Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ιππόλυτος» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο σε μετάφραση Κώστα Τοπούζη και με τους Κόρα Καρβούνη, Γιάννη Τσορτέκη, Δημήτρη Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Ελενα Τοπαλίδου, Ορέστη Χαλκιά και Διαμαντή Αδαμαντίδη, ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο «Ιππόλυτος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 1937, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, με Ιππόλυτο τον Αλέξη Μινωτή και Φαίδρα την Κατίνα Παξινού. Το 1953 ανέβηκε ξανά από το Εθνικό Θέατρο, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, και πάλι σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, και το επόμενο καλοκαίρι στην Επίδαυρο, με Ιππόλυτο τον Αλέκο Αλεξανδράκη και Φαίδρα την Ελσα Βεργή, εγκαινιάζοντας άτυπα τον θεσμό των Επιδαυρίων, που την επόμενη χρονιά (1955) καθιερώθηκε επίσημα με την ίδια παράσταση.

Η υπόθεση: Ο Ιππόλυτος, νόθος γιος του Θησέα και πιστός οπαδός της Αρτεμης, απαξιώνει τον έρωτα και υβρίζει το γυναικείο φύλο. Η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, θέλοντας να τον εκδικηθεί που δεν την σέβεται, οργανώνει ένα σχέδιο εξόντωσής του, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα για εκείνον στην μητριά του, Φαίδρα.

«Ποιος άραγε ευθύνεται για την τραγωδία; μοιάζει να αναρωτιέται ο Ευριπίδης. Ο θεός ή ο άνθρωπος;», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της παράστασης, ενώ η σκηνοθεσία «διερευνά με ακρίβεια και ευαισθησία όλα τα δίπολα, αναδεικνύοντας έτσι την πολυπλοκότητα των ψυχολογικών και ηθικών θεμάτων που θίγονται. Από τη μία η εγκράτεια κι από την άλλη ο πόθος, από τη μία το ιερό κι από την άλλη το βέβηλο, από τη μία η εκδίκηση κι από την άλλη η θυσία, από τη μία ο λόγος κι από την άλλη η σιωπή».

Οι επόμενες παραστάσεις είναι στις 25, 26 και 27 Αυγούστου στο «Σχολείον της Αθήνας "Ειρήνη Παπά"», στις 31 Αυγούστου στο Θέατρο Βράχων, στις 7 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Σεπτέμβρη στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα και στις 13, 14, 15, 16, 17 Σεπτέμβρη στο «Σχολείον της Αθήνας "Ειρήνη Παπά"».

Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 15 ετών.

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ