Σάββατο 15 Ιούλη 2023 - Κυριακή 16 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Εργαζόμενος κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα υπερυψηλής τάσης

Οι εργασίες γίνονταν με ενεργές τις γραμμές ρεύματος, γιατί η διακοπή «κοστίζει»

Φωτ. αρχείου

INTIME NEWS

Φωτ. αρχείου
Αλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα προστέθηκε την Παρασκευή στη μακρά σχετική λίστα που δημιουργεί η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας. Θύμα αυτήν τη φορά ο 56χρονος Α. Δ., εργαζόμενος στον ΑΔΜΗΕ και πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Πρόκειται για τον Α.Δ., καθώς κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα υπερυψηλής τάσης ενώ προσπαθούσε να κόψει δέντρο σε ένα άνοιγμα κοντά στο χωριό Μαρίνα Φλώρινας, στο πλαίσιο των εργασιών καθαρισμού - συντήρησης της γραμμής διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, για την προστασία του δικτύου. Οπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοι του εργαζόμενου, που παραμένει διασωληνωμένος με εγκαύματα στο 55% του σώματός του, κανονικά για την ασφαλή πραγματοποίηση των εργασιών θα έπρεπε να έχει διακοπεί η λειτουργία της γραμμής. Ομως ο ΑΔΜΗΕ έστειλε τους εργαζόμενους να καθαρίσουν μια γραμμή 400.000 βολτ σε πλήρη λειτουργία, για να μη χρειαστεί να πληρώσει ρήτρα διακοπής στους συμβαλλόμενους!

Εξάλλου, τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία κοπής των δέντρων για τον καθαρισμό της γραμμής πραγματοποιούνταν από συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, όμως τα τελευταία χρόνια και αυτή η υπηρεσία δίνεται σε εργολάβους, μέσω διαγωνισμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επειδή «κόλλησε» ο διαγωνισμός ο ΑΔΜΗΕ έστειλε τους εργαζόμενους να καθαρίσουν επειγόντως την περιοχή, προκειμένου να μην προκληθεί ατύχημα.

Ετσι, ο 56χρονος και άλλος ένας συνάδελφός του πήραν εντολή να κάνουν συντήρηση εδάφους στη συγκεκριμένη γραμμή, κόβοντας τα δέντρα και τα κλαδιά που υπήρχε κίνδυνος να πέσουν πάνω στους ηλεκτροφόρους αγωγούς. Ενώ βρισκόταν στο έδαφος και έκοβε με αλυσοπρίονο το δέντρο, εκείνο πλησίασε τους αγωγούς υπερυψηλής τάσης σε σημείο που έκανε υπερπήδηση το ρεύμα και τον χτύπησε.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας στην εργασία τους, καθώς βρίσκονται κάτω από διαρκή απειλή, κακή βαθμολογία που χρησιμοποιείται ως μέσο τρομοκράτησης, ενώ όσοι τολμάνε να διεκδικήσουν μέτρα ασφαλείας περιθωριοποιούνται και έχουν και οικονομικές επιπτώσεις.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα που συντελέστηκε για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ παράλληλα εύχεται να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή ο συνάδελφός τους.

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Γνωρίζουμε ότι η εργοδοσία για μια ακόμα φορά θα προσπαθήσει να μεταθέσει την ευθύνη για το ατύχημα στον εργαζόμενο, για να κρύψει τα πραγματικά αίτια, που δεν είναι άλλα από την εντατικοποίηση της εργασίας για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μετόχων του ΑΔΜΗΕ, αφού η εργοδοσία με τον μπαμπούλα της αξιολόγησης αναγκάζει τους εργαζόμενους να ρισκάρουν τη ζωή τους».

Αναδεικνύει επίσης τις περικοπές σε πρωτόκολλα ασφαλείας, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, προσθέτει δε ότι την ίδια ώρα που από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Απρίλιο του 2023 τα εργατικά δυστυχήματα ξεπερνούν τα 71 και ενώ μέσα στον καύσωνα ο ΣΕΠΕ Κοζάνης δέχεται βροχή καταγγελιών, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο έργο του, λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση» είναι το μήνυμα που στέλνει το σωματείο, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν με διεκδικήσεις για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, χωρίς εκπτώσεις, μέτρα προστασίας από τον καύσωνα στους χώρους δουλειάς, εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ και των κρατικών υπηρεσιών, με ενίσχυσή τους σε μόνιμο προσωπικό και μέσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ