Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΤΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑ
ΣΤΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑ
ΦΩΤΟ

Πέρασε κιόλας ένας μήνας από τότε που «έφυγε» μακριά μας η αγαπημένη μου σύζυγος, σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα, ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ - ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ. Φτωχά τα λόγια για την άδικη, πρόωρη αναχώρησή της, για τούτο το χωρίς επιστροφή ταξίδι.

Κι όμως, πάλι εδώ γύρω «είναι» στην καθημερινή ζωή και στους δρόμους του αγώνα. «Ορατή» η έγνοια της για όλα όσα άφησε χωρίς να τα τελειώσει. Ηταν πολλά αυτά, πολλά μπορούσε να δώσει στη ζωή και στον αγώνα.

Στις μέρες αυτές της μεγάλης τραγωδίας των καταστροφών από τις πλημμύρες, η κίνηση προσφοράς στη μνήμη της δεν μπορεί να είναι άλλη από την αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που δοκιμάζονται δεινά, που καλούνται για ένα νέο ξεκίνημα βλέποντας θαμμένους στα νερά τους κόπους μιας ζωής. Το ίδιο θα έκανε αν ζούσε η Γεωργία, που πάντα νοιαζότανε για τον ανθρώπινο πόνο, για τις δοκιμασίες των ανθρώπων.

Προσφέρω στη μνήμη της αγαπημένης μου συζύγου Γεωργίας Παπουτσή - Μπούκουρη το ποσό των 500 ευρώ στον λογαριασμό που άνοιξε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών.

Ο σύζυγός της Ανδριανός Μπούκουρης

  • Η αγαπημένη μας ξαδέρφη ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ - ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ, που τη χάσαμε ξαφνικά, πρόσφερε χρόνια στο Κόμμα, στο ταξικό κίνημα και στην Επιτροπή Ειρήνης. Ηταν πολύ ευαίσθητος άνθρωπος και πρόσφερε και στους δικούς της ανθρώπους παρά τον πόνο απ' τον χαμό του παιδιού της. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Στη μνήμη της προσφέρει η Μαρία Διαμαντάρα 40 ευρώ στην Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου και 20 ευρώ στην ΚΟΒ Ανάκασας και η Ελένη Διαμαντάρα 40 ευρώ στην Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023 «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΣΠΥΡΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ, μέλος του τιμημένου ΚΚΕ από το 1981 στην ΚΟΒ Ν. Ζωής Περιστερίου. Σε όλη τη ζωή του αγωνίστηκε ενάντια στη φτώχεια και την καταπίεση, για να έρθουν καλύτερες μέρες για όλο τον λαϊκό κόσμο. Στη μνήμη του προσφέρουμε οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα το ποσό των 400 ευρώ. Ζήτω το ΚΚΕ.

Η σύζυγος Κωνσταντίνα, τα παιδιά του Ερωτόκριτος και Σοφία, ο γαμπρός του Κυπραίος Δημήτρης και ο ανιψιός Ερωτόκριτος Σπυράτος

***

ΦΩΤΟ 2

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΙΤΙΔΗΣ καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών. Αετόπουλο στην Κατοχή, στα πέτρινα χρόνια κυνηγήθηκε από το μετεμφυλιακό καθεστώς. Αναγκάστηκε να αλλάξει πολλές δουλειές, υλοτόμος, αγρότης, οικοδόμος. Πήρε μέρος στην 2η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης προς τιμήν του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η δικτατορία τον κυνήγησε μέχρι που αναγκάστηκε να κλείσει το καφενείο που είχε ανοίξει στο χωριό του, Ασβεστόπετρα Πτολεμαΐδας, και να φύγει στη Θεσσαλονίκη. Ο απροσδόκητος χαμός του μικρού του γιου κλόνισε την υγεία του ανεπανόρθωτα. Σε όλη αυτήν την πορεία της ζωής του είχε συνοδοιπόρο και στήριγμά του την γυναίκα του ΕΥΓΕΝΙΑ.

Στη μνήμη των Νικιτίδη Μιχάλη και Ευγενίας, που «έφυγαν» μετά από μακρόχρονη ασθένεια, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κάτω Πόλης Πτολεμαΐδας.

Ο γιος τους Θέμης Νικιτίδης

***

ΦΩΤΟ

Στις 28 Μάη 2023 αποχαιρετήσαμε τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ (φωτ.), έναν αγωνιστή του ΚΚΕ, που γεννήθηκε το 1932 στο Παλαιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς από γονείς αγρότες. Το καλοκαίρι του 1948 κατατάχθηκε στον ΔΣΕ μέχρι και το 1949, οπότε και πέρασε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Το 1950 στάλθηκε στη ΛΔ Γερμανίας. Εκεί σπούδασε και εργάστηκε, ώσπου το 1977 επέστρεψε και εντάχθηκε στην ΚΟΒ Σταυρούπολης μέχρι το 1978 και έως το 2023 ήταν μέλος της ΚΟΒ Δόξας - Παπάφη. Το 1977-'78 γνώρισε την σύζυγό του ΕΙΡΗΝΗ ΑΤΜΑΤΖΙΔΟΥ, η οποία απεβίωσε στις 28/12/2022, ήταν καθηγήτρια φιλόλογος, και εκείνη στην οικογένεια του ΚΚΕ. Το 1979 απέκτησαν την κόρη τους Σοφία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΙΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΙΡΟΣ
Ο Κώστας, ένας σπουδαίος άνθρωπος και σύζυγος, ένας γενναίος αγωνιστής, ένας καταπληκτικός μπαμπάς και παππούς. Η σύζυγός του Ειρήνη, μια γυναίκα με ήθος, με αξιοπρέπεια, στοργική και γεμάτη αγάπη μητέρα και γιαγιά. Στη μνήμη και των δύο η κόρη τους, Τσαχουρίδου Σοφία, ο γαμπρός και τα εγγόνια προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Δόξας - Παπάφη.

Η αδερφή του Τσαχουρίδου Νόπη και ο σύζυγός της Σπυρίδης Χαράλαμπος προσφέρουν στη μνήμη του Κώστα και της Ρένας 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη των γονιών μας ΣΟΦΙΑΣ (φωτ.) και ΘΩΜΑ ΣΤΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ και ΕΛΕΝΗΣ και ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΟΥ προσφέρουμε στην ΤΕ Καβάλας το ποσό των 100 ευρώ.

Τα παιδιά τους Σταγκογιάννης Αντώνης, Πετρίδου Βασιλική

***

Στη μνήμη του συντρόφου ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΚΩΣΤΑ, που αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του με το ΚΚΕ και πρόσφατα, στις 25/4/2022, πέθανε, η Αντωνία Πετκοπούλου προσφέρει μέσω ΚΟΒ Λαγκαδά 20 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο Π. Μ. στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΝΟΤΑΚΗ προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ υπήρξε άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης πάνω από 30 χρόνια. Δημοτικός σύμβουλος με τη ΔΔΕ του Γιάννη Γάλλου και μετά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Καλλιθέα. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον δήμο Καλλιθέας για 8 χρόνια. Αλλά και άνθρωπος του Πολιτισμού. Σκηνοθέτης, σε παραστάσεις που ανέβηκαν στο «REX», στο «METROPOLITAN» και το «Αθηναϊκό Κηποθέατρο». Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της θεατρικής σκηνής «Αλέκα Παΐζη». Αλλά και η «ψυχή» του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ, όπως τον ξέραμε. Οργάνωσε και έφτιαξε την κορυφαία σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Μαχητικός, ακούραστος, με διαρκή παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες της Καλλιθέας. Σταθερός στις αρχές του ΚΚΕ. Με υψηλό κύρος και εκτίμηση στους πολίτες της Καλλιθέας τον θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΟΤΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΟΤΑΚΗΣ
Στη μνήμη του Γιώργου Αντωνακάκη ο Γιώργος Τσανέλης προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αδελφού του ΣΑΒΒΙΔΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ (Θέμη), ο Σαββίδης Παναγιώτης προσφέρει, ως δεύτερη δόση, 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Φέτος συμπληρώνονται 6 χρόνια από την πρόωρη και άδικη απώλεια του συναγωνιστή ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ, ενός από τους πολλούς που είναι στην πρώτη γραμμή όταν ο λαός σώζει τον λαό. Στη μνήμη του συμβολικά προσφέρω 40 ευρώ μέσω ΤΟ Φαρμάκου και Χημικής Βιομηχανίας.

Συντρόφισσα Κ. Ελ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 15 Σεπτέμβρη έκλεισαν πέντε χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΙΡΟΣ. Προσφέρω στη μνήμη του στο Κόμμα, που υπήρξε πιστός όλη του τη ζωή, 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κάτω Αιγάλεω.

Η σύζυγός του Γιούλα Κούρκουλα

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ γεννήθηκε το 1945 στο Καμποχώρι Αλεξάνδρειας στον κάμπο της Ημαθίας μέσα στις πιο μαύρες μέρες που γνώρισε ο λαός μας. Οταν οι παραστρατιωτικές ομάδες των Πούληδων, των ΠΑΟτζήδων, των Μπουραντάδων και άλλων, πρώην δοσίλογων και συνεργατών των ναζί κατακτητών με την καθοδήγηση και τις πλάτες του αστικού κράτους, οργίαζαν στην ύπαιθρο μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Από μια τέτοια ομάδα δολοφονήθηκε άνανδρα κι ο πατέρας του την ίδια χρονιά λίγο πριν γεννηθεί ο ίδιος και ξεκινήσει η περιπέτεια της ζωής του. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε μέσα από τον πόνο της ορφάνιας και τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης. Λίγα χωράφια από τον πατέρα και μεροκάματο.

Οδηγός στα εργοτάξια της περιοχής, δεν άργησε να έρθει σ' επαφή με το σωματείο, με τους κομμουνιστές και τελικά να γίνει μέλος του Κόμματος. Εκλέχθηκε στο ΔΣ του εργοταξιακού σωματείου, στο οποίο έγινε πρόεδρος το 1990. Μέσα από το οποίο αγωνίστηκε για σταθερή δουλειά, για 8ωρο, 5ήμερο, 35ωρο για ΣΣΕ. Πρωτοστάτησε σε μεγάλους απεργιακούς αγώνες. Αγωνίστηκε για όλα αυτά που και σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε για να τα ξανακερδίσουμε. Μέλος πιστό στο Κόμμα και τις αρχές του, δεν λύγισε στις πιέσεις. Δεν τα δίπλωσε τις κρίσιμες στιγμές του '90 - '93. Κράτησε ψηλά τη σημαία του Κόμματος και ήταν δραστήριος κομμουνιστής παρά τα προβλήματα υγείας που τον χτύπησαν νωρίς στη ζωή του. Στο χωριό του ήταν παράδειγμα εργατικότητας και προκοπής. Τον σέβονταν όλοι και τον ακούγανε με προσοχή, τον κομμουνιστή, τον Τσαρούχα, όταν μίλαγε. Μέχρι το τέλος συνεπής και μαχητικός. Με τον «Ριζοσπάστη» στο προσκέφαλό του «έφυγε» στις 14 Ιούλη 2023.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Στη μνήμη του συζύγου, του πατέρα και του παππού μας η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσα από την ΚΟ Αλεξάνδρειας, το ποσό των 150 ευρώ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΣΠΥΡΑΤΟΣ
ΠΑΝΑΓΗΣ ΣΠΥΡΑΤΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΙΤΙΔΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΙΤΙΔΗΣ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΝΙΚΙΤΙΔΗ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΝΙΚΙΤΙΔΗ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ