Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ερωτήματα προκάλεσαν οι αλλαγές της ΕΠΟ

Αίσθηση και αρκετά ερωτήματα προκάλεσε η ανακοίνωση της ΕΠΟ για τις αλλαγές στον κώδικα δεοντολογίας και τις ποινές που αφορούν τους στημένους αγώνες.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα σημεία του νέου κώδικα που ουσιαστικά διαχωρίζουν τις περιπτώσεις για στημένα παιχνίδια σε «σοβαρές» και «πολύ σοβαρές», καθώς και αυτά που αφορούν την αλλαγή των ποινών για τις υπαίτιες ομάδες. Ο καινούργιος κώδικας καταργεί την ποινή του υποβιβασμού για μια ομάδα - που ίσχυε στον παλιό - σε περίπτωση «σοβαρού περιστατικού». Πλέον, σε αυτήν την περίπτωση προβλέπονται αφαίρεση 3 βαθμών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ για την υπαίτια ομάδα, με τις ποινές να διπλασιάζονται σε περίπτωση που υπάρχει επανάληψη της εμπλοκής της ομάδας σε στήσιμο αγώνα. Η ποινή του υποβιβασμού παραμένει μόνο στην περίπτωση του «πολύ σοβαρού περιστατικού».

Τα νέα δεδομένα στις ποινές έρχονται σε μια περίοδο όπου σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ύπαρξη κυκλώματος με στημένους αγώνες στη SL2 την προηγούμενη σεζόν με εμπλοκή ποδοσφαιρικών παραγόντων. Εγκυμονώντας μάλιστα αρκετούς κινδύνους για αύξηση του φαινομένου με τους χειραγωγημένους αγώνες αφού πλέον οι ποινές, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θεωρούνται «διαχειρίσιμες» από πιθανούς εμπλεκόμενους.

Απάντηση της ΕΠΟ στην κριτική

Στις κριτικές που δέχθηκε (κυρίως από πλευράς ΜΜΕ) για τον νέο κώδικα ποινών απάντησε με νέα ανακοίνωση η ΕΠΟ. Σε αυτήν μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η διάκριση σε «σοβαρές» και «πολύ σοβαρές» περιπτώσεις είναι συμβατή με τα όσα προβλέπονται στον αντίστοιχο κώδικα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και δεν «αποτελεί καινοτομία της ελληνικής Ομοσπονδίας», όπως ισχυρίζεται. Οσον αφορά τις αλλαγές στις ποινές η ΕΠΟ αφού υπενθυμίζει ότι από το 2014 μέχρι σήμερα καμιά ομάδα δεν έχει υποβιβαστεί λόγω συμμετοχής της σε στημένα, υπερασπίζεται τις αλλαγές και διευκρινίζει μάλιστα ότι όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα «όσο πιο "βαριά" και "άκαμπτη" είναι μια ποινή τόσο δυσκολότερα επιβάλλεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ