Ukrenergo».

«Ενθάρρυνση» και «κάλυψη» για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Ο Ρ. Σούνακ άνοιξε τη συζήτηση στη διάσκεψη, ανακοινώνοντας τη δέσμευση της Βρετανίας να μπει εγγυήτρια, ώστε η Ουκρανία να εξασφαλίσει δάνεια ύψους 3 δισ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε αυτό το κλίμα, ανακοινώθηκε επίσης από τον Σούνακ η δημιουργία ενός ασφαλιστικού ταμείου (Framework for War Risk Insurance), το οποίο θα υποστηρίζεται από τις χώρες του G7 και θα προσφέρει στις ιδιωτικές εταιρείες περισσότερη ασφάλεια για τις επενδύσεις τους στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 1,3 δισ. δολάρια επιπλέον «βοήθεια», κυρίως στις βασικές υποδομές. Περίπου το μισό ποσό (520 εκατ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών, ενώ 657 εκατ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για τον «εκσυγχρονισμό» των σιδηροδρόμων, των λιμανιών, των συνόρων και «όλων των σημαντικών υποδομών που συνδέουν τη χώρα με την Ευρώπη», ανέφερε ο Μπλίνκεν.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια οικονομικής «βοήθειας» και περισσότερα από 40 δισ. για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας υπογράμμισαν ότι η διάσκεψη εστιάζει στην «ενθάρρυνση» του ιδιωτικού τομέα να χρησιμοποιήσει τους πόρους του για να βοηθήσει γρήγορα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο πρέπει να κάνει ό,τι του αναλογεί προχωρώντας σε «μεταρρυθμίσεις».

Η δε Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, ανακοίνωσε τη «δημιουργία ενός μηχανισμού ασφάλισης για την κάλυψη των επενδύσεων στην Ουκρανία από κινδύνους που συνδέονται με τον πόλεμο, μέσω της Γαλλικής Κρατικής Τράπεζας Επενδύσεων».

Εκφράζοντας τα συμφέροντα της ΕΕ στην «πίτα» της ανοικοδόμησης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «ειδική ευθύνη» των Βρυξελλών και επανέλαβε ότι «επιθυμεί η Ουκρανία να γίνει μέλος της ΕΕ, μια χώρα πόλος έλξης για τους ξένους επενδυτές, μια χώρα κυρίαρχος του μέλλοντός της».

Ακόμα πιο απροκάλυπτα, σε δηλώσεις της στο CNBC, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε μόνο μια κατάπαυση του πυρός και μια παγωμένη σύγκρουση σε περιοχές της Ουκρανίας, επειδή πρόκειται για "εύθραυστες" καταστάσεις. Καμία επένδυση δεν θα πάει εκεί και η σύγκρουση θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αναζωπυρωθεί, όπως μάθαμε από το 2014»...

Από την πλευρά της, και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, επισήμανε ότι «μεσοπρόθεσμα ο στόχος είναι να βοηθηθεί η χρηματοδότηση για ανοικοδόμηση, αλλά μακροπρόθεσμα η είσοδος στην ΕΕ θα είναι εκείνη που θα βάλει τα θεμέλια για μια βιώσιμη και ευημερούσα ουκρανική οικονομία».

«Διηπειρωτικές» απειλές από τη Μόσχα

Την ίδια στιγμή, στο άλλο στρατόπεδο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, εκτόξευε έμμεσες απειλές επιδεικνύοντας τα νέα στρατηγικά όπλα της χώρας που εξοπλίζουν ήδη ή πρόκειται να εξοπλίσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η νέα γενιά διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων «Sarmat», οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν 10 ή περισσότερες πυρηνικές κεφαλές, θα τεθούν σύντομα σε υπηρεσία, σημείωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με αποφοίτους στρατιωτικών ακαδημιών.

Τόνισε ακόμη τη σημασία της «τριάδας» των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας (πυρηνικά ξηράς, θαλάσσης και αέρος): «Το πιο σημαντικό καθήκον εδώ είναι η ανάπτυξη της πυρηνικής τριάδας, η οποία αποτελεί βασική εγγύηση της στρατιωτικής ασφάλειας της Ρωσίας και της παγκόσμιας σταθερότητας».

«Ηδη περίπου οι μισές μονάδες και σχηματισμοί των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων είναι εξοπλισμένοι με τα πιο σύγχρονα συστήματα Yars», ενώ οι πρώτοι εκτοξευτές «Sarmat» θα τεθούν σε υπηρεσία «στο εγγύς μέλλον», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, δήλωσε από τη μεριά του ότι η «συλλογική Δύση» διεξάγει έναν «πραγματικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «ο ρωσικός στρατός θα κάνει τα πάντα για την ασφάλεια της χώρας».

Χτες, δύο ουκρανικά drones αναχαιτίστηκαν καθώς πετούσαν προς την κατεύθυνση στρατιωτικών αποθηκών στην περιφέρεια της Μόσχας, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της ρωσικής πρωτεύουσας, A. Βορόμπιεφ, χωρίς ζημιές και θύματα.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί με επιτυχία ένα drone δικής της κατασκευής με εμβέλεια πτήσης 1.000 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε ο κρατικός κατασκευαστής όπλων Ukroboronprom.

Λευκορώσοι εκπαιδεύονται στην Πολωνία για ανατροπή του Λουκασένκο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Times», εκατοντάδες αντικυβερνητικοί Λευκορώσοι που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τις διαδηλώσεις του 2020, παρακολουθούν στρατιωτική εκπαίδευση στην Πολωνία για την ανατροπή του Προέδρου, Αλ. Λουκασένκο. Η εκπαίδευση διεξάγεται από πρώην αξιωματικούς των λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας BYPOL, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της οργάνωσης, Αλ. Αζάροφ, ορισμένες ομάδες Λευκορώσων εκπαιδεύονται εδώ και αρκετούς μήνες.

«Την αποκαλώ μαχητική διασπορά. Η δύναμή μας αυξάνεται καθημερινά», είπε ένας από τους εκπαιδευτές.

Μαχητές που συνδέονται με την BYPOL έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετές επιτυχημένες επιχειρήσεις στη Λευκορωσία, αναφέρει το ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οργάνωσαν δολιοφθορές στους σιδηροδρόμους που χρησιμοποιούσαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Τον περασμένο Φλεβάρη η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για χτύπημα σε ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος A-50 στο αεροδρόμιο κοντά στο Μινσκ, χρησιμοποιώντας δύο drones.

Η ηγεσία της Λευκορωσίας έχει επανειλημμένα καταγγείλει την εκπαίδευση «αντικαθεστωτικών» στην Πολωνία και δηλώνει ότι θα μπει στον πόλεμο στην Ουκρανία αν δεχτεί επίθεση.

Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας στον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) και στο «Ενωσιακό Κράτος» Ρωσίας - Λευκορωσίας, ξεκίνησε χτες 10ήμερες στρατιωτικές ασκήσεις κινητοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, ενώ οι ρωσικοί πύραυλοι «Iskander» που παραδόθηκαν στη Λευκορωσία έχουν μετατραπεί ώστε να μπορούν να φέρουν πυρηνικά.

Το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε ότι οι ασκήσεις αποσκοπούν στην αξιολόγηση του βαθμού προετοιμασίας των κρατικών θεσμών για την κινητοποίηση εφέδρων.

Εγκρίθηκε το 11ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Εγκρίθηκε χτες το 11ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά από πολυήμερα παζάρια και ενστάσεις που έθετε η Ελλάδα υπερασπίζοντας τα συμφέροντα εφοπλιστών και ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και η Ουγγαρία, για μια ουγγρική τράπεζα.

Στόχος του νέου πακέτου είναι κυρίως να αποτρέψει τρίτες χώρες και εταιρείες να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα που έχει ήδη επιβάλει η ΕΕ.

Προκειμένου να περιοριστεί η πρακτική να φορτώνουν πλοία ρωσικό πετρέλαιο ή προϊόντα πετρελαίου στη θάλασσα, ήτοι εκτός λιμένων, κάτι που γίνεται με στόχο την αποφυγή των απαγορεύσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, το νέο πακέτο κυρώσεων απαγορεύσει την πρόσβαση στα λιμάνια της ΕΕ σε πλοία που εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές, εάν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι το φορτίο είναι ρωσικής προέλευσης.

Το νέο πακέτο απαγορεύει τη διέλευση μέσω Ρωσίας αγαθών και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό ή να συνδράμουν τον ρωσικό τομέα άμυνας και ασφάλειας, ενώ θα μπορούν να επιβάλλονται περιορισμοί στην πώληση ευαίσθητων αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης σε χώρες που ενδέχεται να τα πουλήσουν με τη σειρά τους στη Ρωσία.

Παρατείνεται επίσης η αναστολή των αδειών λειτουργίας 5 ρωσικών ΜΜΕ στην ΕΕ και προστίθενται επιπλέον 71 φυσικά πρόσωπα και 33 οντότητες στη λίστα αυτών που έχουν δεσμευτεί περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ