Ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα η 92η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), η οποία υιοθέτησε ομόφωνη απόφαση συνέχισης του αγώνα ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Σε αυτήν επισημαίνεται ότι ο κλάδος δίνει έναν μεγάλο και νικηφόρο αγώνα ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στη δομή και στο περιεχόμενο του σχολείου, αλλά και στον ρόλο του εκπαιδευτικού, που προωθούνται με εργαλείο τη λεγόμενη αξιολόγηση. Ο αγώνας αυτός στρέφεται ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών την οποία φέρνει η λεγόμενη «αξιολόγηση», όπως έχει δείξει και η διεθνής πείρα.
Στο πλαίσιο αυτό η ΓΣ της ΔΟΕ αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα, προκρίνοντας τα παρακάτω αναγκαία βήματα:
- Το ΔΣ της ΔΟΕ θα κηρύξει την 1η Σεπτέμβρη 2023 νέα απεργία - αποχή από την ατομική «αξιολόγηση» που προβλέπουν οι ήδη ψηφισμένοι νόμοι - Υπουργικές Αποφάσεις και όποιο άλλο νομοθέτημα προκύψει.
- Θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην εσωτερική και εξωτερική «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, με αξιοποίηση όλων των ενδεδειγμένων μορφής πάλης.
- Καλούνται οι ΣΕΠΕ όλης της χώρας να οργανώσουν στην περιοχή ευθύνης τους τον αγώνα με βάση την παρούσα απόφαση, να δώσουν τη μάχη σχολείο το σχολείο και εκπαιδευτικό τον εκπαιδευτικό, ώστε να μην περάσει ούτε αυτήν τη φορά η «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση.
«Οι εκπαιδευτικοί, ενωμένοι και συσπειρωμένοι στους ΣΕΠΕ μας, θα βγούμε και πάλι νικητές!», σημειώνεται στην απόφαση της ΔΟΕ.
Καθώς η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις εθνικές εκλογές, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) επεσήμανε σε αυτήν ότι με δεδομένο τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, οι εκπαιδευτικοί - όπως και όλοι οι εργαζόμενοι - θα βρεθούν άμεσα μπροστά σε νέες αρνητικές εξελίξεις, που θα αφορούν τη συνέχιση και επιτάχυνση των αντιεκπαιδευτικών επιλογών, την υλοποίηση των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας, το πέρασμα στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική κ.λπ. Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις ωστόσο, τόνισε, οι εργαζόμενοι «έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τη δύναμη να αντιπαρατεθούν με τη νέα κυβερνητική πολιτική, πρωτοστατώντας σε αγώνες για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, για κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών - αντιεκπαιδευτικών νόμων, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία - Υγεία, σύγχρονη αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία του λαού. Με τους καθημερινούς αγώνες, που σίγουρα θα ξεσπάσουν, μπορεί να ορθωθεί ένα τείχος προστασίας των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη όταν απέναντί της έχει ένα ισχυρό εργατικό κίνημα».