Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσιάζονται σήμερα «Τα τραγούδια του νόμου και της τάξης»

Σήμερα Πέμπτη στις 9.30 μ.μ., στην 51η Εκθεση Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, θα πραγματοποιηθεί στη σκηνή «Μυρσίνη Ζορμπά» η παρουσίαση της έκδοσης «Τα τραγούδια του νόμου και της τάξης», του Φώντα Λάδη, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Βασίλης Καλαμαράς, ποιητής και δημοσιογράφος, η Αγγελική Κουτσογιάννη, εκπαιδευτικός, η Ζοζεφίνα Σιμοπούλου, μουσικός - ερευνήτρια, και ο ίδιος ο δημιουργός, Φώντας Λάδης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση για το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα, ενώ θα υπάρξουν και προβολές με κινηματογραφικά ντοκουμέντα.

Η συγκεκριμένη έκδοση φιλοξενεί 30 ποιήματα του Φ. Λάδη, 12 από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

...Πάντως / πάνω απ' όλα / ένας άνθρωπος / είναι / αυτό - / που σπρώχνει δυο σπιθαμές πιο πέρα - / το σύμπαν. / Μια περπατησιά - / που δρασκελίζει το κατώφλι του κόσμου... Από το «Ενας άνθρωπος», το πρώτο ποίημα που έγραψε ο Φ. Λάδης, σε ηλικία 20 ετών, και το απήγγειλε στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες του Μίκη, έως «Το τραγούδι της βίας» που έγραψε πρόσφατα ...Η βία είμαι, μα όχι όποια να 'ναι. / Εγώ είμ' αυτή που και τ' αφεντικά με προσκυνάνε...

Τραγούδια που μιλάνε για την καπιταλιστική εξουσία, τη βία του συστήματος και τους βαστάζους του, αλλά και τραγούδια «μπαλάντες της λευτεριάς» για μεγάλες φυσιογνωμίες του επαναστατικού κινήματος, για σημαντικές ιστορικές στιγμές, για τον άνθρωπο που αγωνίζεται... Από μύρια ξεκινούσαν μέρη / για το πιο πολύχρονο ταξίδι. / Βάδιζαν σκυφτοί κι αγκαλιασμένοι / δίχως μια στιγμή να ξαποστάσουν. / Χείμαρροι ανθρώπινοι, ταγμένοι / στην καινούρια κοίτη τους να φτάσουν... («Οι κομμουνιστές»).



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ