Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Στο σκοτάδι ακόμα η έρευνα

Στο σκοτάδι εξακολουθούν να κινούνται εδώ και τρία χρόνια οι υποτιθέμενες έρευνες στον Λίβανο για τους υπαίτιους της ισχυρότατης, πολύνεκρης έκρηξης που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, σε αποθήκη όπου παρέμεναν από το 2013 αφύλακτες, υπό ακατάλληλες συνθήκες, μεγάλες ποσότητες εύφλεκτου νιτρικού αμμωνίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 220 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 6.500.

Το γεγονός ότι κανείς αξιωματούχος δεν έχει τιμωρηθεί για τη μεγαλύτερη μη πυρηνική έκρηξη στη νεότερη ιστορία, που κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες της Βηρυτού, προκαλεί οργή στους συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων αλλά και στον λαό του Λιβάνου. Η Ενωση των οικογενειών των θυμάτων είχε προγραμματίσει για το απόγευμα της Παρασκευής μαζική διαδήλωση μαυροφορεμένων με τελικό προορισμό το λιμάνι της Βηρυτού.

Ο πρώτος δικαστής που επιφορτίσθηκε το 2020 με την έρευνα αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει, αφού απήγγειλε κατηγορίες κατά του πρώην πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και τριών πρώην υπουργών. Ο διάδοχός του στην έρευνα, δικαστής Τάρικ Μπιτάρ, στράφηκε με τη σειρά του κατά πολιτικών αξιωματούχων, αλλά το Κοινοβούλιο αρνήθηκε να άρει την ασυλία των βουλευτών κατά των οποίων ασκήθηκε δίωξη, το υπουργείο Εσωτερικών αντιτάχθηκε στην ανάκριση αξιωματούχων και οι δυνάμεις ασφαλείας αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης. Ο δικαστής Τ. Μπιτάρ αναγκάσθηκε να διακόψει την έρευνα επί 13 μήνες εξαιτίας των δεκάδων αγωγών εναντίον του εκ μέρους πολιτικών αξιωματούχων και των ασφυκτικών πιέσεων.

Τον περασμένο Γενάρη, ξεκίνησε εκ νέου την έρευνα προκαλώντας γενική κατάπληξη. Τότε, ο γενικός εισαγγελέας άσκησε εναντίον του Μπιτάρ δίωξη για απείθεια, αφού ο δικαστής άσκησε δίωξη κατά σειράς υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του Λιβάνου. Ο γενικός εισαγγελέας διέταξε επίσης την αποφυλάκιση 17 προφυλακισμένων.

Στο φόντο της παρατεταμένης κρίσης στη χώρα, δεκάδες δημοσιογράφοι του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Tele Liban ξεκίνησαν επ' αόριστον απεργία την Πέμπτη, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών επιδομάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ