Πέμπτη 29 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Παρουσίαση τριών εκδόσεων για την «Ευρώπη των Επαναστάσεων»

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 42ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην παραλία της Θεσσαλονίκης η εκδήλωση της «Σύγχρονης Εποχής» με θέμα «Η Ευρώπη των Επαναστάσεων», στο πλαίσιο του 42ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» «Ο κόσμος της Αναγέννησης. Το προοίμιο του καπιταλισμού στην Ευρώπη» του Λάσλο Μάκαϊ, «Η Ευρώπη στο προσκήνιο. Η γέννηση του καπιταλισμού από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα» του Ιστβαν Μάρκους και «Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση» του Σάντορ Φέκετε.

Μίλησαν ο Γιώργος Σαραντόπουλος, δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, και ο Δημήτρης Κοιλάκος, δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας Επιστημών και Τεχνολογίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ.

Οι τρεις εκδόσεις που παρουσιάστηκαν αποτελούν πρωτότυπες μεταφράσεις στα Ελληνικά σειράς εκλαϊκευτικών εκδόσεων Ιστορίας για νέους, οι οποίες κυκλοφορούσαν υπό ακαδημαϊκή επιμέλεια στη Λαϊκή Δημοκρατία Ουγγαρίας την περίοδο 1970 - 1980.

Παρουσιάζουν με ευκρίνεια και διαλεκτική - υλιστική ματιά σημαντικές περιόδους της ιστορικής και κοινωνικής εξέλιξης, επιδιώκοντας να απευθυνθούν ακόμα και σε εκείνον τον αναγνώστη που για πρώτη φορά καταπιάνεται με τα ζητήματα αυτά και ίσως δεν διαθέτει την απαραίτητη μεθοδολογική επάρκεια ή προηγούμενη σχετική γνώση.

Εξετάζουν την ιστορική περίοδο του προοιμίου και της γέννησης των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής και της αστικής τάξης, με επίκεντρο σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Φωτίζουν τους ιστορικά αναγκαίους παράγοντες που εξηγούν την επαναστατική θύελλα η οποία συντελέστηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οπως τονίστηκε, η ιστορική πείρα επιβεβαιώνει ότι οι αντιφάσεις, που κορυφώνονται στον δρόμο που οδηγεί στην αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας, διαμορφώνονται ήδη από σήμερα ή και από χθες, γεγονός που η συνειδητοποίησή του μπορεί να δώσει συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο στη σημερινή δράση των διαφόρων κοινωνικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ