Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εκατοντάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται οι γονείς δεκάδων παιδιών που δεν διασφαλίζουν θέση σε κάποιον παιδικό σταθμό ή σε ΚΔΑΠ του δήμου Ηρακλείου. Για άλλη μια χρονιά οι θέσεις που άνοιξαν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες, με εκατοντάδες γονείς να βρίσκονται σε αναμονή, με το voucher στο χέρι, για κάποια κενή θέση.

Στις σημερινές συνθήκες, όπου στην πλειοψηφία των οικογενειών και οι δύο γονείς δουλεύουν, το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα εξανεμίζεται από την ακρίβεια και οι αιτήσεις στο Ηράκλειο είναι χιλιάδες κάθε χρόνο, το ποσοστό όσων εξασφαλίζουν μια θέση σε παιδικό σταθμό δεν ξεπερνούν το 10%. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος μέσω δήμου πήραν το 12,6% όσων έκαναν αίτηση, μέσω ΕΣΠΑ το 33%. Μέσα δε στην πόλη υπάρχει σταθμός όπου από τις 150 αιτήσεις πήραν μόνο 4 παιδιά!

ΟΓΕ και σωματεία Ηρακλείου καταδικάζουν τον απαράδεκτο αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών

«Καταδικάζουμε τον απαράδεκτο αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών από τις δομές των βρεφικών - παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, ο οποίος φέρνει τους εργαζόμενους γονείς αντιμέτωπους με το πρόβλημα φύλαξης των παιδιών.

Για άλλη μια χρονιά θα βρεθούμε έξω από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΠΑΦΜΑΗ, ΔΙΚΕΗ), στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να διεκδικήσουμε - γιατί είναι υπόθεση δική μας, των γονιών, των γυναικών - το δικαίωμα των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή και στη δημιουργική απασχόληση», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου και πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης.

Στο πλευρό των γονιών η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ηρακλείου τονίζει ότι «στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των γονέων, που είναι αγανακτισμένοι και διεκδικούν αγωνιστικά την ικανοποίηση του δικαιώματος των παιδιών τους στην Προσχολική Αγωγή, αναγκαία για τη σωστή ανάπτυξή τους, του δικαιώματος στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημιουργία. Δικαίωμα που γίνεται πολυτέλεια, στην οποία - φυσικά - πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος». Επισημαίνει ότι σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ αποκλείστηκαν εκατοντάδες παιδιά και υπογραμμίζει ότι σύμφωνα «με καταγγελίες μονογονεϊκών οικογενειών, ανέργων, ΑμεΑ, τρίτεκνων και πολύτεκνων, που ενώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις άλλες προϋποθέσεις για τα ΚΔΑΠ, φέτος, αν και με πλήρη φάκελο, δεν έχουν λάβει το voucher που δικαιούνται και παραμένουν εκτός δομών. Παρότι υπάρχουν κενές θέσεις, επειδή τα voucher χορηγούνται με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, πολλές οικογένειες, αν και "δυνητικά δικαιούχοι", αποκλείστηκαν, απλώς και μόνο επειδή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους. Η κατάσταση με τον αποκλεισμό των παιδιών από τα ΚΔΑΠ έχει συνέπειες και στους εργαζόμενους σε αυτά, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του κλεισίματος των δομών και συνεπώς με ενδεχόμενη απόλυση ή μετατροπή σε μερικής απασχόλησης των συμβάσεών τους, που έληγαν στις 31 Αυγούστου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ