Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π. ΦΥΣΣΑ
Δεν ξεχνάμε! Τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε

Στις εκδηλώσεις των επόμενων ημερών καλεί το ΕΚ Πειραιά

«Δεν ξεχνάμε! Τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!»: Σε σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτέμβρη 2013, από τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Πειραιά να πάρουν μέρος στην αντιφασιστική συναυλία την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στα Λιπάσματα Δραπετσώνας (ΣΙΛΟ), καθώς και στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Κερατσίνι τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στο μνημείο του Παύλου Φύσσα (Π. Φύσσα 60) και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο μπλόκο της Κοκκινιάς. Παράλληλα, στηρίζει και τις υπόλοιπες δράσεις του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας».

«Σήμερα, δέκα χρόνια μετά και ενώ οι δίκες της Χρυσής Αυγής ακόμη συνεχίζονται, είναι επιτακτική ανάγκη να καταδικάσουμε στην πράξη τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Η προσπάθεια που γίνεται να ξεπλύνουν τους φασίστες δεν θα περάσει. Βλέπουμε στελέχη της Χρυσής Αυγής μέσα από τη φυλακή να λύνουν και να δένουν, χρησιμοποιώντας ακόμη και αχυρανθρώπους για να μπουν στη Βουλή, ενώ ακόμη και ο καταδικασμένος Κασιδιάρης βάζει υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

«Ο λαός μας έχει πείρα και ξέρει πως η μάχη με τον φασισμό γίνεται στον δρόμο, στη γειτονιά, στους χώρους δουλειάς! Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν εστίες εκκόλαψης για το αυγό του φιδιού», ξεκαθαρίζει.

Συνεχίζεται η δίκη

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η κατάθεση του Θεόδωρου Τηλιακού, που ήταν ανάμεσα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που υπέστησαν τη δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα τον Σεπτέμβρη του 2013.

Ο μάρτυρας τόνισε πως οι ναζιστές «νόμιζαν ότι είχαν σκοτώσει τον πρόεδρο του Συνδικάτου, τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη. Είχε πλημμυρίσει από αίματα... Κάποια στιγμή τον κρατάγαμε με τα χέρια περασμένα στις μασχάλες, αιμόφυρτο. Δεν είχε τις αισθήσεις του».

Ελασματουργός και μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου, ο Θεόδωρος Τηλιακός περιέγραψε πώς τους «έκλεισε» το τάγμα εφόδου, πώς τους επιτέθηκε. Ηταν μια «σχεδιασμένη επίθεση».

Μιλώντας για τους χρυσαυγίτες, είπε ότι παρατάχθηκαν, κρατώντας όπλα, «σιδηρογροθιές και κάποια άλλα που στο πάνω μέρος στο κοντάρι είχαν απολήξεις με δύο καρφιά που θέλει χρόνο για να τα φτιάξεις» και άρχισαν να βρίζουν, φώναζαν: «Εδώ Χρυσή Αυγή», «θα σας σκοτώσουμε», «θα σας τελειώσουμε», «θα σας λιώσουμε».

«Ηταν δύο άτομα μπροστά. Το ένα τον ήξερα, ήταν ο Πανταζής (ο πυρηνάρχης), κι ο άλλος ο Χατζηδάκης, που τον ήξερα γιατί είχε ζητήσει από το σωματείο να τον βοηθήσουμε να πάρει τα λεφτά του». Μάλιστα, τόνισε πως ο αρχηγός τους πήρε την απόφαση να τελειώσουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. «Λειτουργεί η αρχή του αρχηγού, δεν ήταν τοπική η απόφαση», είπε αναφερόμενος στον τρόπο διοίκησης της ΧΑ και στον ιδιαίτερο ρόλο του αρχηγού και του στενού του πυρήνα. Εχω δει πολλά, εκπαιδεύσεις σε βουνά, τον Μιχαλολιάκο να λέει "είμαστε οι φασίστες, η σπορά των ηττημένων του 1945", για τις "ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια"», είπε.

Για το κίνητρο της επίθεσης κατέθεσε: «Είμαστε ιδεολογικός αντίπαλος της Χρυσής Αυγής, κομμουνιστές και συνδικαλιστές. Οι εφοπλιστές προσπαθούν χρόνια να μας εξοντώσουν και αφού δεν τα κατάφεραν έστειλαν αυτούς. Σήμερα είμαστε ζωντανοί, αύριο δεν ξέρουμε. Πετάγανε τρικάκια στο σπίτι μου, στη μηχανή μου, δεν είναι προσωπική η αντιπαράθεση». Μάλιστα υπογράμμισε για το «γιατί» της επίθεσης, ότι «αυτή είναι η ιδεολογία τους. Το ίδιο έκαναν με τους ψαράδες. Είναι θρέμμα του καπιταλισμού. Λέγανε οι εφοπλιστές ότι φταίει το ΠΑΜΕ για την ανεργία. Η Χρυσή Αυγή είχε την ίδια θέση με τους εφοπλιστές, με τους εργοδότες, ο πρόεδρος του δουλεμπορικού σωματείου Κυριτσόπουλος έλεγε τα ίδια με τους εργοδότες. Επαιρναν 30 ευρώ μεροκάματο, ενώ ήταν 90 εκείνη την περίοδο».

«Και οι ναζιστές βουλευτές στο βίντεο στη Ζώνη που προαναγγέλλει την επίθεση, για τα μεροκάματα και τις απεργίες λένε», συμπλήρωσε. Μάλιστα πρόσθεσε χαρακτηριστικά για τη σχεδιασμένη αυτή επίθεση ότι «ήθελαν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Σου λέει αν σκοτωθεί ο Πουλικόγιαννης...». Επίσης είπε ότι «φοβόντουσαν οι οικογένειες και σταμάτησαν να κάνουν παρέα με τα παιδιά μου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ