Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Φορολεηλασίας το ανάγνωσμα

Τσουχτερές αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας, των φόρων για αγοραπωλησίες ακινήτων (και πρώτης κατοικίας) των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων - ποτών - τσιγάρων, των συντελεστών ΦΠΑ, με παράλληλη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, πρότεινε η επιτροπή

Η φοροεισπρακτική λογική, κυριαρχεί και στις αλλαγές, που προτείνει η -διορισμένη από την κυβέρνηση- Επιτροπή Αναμόρφωσης του Φορολογικού Συστήματος να γίνουν στην έμμεση φορολογία, με στόχο υποτίθεται τη ...«δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών». Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής, για το πώς εννοεί την απονομή φορολογικής δικαιοσύνης το ΠΑΣΟΚ, είναι και το γεγονός ότι από το 1996 ως το 2000 (που κυβερνά τη χώρα ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης) οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν κατά 86,4% ή κατά 5.462 εκατ. ευρώ (1,9 τρισ. δραχμές), ποσοστό πολύ πάνω από την αύξηση τόσο του πληθωρισμού όσο και των ονομαστικών αυξήσεων των μισθών και συντάξεων. Με δεδομένο ότι οι προτάσεις αποσκοπούν στην αύξηση των έμμεσων φόρων (που κανείς δεν αμφισβητεί ότι πλήττουν κυρίως τους οικονομικά αδύνατους), στην ουσία δεν προωθείται αναμόρφωση, αλλά παραμόρφωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, «επί το αντιλαϊκότερον»!

Ιδού και τα τεκμήρια, που αποδεικνύουν τη φορομπηχτική διάθεση των προτάσεων που κάνει η Επιτροπή, προετοιμάζοντας στην κυβέρνηση το έδαφος για νέο φορολογικό γιουρούσι σε βάρος των εργαζομένων μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, αγροτών, ΕΒΕ κλπ: Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προτείνει τις παρακάτω αλλαγές στο σύστημα έμμεσης φορολογίας, που το 2002 έχει προϋπολογιστεί να αποφέρει στα ταμεία του κράτους από έμμεσους φόρους το ποσό των 11.783 εκατ. ευρώ:

Πρώτον, την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες) ακινήτων με τους εξής τρόπους.

  • Την υπαγωγή των νέων ακινήτων (μόνο οι νεοαναγειρόμενες οικοδομές και το έδαφος στο οποίο θα γίνονται τα νέα κτίσματα) στο καθεστώς ΦΠΑ και παράλληλα η επιβολή ενός νέου φόρου (τέλους) στις άδειες οικοδομής. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ή η ανέγερση ενός διαμερίσματος θα επιβαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ 18%. Σήμερα, ο φόρος μεταβίβασης είναι λίγο μικρότερος από 11%.
  • Την αναζήτηση μέτρων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αναγράφονται στα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων οι πραγματικές τιμές μεταβίβασης (εμπορικές τιμές), που στην πράξη σημαίνει γενναία αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.
  • Την κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής, που ισχύει σήμερα για την αγορά πρώτης κατοικίας. Η επιτροπή προτείνει, η μεταβίβαση πρώτης κατοικίας να φορολογείται με συντελεστή 8% ή 18% και να επιστέφεται- σαν «επιδότηση» από το Δημόσιο- η διαφορά των 10 μονάδων ΦΠΑ.

Δεύτερον, «αν κριθεί αναγκαίο να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ (σήμερα 4%, 8% και 18%), προκειμένου να αναπληρωθούν απώλειες από την κατάργηση ή μείωση άλλων συντελεστών», με τους εξής τρόπους:

  • Την κατάργηση του χαμηλού συντελεστής ΦΠΑ 4% (που ισχύει για τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα θέατρα) και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που εφαρμόζονται σε νησιά του Αιγαίου (Δωδεκάνησος)
  • Την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε διάφορα είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως έτοιμα τρόφιμα που πωλούνται σε πακέτα (πίτσες, σουβλάκια και άλλα έτοιμα φαγητά), μη οινοπνευματώδη ποτά, εστιατόρια, κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (λογαριασμοί ΔΕΗ) και φυσικού αερίου, με τη μετάταξή τους στο συντελεστή ΦΠΑ 18% από 8% σήμερα.

Τρίτον, την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες, τα πετρέλαια. Με επιφύλαξη, προτείνεται επίσης η αύξηση των ΕΦΚ στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και σε ορισμένα οινοπνευματώδη ποτά και η επιβολή ΕΦΚ στα εμφιαλωμένα κρασιά, που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τους καταναλωτές.

Τέταρτον, την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στα αυτοκίνητα και άλλα οχήματα με:

  • Γενναία αύξηση των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων. Επισημαίνεται ότι «απαιτείται τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα τέλη κυκλοφορίας- που δεν αυξήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια», που σημαίνει ότι γίνεται λόγος για αύξηση πάνω από 10%.
  • Αύξηση των φόρων «κατοχής και κυκλοφορίας οχημάτων» (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ.) με παράλληλη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για την αγορά αυτοκινήτων.

Πέμπτον, κατάργηση των ειδικών απαλλαγών που ισχύουν σήμερα, στην αμειβόμενη παροχή υπηρεσιών δικηγόρων, συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων, συγγραφέων, καλλιτεχνών κλπ.

Νέες φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις

Με πρόσχημα τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η επιτροπή πρότεινε και νέα φοροπρονόμια στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως:

  • Να μειωθεί δραστικά η επιβάρυνση του πετρελαίου για βιομηχανική και εμπορική χρήση και να εξισωθεί με το πετρέλαιο θέρμανσης στα 30 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Με τη ρύθμιση αυτή, καταργείται στην ουσία και η επιδότηση στο πετρέλαιο για γεωργική χρήση.
  • Να καταργηθούν το τέλος χαρτοσήμου που βαρύνει τις συναλλαγές των επιχειρήσεων, ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών και ο ΦΚΕ στα ασφάλιστρα των ασφαλιστικών εταιριών
  • Να μειωθεί δραστικά η επιβάρυνση του κόστους διαφήμισης των επιχειρήσεων, με τη μείωση ή και πλήρη κατάργηση του ΕΦΚ και του αγγελιόσημου που επιβάλλεται στις διαφημίσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ