Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 49ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Απόδειξη των ακατάλυτων δεσμών της Ικαρίας με το ΚΚΕ και της δυνατότητας να έχει ξανά το νησί δήμαρχο κομμουνιστή

Στις εκδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Ικαρία, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο γνώριμος πια και τεράστιος χώρος του Καραβοστάμου, που επιλέχθηκε και φέτος να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ, αυτήν τη φορά αποδείχτηκε πολύ μικρός για να χωρέσει το πλήθος που κατέφτανε από κάθε χωριό της Ικαρίας, με τη νεολαία να έχει τον πρώτο λόγο, για να δώσει το «παρών» του.

Ολη αυτή η κοσμοσυρροή, που είχε αρχίσει πολύ πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις, με φόντο τις κόκκινες σημαίες, το γιγάντιο πλακάτ της εξέδρας με το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)», ήταν η χειροπιαστή απόδειξη των ισχυρών, ακατάλυτων δεσμών του νησιού με το Κόμμα του, ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις η Ικαρία να έχει ξανά δήμαρχο κομμουνιστή. «Αυτή η ανορθογραφία πρέπει να κλείσει», όπως τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, αναφερόμενος στην απερχόμενη δημοτική αρχή που έχουν εκλέξει με επίσημο κοινό ψηφοδέλτιο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ενάντια στο ΚΚΕ.

Συνολικά η διοργάνωση δίκαια αναδείχθηκε σε έναν ξεχωριστό σταθμό στο «ταξίδι» του Φεστιβάλ, αλλά και ξανά ως το κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για το νησί, που είχε γενικότερο αντίκτυπο.


Τις ομιλίες ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς» και στη συνέχεια λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου Ζελεπού, που διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες.

Τον δικό τους χώρο είχαν οι μικροί φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου», αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα με ζωγραφική και διάφορες κατασκευές. Ταυτόχρονα γινόταν προβολή με βίντεο που είχαν τραβήξει νεολαίοι της Ικαρίας που συμμετείχαν στην κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Νεστόριο. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε στους συγκεντρωμένους η έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», όπως και το αφιέρωμα κατά των ναρκωτικών με τους τίτλους «Πρόληψη - Θεραπεία - Επανένταξη».

Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους χιλιάδες συγκεντρωμένους ο Ξένος Κόχιλας, στέλεχος της ΚΝΕ, επισημαίνοντας πως το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ σηματοδοτεί ότι «κανένας νέος, καμία νέα δεν πρέπει να αποδεχτεί την ιδέα πως τα σημερινά σκοτάδια θα είναι έτσι για πάντα». Και ανέφερε πόσο «περήφανοι είμαστε» που το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Ικαρία αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα, τονίζοντας ότι οι κομμουνιστές «ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μπροστά σε κάθε αγώνα που δίνεται» για την ανακούφιση του λαού από τα βάσανα που αντικειμενικά φέρνει ο καπιταλισμός.


Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Φανούρης Καρούτσος, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ και οι δημοτικοί του σύμβουλοι στάθηκαν ισχυρό στήριγμα στους αγώνες των εργαζομένων και του νησιού, στους συλλόγους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και ενάντια στην πολιτική που ρημάζει τη ζωή τους, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το βασικό κριτήριο ψήφου. Δηλαδή «ποιοι ήταν παρόντες και ποιοι απόντες από αυτούς τους αγώνες ενάντια στα συμφέροντα του λαού».

Τα αυξημένα ποσοστά του ΚΚΕ σημαίνουν νέες δυνάμεις και δυνατότητες

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Σοφιανός, στην αρχή της ομιλίας του, επισήμανε:

«Οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα και εδώ στην Ικαρία γίνονται στον απόηχο της εκλογικής επιτυχίας του Κόμματός μας. Μας γεμίζει με δύναμη αυτό το βήμα αισιοδοξίας και ελπίδας της εκλογικής ανόδου. Σε έναν αρνητικό συσχετισμό απέναντι σε μια ευρύτατη προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων του συστήματος έγινε ένα βήμα λαϊκής χειραφέτησης, συγκεντρώθηκαν νέες δυνάμεις για να κάνουμε πράξη το σύνθημα 100% λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική που δουλεύει για τις ανάγκες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που μεγαλώνουν, ανεβάζοντας την ικανότητα του Κόμματος να πρωτοστατεί, να εμπνέει, να οργανώνει, να συσπειρώνει ευρύτερες λαϊκές, εργατικές δυνάμεις, δουλεύοντας με τη στρατηγική μας, για την απάντηση που πρέπει να δοθεί στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, για τη συγκέντρωση δυνάμεων που πρέπει να μεγαλώσει στον αγώνα για το γκρέμισμα του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Τα αυξημένα εκλογικά μας ποσοστά σηματοδοτούν νέες δυνάμεις και δυνατότητες για ένα πανελλαδικό συντονισμένο κίνημα που διεκδικεί, αποσπά κατακτήσεις, καθυστερεί την εφαρμογή αντιλαϊκών νόμων και ρυθμίσεων. Σηματοδοτούν νέες νίκες κατάργησης στην πράξη αντιλαϊκών νόμων όπως τις ρυθμίσεις Χατζηδάκη για τις απεργίες, όπως την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κατασχέσεις σπιτιών κ.ά. Σηματοδοτούν ταυτόχρονα περισσότερους βουλευτές, που ήδη βρίσκονται μπροστά στους αγώνες για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μας.

Η πρωτιά του ΚΚΕ ξανά στην Ικαρία γέμισε με περηφάνια τους κομμουνιστές σε όλη τη χώρα, γιατί οι δεσμοί αίματος δείχνει ότι μπορούν να γίνουν ακλόνητοι. Γιατί φροντίζετε εσείς εδώ στο νησί να απλώνουν οι ρίζες που έχει το Κόμμα και να βγαίνουν νέα κλαδιά. Γι' αυτό και ο στόχος προοπτικής για την ΚΟ του Κόμματος στην Ικαρία είναι να φτιάξει ΚΝΕ γερή και μαζική, με Οργανώσεις σε κάθε Γυμνάσιο και Λύκειο, σε κάθε γωνιά του νησιού, που θα αγκαλιάσει στον συλλογικό οργανωμένο αγώνα τη νεολαία της Ικαρίας, θα δημιουργήσει εστίες πολιτισμού - άθλησης, αγωνιστικές προσωπικότητες που διεκδικούν ζωή με δικαιώματα. Σε μια ταξική, κατηγοριοποιημένη εκπαίδευση και εδώ απαντάμε συντονισμένα γονείς - εκπαιδευτικοί - μαθητές σε κάθε σχολείο για την κάλυψη των αναγκών, των υποδομών, για να δοθεί ο αγώνας για τη μόρφωση των παιδιών, για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της ταξικής εκπαίδευσης».

Ο Νίκος Σοφιανός σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι «είμαστε ετοιμοπόλεμοι απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και το αντιλαϊκό της έργο με ανοιχτά μέτωπα πάλης στα μέτρα που ετοιμάζει», όπως στα πολυνομοσχέδια Γεωργιάδη που αφήνουν ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο για 16ωρα, φέρνουν στην Ελλάδα συμβάσεις μηδενικού χρόνου, συνολικά καθεστώς ακόμα πιο άγριας μεσαιωνικής γαλέρας σε βάρος των εργαζομένων. Είναι ανοιχτό το μέτωπο για τη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς, για αυξήσεις απέναντι στην ακρίβεια με υπογραφή ΣΣΕ, ενάντια στις μεθοδεύσεις για μεγαλύτερη επέλαση των επιχειρηματιών στον χώρο της Υγείας, δίνοντας μάχη για να καλυφθούν εδώ και τώρα οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και υποδομές σε κάθε νοσοκομείο. Είναι ανοιχτό το μέτωπο για προληπτικά μέτρα απέναντι σε καταστροφές που είναι πάλι μπροστά μας, αλλά και για τα σχέδια ιδιωτικών πανεπιστημίων που επιχειρούν να τραβήξουν σε ακόμα πιο έντονη επιχειρηματική λειτουργία τα δημόσια πανεπιστήμια.

«Είμαστε όμως και η μόνη πολιτική δύναμη - υπογράμμισε ο Νίκος Σοφιανός - που κρατάει ανοιχτό το μέτωπο ενάντια στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στην Ουκρανία και τα νέα επεισόδια που ετοιμάζουν, όπως η αμυντική σύμβαση που ετοιμάζεται να υπογράψει ο Μητσοτάκης με τον Ζελένσκι. Αλλά και στις μεθοδεύσεις με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία για να ανοίξει ο δρόμος για επικίνδυνες διευθετήσεις με την Τουρκία, βάζοντας στο τραπέζι και κυριαρχικά δικαιώματα».

Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ο Νίκος Σοφιανός τόνισε: «Είμαστε πανέτοιμοι! Καταθέσαμε τους υποψήφιους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε 265 δήμους και τις 13 περιφέρειες.

Στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σ' όλη τη χώρα εκφράζεται μια ευρύτερη αγωνιστική συνάντηση, συμπόρευση, είναι ψηφοδέλτια ανοιχτά για κάθε τίμιο αγωνιστή, αριστερό, ριζοσπάστη που θέλει να παλέψει ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και τον ρόλο που παίζουν δήμοι και περιφέρειες στην υλοποίησή της μέσω των αρμοδιοτήτων τους. Ταυτισμένοι στο πέρασμα των κυβερνητικών πολιτικών είναι οι σημερινοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες, ανεξάρτητα από τα κόμματα που τους στηρίζουν. Είναι προκλητική η σύμπλευσή τους, είναι οργιώδης η διαπλοκή με τοπικά και περιφερειακά επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι πολλά τα πακέτα γύρω από μαρίνες, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, ξενοδοχειακά σχέδια, είναι μακρύς ο αιγιαλός αλλά και οι εργολαβίες, το νερό που διαχειρίζονται οι δήμοι.

Με σύνθημα "για τις ανάγκες των πολλών, όχι τα κέρδη των λίγων", σταθήκαμε αγωνιστικά σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, στην άγρια δημοτική φορολογία, στην ανταποδοτικότητα, παλέψαμε για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού, για τα δικαιώματα των συμβασιούχων, για τις κοινωνικές υπηρεσίες, την προστασία της φύσης, τα σχολεία, τις υποδομές. Από θέσεις μαχητικής αντιπολίτευσης θα σταθούμε και τώρα, με ενισχυμένες δυνάμεις, από θέσεις πλειοψηφίας εκεί που θα πάρουμε τους δήμους ή μειοψηφίας.

Εδώ στο κόκκινο νησί μία είναι η επιλογή: Κομμουνιστής δήμαρχος στις 8 Οκτωβρίου ο Φανούρης Καρούτσος και στην Περιφέρεια στον β' γύρο απέναντι στον υπουργό του Μητσοτάκη η "Λαϊκή Συσπείρωση" και η Αγλαΐα Κυρίτση!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ