Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ «BLUE HORIZON»
Το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί διαμηνύουν σωματεία και φορείς

Νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά | Ανακύκλωση υπουργών για να μένει στο απυρόβλητο η πολιτική της κυβέρνησης

Μήνυμα ότι το έγκλημα με θύμα τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη δεν θα συγκαλυφθεί και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα απέναντι στο σάπιο σύστημα που γεννά τέτοια αποτρόπαια περιστατικά, έστειλε η κινητοποίηση που διοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ο Σύλλογος Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά και μαθητές.

Εργάτες, φοιτητές, μέλη της ΟΓΕ, συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πύλη Ε3 του λιμανιού. Στη συνέχεια, με το πανό των ναυτεργατικών σωματείων μπροστά που έγραφε «Στον βωμό των κερδών του κεφαλαίου θυσία η ανθρώπινη ζωή», έκαναν πορεία, βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή» και «Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή, η σήψη του συστήματος γεννά αποστροφή».

Η πορεία έφτασε μέχρι το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αντώνης, ενώ μιλώντας στη συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας, ο Νίκος Στούνος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά, μετέφερε τη θλίψη και την οργή των μαθητών για τη δολοφονία του 36χρονου και ξεκαθάρισε ότι οι μαθητές δεν πρόκειται να αποδεχθούν να λογίζονται οι ζωές τους με βάση το κόστος και το κέρδος.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά, τόνισε ότι το φρικαλέο έγκλημα εκφράζει όλη την αποκτήνωση που μπορεί να γεννήσει ένα σάπιο σύστημα.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αποστόλης Κυπραίος, μέλος του ΔΣ της ΠΕΜΕΝ, ο οποίος ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Ναυτιλίας, των εφοπλιστών αλλά και των συγκεκριμένων μελών του πληρώματος, ενώ κατήγγειλε και τις συκοφαντίες των ακροδεξιών ότι δήθεν οι κατηγορούμενοι ήταν «μέλη του ΠΑΜΕ».

Νίκος Αμπατιέλος: «Ως εδώ με τις αξίες της απανθρωπιάς και του κέρδους»

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε ο Νίκος Αμπατιέλος, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος δήλωσε ότι «είχαμε ένα ακόμη στυγερό έγκλημα, ένα έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής» και πρόσθεσε: «Σε μία κοινωνία που βασιλεύουν οι αξίες της απανθρωπιάς, οι αξίες του κέρδους, βλέπουμε πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή».

Τόνισε ότι πρέπει να αποδοθούν όλες οι ευθύνες και να απαντηθούν τα πολύ σημαντικά ερωτήματα και ξεκαθάρισε ότι «θα πούμε ένα μεγάλο "Ως εδώ" για τον Αντώνη, για τους πνιγμένους στη Θεσσαλία, τους καμένους στον Εβρο. Πρέπει να το "πάρουμε αλλιώς"».

Στο τέλος της κινητοποίησης οι συγκεντρωμένοι έριξαν λουλούδια στη θάλασσα, στο σημείο όπου το βράδυ της Τρίτης ο άτυχος Αντώνης άφηνε την τελευταία του πνοή.

Ακόμα μια συγκέντρωση στη Σητεία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις καταδίκης της άγριας δολοφονίας του 36χρονου στον τόπο καταγωγής του, με τους συγγενείς και τους φίλους του να μην μπορούν ακόμα να πιστέψουν τον χαμό του. Μετά τις δύο μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αγιο Νικόλαο και Ηράκλειο, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Σητεία, μετά από κάλεσμα της Ομάδας Γυναικών της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης γινόταν μάλιστα και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Στη συγκέντρωση για τον Αντώνη Καρυώτη συμμετείχαν ο υποψήφιος δήμαρχος Σητείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σίμος Συμεωνίδης, και δεκάδες υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του συνδυασμού. Από το βήμα της συγκέντρωσης διαβάστηκε από τον Γιώργο Γιαννικάκη, υποψήφιο τοπικό σύμβουλο Πισκοκεφάλου, χαιρετισμός του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σητείας.

Προφυλακιστέοι ύπαρχος και καπετάνιος

Για τη δολοφονία στο «Blue Horizon», ανακρίτρια και εισαγγελέας, χτες τα ξημερώματα, μετά τις απολογίες των 4 συλληφθέντων, αποφάσισαν την προφυλάκιση του καπετάνιου και του ύπαρχου. Διαφώνησαν όμως για την προφυλάκιση του υποπλοιάρχου, ο οποίος ανακρίθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και του λοστρόμου που αφέθηκαν ελεύθεροι. Ετσι την τελική απόφαση θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο. Στον πλοίαρχο, που κατηγορούνταν για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ασκήθηκε και συμπληρωματική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο αφού επέτρεψε την αναχώρηση του πλοίου με ανοιχτή την μπουκαπόρτα. Στην κατάθεσή του φέρεται να υποστηρίζει ότι έπραξε τα δέοντα σύμφωνα με τους κανονισμούς όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και ενημέρωσε το Λιμενικό.

Ο ύπαρχος, βασικός κατηγορούμενος για το σπρώξιμο του 36χρονου στη θάλασσα, παρουσιάζει το περιστατικό ως «δυστύχημα» και δεν αποδέχεται τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο. «Πάτησε στο νύχι του καταπέλτη. Γλίστρησε κι αυτός κι εγώ. Εκείνος έπεσε. Ηθελα να πέσω να βοηθήσω αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο», φέρεται να ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε ότι όταν γύρισε προς τα πίσω για να πάρει σωστικό μέσο, «ο άνθρωπος είχε πνιγεί από την περιδίνηση».

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι βίντεο και αυτόπτες μάρτυρες «δείχνουν» πως ο κατηγορούμενος απωθούσε τον επιβάτη ενώ είχαν τεθεί σε λειτουργία οι μηχανές του πλοίου και ενώ αυτό απομακρυνόταν από την προβλήτα. Μάλιστα, στη συνέχεια, σύμφωνα με τα στοιχεία, έδωσε εντολή στο πλήρωμα μέσω ενδοεπικοινωνίας να συνεχίσει κανονικά την πορεία του. Σημειωτέον, από το ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού προκύπτει ότι πέρασαν 6 ολόκληρα λεπτά από τη στιγμή που δηλώθηκε στο Λιμεναρχείο Πειραιά η πτώση του επιβάτη στη θάλασσα μέχρι να κινηθούν οι άνδρες του Λιμενικού και να φτάσουν στο σημείο. Μέχρι τότε το πλοίο είχε πραγματοποιήσει πορεία μέχρι να του ζητηθεί να γυρίσει στον Πειραιά. Τα στοιχεία αυτά στο πόρισμα της ΕΔΕ για τις ευθύνες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά βρίσκονται στην Εισαγγελία Πειραιά. Τη βίαιη απώθηση του 36χρονου παρακολούθησαν δεκάδες επιβάτες του πλοίου, που βρίσκονταν στο κατάστρωμα. «Τον πέταξαν στη θάλασσα μπροστά μας. Ολοι φωνάζαμε "τι κάνεις; τι κάνεις;". Hταν φως φανάρι ότι θα πνιγεί», αναφέρεται σε κατάθεση επιβάτιδας. Παρά τις κινήσεις του πληρώματος, στο επίμαχο βίντεο ο 36χρονος φαίνεται να προσπαθεί να τους εξηγήσει. Εκείνοι, όμως, δεν του έδιναν σημασία. «Οταν τελικά ο άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα, δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Δεν πέταξαν σωσίβιο. Απλά τον κοίταζαν και δεν έκαναν τίποτα», φέρεται να είπε η αυτόπτης μάρτυρας.

Σημαντική θεωρείται μαρτυρία ενός ναυτικού που ήταν ανάμεσα στους επιβάτες. «Ημουν στο κατάστρωμα και ξαφνικά βλέπω έναν άνθρωπο που τρέχει με φόρα να μπει μέσα. Ακολούθησαν φωνές. Ηταν συνολικά τρία άτομα από το καράβι. Τα δύο άρχισαν να τον βρίζουν και να τον σπρώχνουν. "Φύγε, όξω, όξω", του φώναζε δυνατά και επίμονα ο ένας. Το παιδί δεν το άκουγα. Δεν ξέρω τι έλεγε. Το μόνο που κατάλαβα ήταν ότι προσπαθούσε να μπει μέσα στο καράβι. Εκείνος ο άνδρας, αντί να τον αφήσει να μπει, συνέχιζε να τον σπρώχνει και να του φωνάζει. Πραγματικά, δεν ξέρω τι είχαν πάθει», φέρεται να έχει καταθέσει.

Παραιτήθηκε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Στο μεταξύ, σχεδόν μια βδομάδα μετά τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπέβαλε την παραίτησή του. Οπως υποστηρίζει σε σχετική δήλωση, «τις τελευταίες μέρες γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά», αναφερόμενος σε δήλωση που είχε κάνει προ ημερών και εξίσωνε το θύμα με τους θύτες, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Νέος υπουργός ορίστηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

ΚΚΕ: Το πρόβλημα είναι η πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών στον βωμό του κέρδους των λίγων

Σε σχόλιό του για την παραίτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οσες αλλαγές και αν γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και δεν περιορίζεται στη διαπιστωμένη ανεπάρκεια ορισμένων προσώπων. Πρόκειται για την πολιτική που, σε όλους τους τομείς, θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, στον βωμό του κέρδους των λίγων.

Αυτή η πολιτική, που υλοποιείται από το σύνολο της κυβέρνησης με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι που επιχειρείται να μείνει στο απυρόβλητο μέσω της διαρκούς ανακύκλωσης προσώπων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ