Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα ναυάγια με ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες

Τρία ναυάγια με ξεριζωμένους σημειώθηκαν την Κυριακή σε Σάμο και Λέσβο. Οι διακινητές, αξιοποιώντας τη γνωστή απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και την αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων, κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνες τις διαδρομές και αυξάνουν την ταρίφα για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι ρισκάρουν τη ζωή τους πιστεύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Καταλήγουν όμως δέσμιοι στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Την Κυριακή, 13 πρόσφυγες και μετανάστες (11 άντρες, 1 γυναίκα, 1 αγόρι) διασώθηκαν από το Λιμενικό στην περιοχή Κοκκάρι της Σάμου. Η λέμβος τους, που βρέθηκε ακινητοποιημένη από δύο περιπολικά σκάφη, καταστράφηκε, ενώ οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στις γνωστές δομές - φυλακές της ΕΕ.

Αλλοι 37 κατατρεγμένοι εντοπίστηκαν κοντά στα παράλια της Λέσβου και μεταφέρθηκαν στη δομή - φυλακή του Μαυροβουνιού. Χτες διασώθηκαν 18 ξεριζωμένοι, που επέβαιναν σε ακυβέρνητη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αγριελιάς Λέσβου. Αλλοι 29 (23 άνδρες, 1 γυναίκα και 5 αγόρια) διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή παραλίας Τραγανού, ανατολικά της Ρόδου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, τον Αύγουστο συνελήφθησαν 2.693 ξεριζωμένοι για «παράτυπη είσοδο» στη χώρα, σε 131 περιστατικά. Αναφέρεται ακόμα ότι συνελήφθησαν 58 διακινητές και ότι κατασχέθηκαν 19 σκάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ