Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός του σπιτιού εργατικής οικογένειας στη Θήβα

Νέα κινητοποίηση χτες στην «doValue» στην Αθήνα. «Στο πόδι» και σήμερα για να μη γίνει η προγραμματισμένη έξωση

Νέα κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της «doValue» πραγματοποίησαν χτες η Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Θήβας, σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής έχοντας στο πλευρό της την Επιτροπή κατά των πλειστηριασμών του ΠΑΜΕ καθώς και εκπροσώπους συνδικάτων και νεολαίας.

Η κινητοποίηση αφορά σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας εργατικής οικογένειας με δύο ανήλικα παιδιά, 13 και 11 ετών, και είναι συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης που είχε γίνει στη Θήβα στις αρχές Αυγούστου, ώστε να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός που είχε ήδη γίνει τον Μάη του 2023, με το σπίτι να έχει περάσει τυπικά πλέον σε άλλον ιδιοκτήτη. Η μαζική κινητοποίηση της Θήβας επέδρασε καταλυτικά ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να δηλώσει πως προτίθεται να επιστρέψει το σπίτι.

Στη χτεσινή κινητοποίηση έγινε συνάντηση με εκπροσώπους της «doValue», στην οποία ζητήθηκε να μη βάλει εμπόδια στην επιδίωξη το δικαστήριο, που θα γίνει τον Οκτώβρη, να αποφασίσει την ακύρωση του πλειστηριασμού. Τελικά συμφωνήθηκε να επικοινωνήσουν οι νομικοί εκπρόσωποι της οικογένειας, της «doValue» και του νέου ιδιοκτήτη.

Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της «doValue» ο Βάλσαμος Συρίγος, από το ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως μόνο με τον αγώνα ο λαός μπορεί να σώζει τον λαό και έτσι αναγκάζονται τα «κοράκια» να υποχωρήσουν.

Ακόμα, ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, είπε ότι ο αγοραστής θα αποσυρθεί και το ίδιο κάλεσαν τα σωματεία να κάνει και η εταιρεία «doValue» για να μην πεταχτεί η οικογένεια στον δρόμο. Είναι ο πρώτος πλειστηριασμός σπιτιού στη Θήβα, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι έρχονται και άλλοι.

Δεκαέξι χρόνια μετά τους είπαν ότι χρωστάνε όσα δανείστηκαν!

Ο Ορέστης, βιομηχανικός εργάτης, και η σύζυγός του Ολγα είχαν πάρει δάνειο για το σπίτι το 2007 ύψους 130.000 ευρώ, εκ των οποίων τις 89.000 από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τις 41.000 από τράπεζα. Παρόλο που πλήρωναν τις δόσεις το ποσό της δόσης μεγάλωνε φθάνοντας σε συνθήκες κρίσης τα 800 και πλέον ευρώ. Ετσι η οικογένεια ζήτησε έναν διακανονισμό από την τράπεζα, ο οποίος έγινε μόνο για δύο χρόνια, και μετά, περίπου το 2014, η δόση έφθασε, ίσως και να ξεπέρασε τα 850 ευρώ. Να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη ο κατώτατος μισθός δεν έφθανε ούτε τα 500 ευρώ καθαρά...

Από το 2015 και μετά η οικογένεια προσπαθεί να μπει στη διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας ώσπου τέσσερις μέρες πριν από τον πλειστηριασμό, τον Μάη του 2023, επικοινώνησαν μαζί τους από την «doValue» για να τους ενημερώσουν ότι χρωστάνε 125.000 ευρώ! Δηλαδή σχεδόν όσα είχαν δανειστεί! Και στη συνέχεια πρότεινε το «κούρεμα» του χρέους να φθάσει στα 80.000 ευρώ και να ρυθμιστεί, αρκεί η οικογένεια να τους προκαταβάλει 20.000 ευρώ! Ουσιαστικά τους πρότεινε κάτι που ήταν αδύνατο να πραγματοποιήσουν και έτσι έγινε ο πλειστηριασμός.

Συγκέντρωση αύριο για να αποτραπεί η έξωση

Η Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Θήβας και των σωματείων καλεί σε νέα συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί - εφόσον επιδιωχθεί - η έξωση της οικογένειας από το σπίτι, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη μέρα αυτή. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 π.μ. «για όσες ώρες χρειαστούν, μπροστά από το σπίτι της οικογένειας» (στην οδό Καλλιθέας 9, Αγιοι Θεόδωροι, δίπλα στον Αγιο Φανούριο).

Τα αιτήματα που προβάλλουν είναι: Ακύρωση του πλειστηριασμού. Ρύθμιση του χρέους της οικογένειας με όρους που να μπορεί να εξυπηρετήσει. Ακόμα, απαιτούν από την κυβέρνηση: Νομοθετική απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Κούρεμα» χρεών προς τις τράπεζες. Ρυθμίσεις που να μπορεί να ανταποκριθεί η λαϊκή οικογένεια χωρίς να υποχρεωθεί να υποβαθμίσει περαιτέρω τις ανάγκες της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ