Παρασκευή 28 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ενίσχυση των σχέσεων με Ρωσία και Κίνα

Από τη συνάντηση του Κιμ με τον Σοϊγκού

KCNA via KNS

Από τη συνάντηση του Κιμ με τον Σοϊγκού
Καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο και την ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, οι εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο από την «Ημέρα της Νίκης» στη Βόρεια Κορέα αποτελούν και απάντηση στην πρόσφατη πυρηνική συμμαχία ΗΠΑ - Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας, και σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούνται και οι επισκέψεις αξιωματούχων της Κίνας και της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα. Θυμίζουμε ότι η επέτειος αναφέρεται στον τερματισμό του πολέμου στην Κορέα το 1953, της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας στην οποία συμμετείχαν και Ελληνες στρατιώτες στο πλαίσιο της συμμετοχής των τότε αστικών κυβερνήσεων, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν στη χώρα μας σε φέρετρα.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, συνοδεύοντας τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού σε έκθεση στρατιωτικών ειδών, επέδειξε τα πιο προηγμένα όπλα της χώρας όπως νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επισκέφτηκαν την έκθεση όπλων και εξοπλισμών 2023, ανέφερε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, μεταδίδοντας φωτογραφίες με πυραύλους «Hwasong-17» και «Hwasong-18». Ο Κιμ υποδέχθηκε θερμά τον Σοϊγκού, ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας του παρέδωσε επιστολή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το KCNA.

Κιμ και Σοϊγκού συζήτησαν «ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στην Αμυνα και Ασφάλεια, καθώς και το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας» και η συνάντηση αποτέλεσε «σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των στρατηγικών και παραδοσιακών σχέσεων» ανάμεσα στις δύο χώρες, «όπως απαιτεί ο νέος αιώνας» σύμφωνα με το KCNA.

Ο Κιμ μίλησε στον Σοϊγκού «για τα όπλα και τους εξοπλισμούς που εφευρέθηκαν και παράγονται» στο πλαίσιο του σχεδίου εθνικής άμυνας της Βόρειας Κορέας και «εξέφρασε επανειλημμένα την πεποίθησή του πως ο ρωσικός στρατός και ο ρωσικός λαός θα έχουν μεγάλες επιτυχίες», κατά το KCNA.

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα πως έχει προμηθεύσει τη Ρωσία πυραύλους και πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προχτές ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας είχε επαφές με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Κανγκ Σουν Ναμ.

Στην πρωτεύουσα της Β. Κορέας, Πιονγιάνγκ, βρίσκεται κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Λι Χονγκτζόνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ