Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 20 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενδοαστικές διεργασίες για «αλλαγές»

Την υποψηφιότητά του για μία ακόμα θητεία ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ο νυν επικεφαλής της δημοτικής αρχής, Εκρέμ Ιμάμογλου, υποστηρίζοντας ότι «όποιος κερδίζει στην Κωνσταντινούπολη κερδίζει και στην Τουρκία», και ενώ οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη είναι σίγουρο ότι θα αναζωπυρώσουν τις ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία.

Ηδη, μετά την ανάδειξη νέου Προέδρου και νέας Βουλής στη χώρα και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση Ερντογάν (σημαντικές απώλειες για το ισλαμοσυντηρητικό ΑΚΡ, πολυκομματικό σχήμα συνεργασίας στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά, με στήριξη και του σημαντικότερου φιλοκουρδικού κόμματος, HDP), δόθηκε νέα ώθηση στα παζάρια για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία.

Μετά τη νέα ήττα Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές (αλλά και της 6κομματικής συνεργασίας, στην οποία το σοσιαλδημοκρατικό - κεμαλικό CHP πρωτοστάτησε για τις βουλευτικές), ο Ιμάμογλου από τους πρώτους δήλωσε «παρών» στη συζήτηση για την «ανάγκη αλλαγών» στο CHP. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, δεν θα διεκδικήσει ούτε τώρα την ηγεσία του κόμματος.

Ανάμεσα σε άλλα ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι ξεκινά «εκ νέου για τη μεγάλη συμμαχία της Κωνσταντινούπολης» και υποστήριξε ότι οι «υπηρεσίες» του στην τουρκική μεγαλούπολη προσφέρουν «έναν εναλλακτικό δρόμο για την Τουρκία», για να προσθέσει: «Ημασταν απογοητευμένοι με τα αποτελέσματα στις εκλογές του Μαΐου 2023, αλλά βλέπω τον μετασχηματισμό του κόμματός μου ως μια σημαντική αποστολή για να αλλάξω αυτήν την απογοητευτική πορεία... Πρέπει να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η αλλαγή και ο μετασχηματισμός του κόμματός μου είναι μια σημαντική αποστολή της πολιτικής μου ζωής». Εκτίμησε δε ότι το CHP έχει μετατραπεί σε κόμμα «μικρών δυνάμεων», αλλά και ότι τα τοπικά κομματικά στελέχη με «καθαρό παρελθόν» είναι έτοιμα να ανοίξουν έναν νέο δρόμο για το κόμμα, καταλήγοντας πως «πάντα έλεγα ότι θα αγωνιστώ για την αλλαγή». Σε ερώτημα για τις εσωκομματικές εκλογές, άλλωστε, απάντησε ότι «μπορεί να είναι ο Οζγκιούρ Ουζέλ ή κάποιος άλλος», αναφερόμενος στον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του CHP που έχει δηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Το συνέδριο του CHP αναμένεται τον Νοέμβρη.

Αναβάθμιση από τη «Moody's»

Ενώ η κούρσα για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού χώρου στην Τουρκία συνεχίζεται, την Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody's» αναβάθμισε τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα της Τουρκίας από αρνητικές σε σταθερές, εκτιμώντας ως θετικό τον αντίκτυπο των οικονομικών μέτρων της νέας κυβέρνησης Ερντογάν.

Η «Moody's» προβλέπει ότι στα τέλη του 2023 οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας θα περιοριστούν στο 4,2% (από 5,6% του 2022) αλλά - διευκρινίζει - «η κερδοφορία θα παραμείνει ισχυρή», επισημαίνοντας ακόμα ότι «η εξωτερική χρηματοδότηση των τραπεζών και τα επίπεδα δολαριοποίησης έχουν βελτιωθεί και αναμένουμε ότι η ρευστότητα, ιδιαίτερα σε ξένο νόμισμα, θα παραμείνει επαρκής».

Η «Moody's» εκτιμά ιδιαίτερα ότι «η νέα οικονομική ομάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τον πληθωρισμό, να μειώσει τις μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες της Τουρκίας και να διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ