Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενδοαστικές συγκρούσεις και ποικίλα παζάρια

Η κλιμάκωση των ενδοαστικών αντιθέσεων στο Ισραήλ αντανακλώνται και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, παράλληλα αφενός με την ένταση των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη (με αποτέλεσμα πολλές δεκάδες νεκρούς Παλαιστίνιους από την αρχή του 2023) και αφετέρου με τις προσπάθειες για εξομάλυνση ή αποκατάσταση των σχέσεων με χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, όπως έδειξε η προ ημερών αναγνώριση της μαροκινής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα (για την ανεξαρτησία της οποίας παλεύει επί δεκαετίες με τη στήριξη της Αλγερίας το Μέτωπο Πολισάριο).

Στο Ισραήλ, οι συγκρούσεις και διαδηλώσεις μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης, κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και ανώτερων και ανώτατων αξιωματούχων του στρατού ή βετεράνων και εφέδρων της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίστηκαν για 29η βδομάδα με αφορμή το πολύκροτο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων, του οποίου η ψήφιση στην Κνέσετ αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Σε αυτό το ασυνήθιστα τεταμένο πολιτικό σκηνικό για τα δεδομένα του Ισραήλ, πήρε θέση η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, που καλεί τον Νετανιάχου να μην επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα. Παράλληλα, στην ομιλία που εκφώνησε μεσοβδόμαδα στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, επέμεινε να εμφανίζει το Ιράν ως το μεγαλύτερο κοινό εχθρό ΗΠΑ και Ισραήλ.

Επισκέψεις Αμπάς και Νετανιάχου στην Τουρκία

Το ίδιο διάστημα η κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο εντείνεται. Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την επίσημη επίσκεψη του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, στην Αγκυρα, μετά από αυτή τον Αύγουστο του 2022, από 24 έως 26/7. Στη συνέχεια αναμένεται στην Αγκυρα, στις 28 Ιούλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η επίσκεψη αυτή θα γίνει για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και προετοιμαζόταν εδώ και μήνες στο φόντο των τεταμένων αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων. Δεν αποκλείεται να συνοδευτεί με υπογραφή μνημονίων ή συμφωνιών ακόμη στενότερης ισραηλινο-τουρκικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, η οποία ποτέ δεν σταμάτησε.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ