Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 13 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΑΒΑΗ - ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Και εδώ η λογική «κόστους - οφέλους» φέρνει τραγωδίες

Ξεπέρασαν τους 55 οι νεκροί των δασικών πυρκαγιών που έπληξαν στα μέσα της βδομάδας το νησάκι Μάουι της Χαβάης, Πολιτείας των ΗΠΑ, εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι και τεράστιες είναι οι καταστροφές στο περιβάλλον, σε υποδομές και σπίτια. Αποδεικνύεται και στην πρώτη καπιταλιστική δύναμη στον πλανήτη, με τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες, ότι η ανυπαρξία πρόληψης και η υποβάθμιση των μηχανισμών πυροπροστασίας επειδή θεωρούνται κόστος για το κράτος, οδηγούν σε καταστροφές που στοιχίζουν και ανθρώπινες ζωές.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Μάουι (όπου βρίσκεται και η ιστορική παλιά πόλη Λαχέινα, που καταστράφηκε ολοσχερώς) είχε μόλις 65 πυροσβέστες, 13 πυροσβεστικά οχήματα και μόνο 2 γερανοφόρα. Ολος δε ο εξοπλισμός και τα οχήματα ήταν κατάλληλα για την κατάσβεση αστικών πυρκαγιών και όχι δασικών.

Επίσης, φαίνεται ότι δεν υπήρχε μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού. Δεν λειτούργησαν ούτε οι σειρήνες, ενώ και μηνύματα μέσω ραδιοφωνικών σταθμών ή κινητών δεν μπόρεσαν να φτάσουν, γιατί είχαν προκληθεί πολλές ζημίες στις υποδομές ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών.

Ολα αυτά προβληματίζουν όχι μόνο τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές αλλά κυρίως την κεντρική κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, που έχει κάνει «παντιέρα» την ανάγκη εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής λόγω κλιματικής κρίσης, κυρίως για να φουσκώσει τις τσέπες μιας χούφτας μονοπωλίων, επί της ουσίας όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν έκανε τίποτα για την πρόληψη και την πυροπροστασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ