Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«STUDIO NEW STAR ART CINEMA»
«Το βλέμμα του Οδυσσέα» από 31 Αυγούστου

Η 10η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα» θα προβάλλεται από 31 Αυγούστου και για όλο τον Σεπτέμβρη αποκλειστικά στο «STUDIO New Star Art Cinema», στο πλαίσιο του 12μηνου αφιερώματος στον σπουδαίο δημιουργό που διοργανώνει η «New Star» σε συνεργασία με την οικογένεια Αγγελόπουλου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα ακολουθήσουν τον Οκτώβρη το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», τον Νοέμβρη «Το λιβάδι που δακρύζει» και τον Δεκέμβρη «Η Σκόνη του Χρόνου».

Η ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα» απέσπασε το 1995 στις Κάννες το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και χαρακτηρίστηκε ταινία της χρονιάς από κριτικούς και δημιουργούς διεθνώς.

Ενας σκηνοθέτης του κινηματογράφου περιδιαβάζει την ταραγμένη Βαλκανική Χερσόνησο και ως άλλος Οδυσσέας κάνει ένα ταξίδι επιστροφής μέσα απ' τη μνήμη και τα ξέφτια της πρόσφατης ιστορίας. Μια αναζήτηση σε παλιά ελληνικά αστικά τοπία που έχουν καταρρεύσει, ρημάξει και ξεθωριάσει. Φλώρινα, Κορυτσά, Μοναστήρι, Φιλιππούπολη, Μαύρη Θάλασσα, Κονστάντσα, Βουκουρέστι, Δούναβης, Βελιγράδι, Μόσταρ και το τραγικό Σαράγιεβο. Ενα απέραντο τοπίο πληγών που δεν λένε να κλείσουν, εδώ κι έναν αιώνα σχεδόν. Ως κίνητρο γι' αυτή την περιπλάνηση χρησιμοποιείται ένα κουτί φιλμ των πρώτων κινηματογραφιστών των Βαλκανίων, των αδελφών Μανάκη, το οποίο έχει μείνει ανεμφάνιστο και ανεπεξέργαστο απ' τις αρχές του 20ού αιώνα, όπως και η αδιεκπεραίωτη υπόθεση των Βαλκανίων. O Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Α. επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στην πατρίδα, αναζητώντας τρεις μπομπίνες ανεμφάνιστου φιλμ των Αδελφών Μανάκη, πιονιέρων του κινηματογράφου στα Βαλκάνια. Η απεγνωσμένη αναζήτηση του φιλμ όπου καταγράφηκε το πρώτο βλέμμα πάνω σε τούτη τη χερσόνησο, γίνεται ταυτόχρονα και η αναζήτηση ενός βλέμματος από πλευράς του Α. (του Αγγελόπουλου, κατ' επέκταση), που ψάχνει έναν καινούργιο τρόπο να ξαναδεί τον κόσμο.

Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, συν-σεναριογράφοι: Tonino Guerra, Giorgio Silvagni, Πέτρος Μάρκαρης.

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης.

Μουσική σύνθεση: Ελένη Καραΐνδρου.

Ηθοποιοί: Harvey Keitel, Erland Josephson, Maia Morgenstern, Θανάσης Βέγγος (ταξιτζής), Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Νίκος), Ντόρα Βολανάκη (ηλικιωμένη κυρία), Μάνια Παπαδημητρίου.

Διάρκεια: 179 λεπτά


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ