Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φαραντούρη και Λιβανελί στο Ηρώδειο

Δύο μεγάλοι και αναγνωρισμένοι διεθνώς καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους στους πρόποδες της Ακρόπολης και τραγουδούν για την αλληλεγγύη και την ειρήνη μεταξύ των λαών. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο Τούρκος συνθέτης Ζιλφί Λιβανελί δίνουν μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, με τραγούδια από το κοινό τους ρεπερτόριο καθώς και από έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με μαέστρο τον Στάθη Σούλη. Μαζί τους η Gorkem Ezgi Yildirim.

Η φιλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Ζιλφί Λιβανελί μετρά περισσότερες από τέσσερεις δεκαετίες αμοιβαίας εκτίμησης και εγκάρδιας συνεργασίας, με εμφανίσεις στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμα χώρες. Από την Αθήνα έως την Κωνσταντινούπολη και από το Βερολίνο έως τη Νέα Υόρκη, πάντα σε κατάμεστα θέατρα, οι δύο καλλιτέχνες έχουν συμπράξει σε δεκάδες συναυλίες ανά τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η Τέχνη - όπως ανάφερε και η σπουδαία μας ερμηνεύτρια σε πρόσφατη συνέντευξή της στον «Ριζοσπάστη» - μπορεί «να ενώνει, να εξανθρωπίζει, να φέρνει κοντά τον έναν με τον άλλον. Η Τέχνη μπορεί και ξεπερνά τα σύνορα. Και τότε, αλλά ακόμα περισσότερο τώρα, μπορούμε μέσα από την Τέχνη να χαράξουμε έναν δρόμο, να δείξουμε ότι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν και να βρούμε τον τρόπο να απευθυνθούμε και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν ή φοβούνται... Να κάνουμε πράξη αυτό που έλεγε ο Μίκης. Εμείς δεν είμαστε με τους πολεμοκάπηλους. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Θέλουν να ζήσουν ειρηνικά».


Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια από τους δύο κοινούς τους δίσκους. Ο πρώτος, με τίτλο «Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Λιβανελί», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, κυκλοφόρησε το 1982 και περιέχει τα πολυτραγουδισμένα «Σαν τον μετανάστη», «Με φυτέψανε σαν καμένη γη», «Σαν τον Κερέμ» κ.ά. Ο δεύτερος, με τίτλο «Η μνήμη του νερού», σε στίχους Αγαθής Δημητρούκα, κυκλοφόρησε το 2005. Το πρόγραμμα της συναυλίας στο Ηρώδειο συμπληρώνεται από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του '80 μαζί με τον Λιβανελί δημιούργησε την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας, για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών.

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.

Τον Λιβανελί τιμά και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μ. Θεοδωράκη, την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου «Οι φίλοι της μουσικής».

Για τη ζωή και το έργο του Λιβανελί θα μιλήσει ο Γιώργος Αγοραστάκης, για τον συγγραφέα Λιβανελί θα μιλήσουν η Αννα Πατάκη και ο Χρήστος Χωμενίδης, και για τον μουσικό Λιβανελί θα μιλήσει ο Henning Schmiedt.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από την Μαρία Φαραντούρη, την οποία θα συνοδεύσει στο πιάνο ο H. Schmiedt.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποθεώθηκαν η Μαρία Φαραντούρη και ο Ζιλφί Λιβανελί στο Ηρώδειο (2023-09-15 00:00:00.0)
Την Παρασκευή 29 Απρίλη η μεγάλη συναυλία με την Μ. Φαραντούρη για την Πρωτομαγιά (2022-04-23 00:00:00.0)
Μουσικές ζωής και ελπίδας (2012-08-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-09-20 00:00:00.0)
Η Μ. Φαραντούρη στα «Χαιρετίσματα» (2000-08-12 00:00:00.0)
Κοινές συναυλίες (1997-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ