Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 1 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΜΠΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΜΠΟΣ
ΦΩΤΟ 2

Ο ΙΩΣΗΦ ΖΗΤΗΡΙΔΗΣ, από τους Μέσους Απόστολους Κιλκίς, υπήρξε μέλος του ΕΛΑΣ, πολεμώντας κατά των Γερμανών κατακτητών, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό ενάντια στις δυνάμεις καταστολής της εγχώριας παρασιτικής ηγεμονίας των εκμεταλλευτών. Πολέμησε στον Εμφύλιο κατά της βασιλοχουντικής κυριαρχίας και έπεσε μαχόμενος αφήνοντας ορφανή την 11χρονη κόρη του Ελένη, που στο μεταξύ είχε χάσει τη μητέρα της λίγο μετά τη γέννησή της. Ομως, η πίστη του στις αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και η θυσία του γι' αυτές, τον καθιέρωσαν ως ήρωα στη συνείδηση της κόρης του και την ενέπνευσαν στον μετέπειτα αγώνα ζωής της.

Η ΕΛΕΝΗ ΖΗΤΗΡΙΔΟΥ - ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ γεννήθηκε στο Μυλοχώρι Κιλκίς και υπήρξε ένα από τα παράπλευρα θύματα του Εμφυλίου, καθώς στα 11 χρόνια της έχασε στον εμφύλιο πόλεμο τον πατέρα της Ιωσήφ. Αν και έμεινε μόνη στη ζωή σε πολύ μικρή και ευαίσθητη ηλικία, αφού είχε χάσει ήδη χρόνια πριν τη μητέρα της Σοφία, ο θάνατος του πατέρα της Ιωσήφ στον δίκαιο αγώνα λειτούργησε σαν εφαλτήριο και της έδωσε έμπνευση, πίστη και σθένος στην πορεία της ζωής της και της δράσης της. Εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και υπηρέτησε πιστά τις ιδέες του μέχρι τον θάνατό της (11/8/2017). Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά και δραστήρια μέλη του Συλλόγου Γυναικών Πολίχνης (μέλος της ΟΓΕ), εκφράζοντας ξεκάθαρο λόγο και άποψη με τον δυναμισμό που την χαρακτήριζε. Υποστήριξε με σθένος τον αγώνα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στηρίζοντας από νεότερη ηλικία την παρουσία της στην Τοπική Διοίκηση, με επικεφαλής την αείμνηστη πρώτη χρονικά γυναίκα δήμαρχο Πολίχνης, Ελλη Παπαπαναγιώτου - Μιταυτσή (1975 - 1990).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ

Eurokinissi

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ
Στη μνήμη του Ιωσήφ Ζητηρίδη και της Ελένης Ζητηρίδου - Χαραλαμπίδου, ο εγγονός και γιος, αντίστοιχα, Παναγιώτης Χαραλαμπίδης και η σύζυγός του Αθηνά Μπέλλου προσφέρουν στο ΚΚΕ οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Πολίχνης.

***

Στη μνήμη του ΑΛΕΞΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, που «έφυγε» νωρίς απ' τη ζωή, η οικογένειά του προσφέρει για τους αγώνες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ 250 ευρώ, μέσω της ΤΟ Δικηγόρων.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του κομμουνιστή ΘΑΝΑΣΗ ΔΑΦΝΗ, που συμπληρώνονται 40 μέρες από τον θάνατό του, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Μπραχαμίου. Μια μικρή οικονομική ενίσχυση μπροστά στη μάχη των επερχόμενων εκλογών για την οποία θα έδινε τον καλύτερο εαυτό του.

Η οικογένεια Βογόγια

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΡΟΥΤΣΗ για τα τρία χρόνια από το φευγιό του, προσφορά 100 ευρώ για το Κόμμα, που μέχρι τέλους υπηρέτησε, με ανιδιοτέλεια και πίστη στα ιδανικά του.

Ντίνα Βαρουτσή

***

Την 1η Σεπτέμβρη 2023 «έφυγε» από τη ζωή ο ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΑΡΟΣ, φίλος και αγωνιστής του Κόμματος. Στη μνήμη του τα αδέλφια του Γιώργος και Μιχάλης Βεράρος και η αδελφή του Σταυρούλα Βεράρου προσφέρουν στο Κόμμα 90 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κουκακίου.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των συντρόφων ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ, ΘΟΔΩΡΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ και ΠΟΠΗΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΙΔΗ, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Ελευσίνας, προσφέρουμε 100 ευρώ.

Οικογένεια Ν. Αγγελόπουλου

***

ΦΩΤΟ

Μέσα στον Αύγουστο «έφυγε» για πάντα από κοντά μας η αγαπημένη μου φίλη, συναγωνίστρια ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ - ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ. Περπατήσαμε μαζί σε πολλές πορείες, του ΚΚΕ, του κινήματος, ανταλλάσσαμε σκέψεις και ιδέες. Καθίσαμε μαζί σε συσκέψεις, συνεστιάσεις, άλλες εκδηλώσεις, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Τώρα πια ξέρω πως δεν πρόκειται ποτέ ξανά να γίνει το ίδιο. Η αγαπημένη μου ΓΕΩΡΓΙΑ «έφυγε» αλλά θα είναι πάντα κοντά μας, κοντά σε όλα όσα ζήσαμε μέσα στον αγώνα. Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ
Γ. Μ.

***

Στην αγαπημένη μου σύζυγο, ΑΣΠΑΣΙΑ, που το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 40 μέρες από τον θάνατό της, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Νίκος Σπηλιόπουλος

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του σ. ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ και του ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ ΒΑΣΙΛΗ προσφέρω 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Συντροφικά, Φώτιος Μπλιας

***

ΦΩΤΟ

Ο σ. ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, ήταν παρών ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε όλες τις εκλογικές μάχες για πολλά χρόνια. Ηταν βασικό στήριγμα του Κόμματος στην επαρχία Φιλιατών. Στη μνήμη του η οικογένεια του Βασίλη Βήτου, από το Τρικόρυφο Φιλιατών, προσφέρει στο Κόμμα μέσω της ΚΟ Θεσπρωτίας 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Ο Δημ. Τσόμπος προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ στη μνήμη των συντρόφων ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (φωτ.), ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΚΚΑΒΑ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΥ (φωτ.).

***

Στη μνήμη της συντρόφου μου ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΪΛΟΓΛΟΥ και των γονιών μου, ΤΑΣΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΪΛΟΓΛΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ 40 ευρώ.

Χαράλαμπος Καϊλόγλου

***

ΦΩΤΟ

Στις 2 Οκτώβρη συμπληρώνονται 75 χρόνια από την απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Δράμας για την εκτέλεση του ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΠΟΛΕΥΘΥΜΟΥ και άλλων εφτά αγωνιστών. Στη μνήμη του, ο γιος του, Βογιατζής Θωμάς, και η νύφη του, Βογιατζή Ευαγγελία, προσφέρουν 100 ευρώ μέσω της ΚΟ Δράμας.

ΕΛΕΝΗ ΖΗΤΗΡΙΔΟΥ - ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΖΗΤΗΡΙΔΟΥ - ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
***

ΦΩΤΟ 2

Την 1η Οκτώβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας η αγωνίστρια ΦΑΝΗ - ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΛΑΠΟΥΡΙΔΟΥ. Γεννήθηκε το 1930 στο Μεταλλικό Κιλκίς από προσφυγική οικογένεια. Το 1947 εντάχτηκε στον ΔΣΕ. Ηταν στη 16η Ταξιαρχία του Μπέλες, μάχιμη. Το 1948 τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι και χειρουργήθηκε. Εκπαιδεύτηκε για νοσοκόμα και στάλθηκε στο Νοσοκομείο του Γράμμου, όπου γνώρισε και τον επί 67 χρόνια σύντροφό της στη ζωή και στους αγώνες αντάρτη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΒΑΡΑ. Ο Παναγιώτης γεννήθηκε το 1925 στο Περιβόλι Δομοκού από αγροτική οικογένεια. Το 1942 κατατάχτηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Το 1947 εντάχτηκε στον ΔΣΕ. Εφτασε στο βαθμό Υπολοχαγού και πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Τραυματίστηκε σοβαρά δύο φορές. Με την ήττα του ΔΣΕ βρέθηκε με τη σύντροφό του στην Τασκένδη. Σε όλη τους τη ζωή παρέμειναν πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες του κομμουνισμού για τα οποία αγωνίστηκαν. Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας. Στη μνήμη τους προσφέρουμε 200 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.

Τα παιδιά τους Πέλη και Μάκης

***

ΦΩΤΟ

Την 1η Οκτώβρη συμπληρώνονται 3 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ (Βίλυ), οπαδός του ΚΚΕ μα πάντα απ' όλα φίλος. Υπήρξε για πολλά χρόνια ο πρόεδρος και ψυχή της Ενωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσε βασικό στήριγμα για την ανάπτυξη του σκακιού στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στην Καλαμαριά αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Με μεράκι και αγάπη για το άθλημα και τους παίκτες, δημιούργησε και υποστήριξε πληθώρα σκακιστικών εκδηλώσεων για μεγάλους και παιδιά, τουρνουά, σιμουλτανέ, συντέλεσε ώστε να ενταχθεί το σκάκι στη σχολική ζώνη. Ανθρωπος αγνός, πάντα έτοιμος να ακούσει, να βοηθήσει, να συμβουλέψει. Θα τον θυμόμαστε για πάντα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ
Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Βότση - Φοίνικα, 50 ευρώ.

***

Στις 24/7/2023 «έφυγε» από τη ζωή η πολυαγαπημένη μας συντρόφισσα ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΡΟΥ. Ηταν πιστή στις αξίες και στα ιδανικά του ΚΚΕ, πάντα παρούσα σε όλες τις μάχες που έδινε το Κόμμα μας παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Οπως έλεγε και η ίδια, «αγωνίζομαι όσο μπορώ, βάζω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι για να δυναμώσει το Κόμμα μας». Υπήρξε μέλος του Συλλόγου Γυναικών Ηρακλείου με ενεργή δράση καθώς και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου. Η δράση της και η στάση ζωής της θα καθοδηγούν και θα διαπαιδαγωγούν τους νέους κομμουνιστές. Η Οργάνωση Ηρακλείου προσφέρει στο ΚΚΕ στη μνήμη της 200 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΠΡΩΤΟΥΛΗ ΜΑΙΡΗΣ, που «έφυγε» από κοντά μας κι όσο περνάει ο καιρός η απουσία της γίνεται πιο αισθητή. Ολοι όσοι σε αγαπήσαμε θα σε θυμόμαστε πάντα για τη συντροφικότητά σου, την ευγένειά σου και τον πράο χαρακτήρα σου. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ! Στη μνήμη σου προσφέρουμε 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ανω Λιοσίων.

Οι συντρόφισσές σου Δελή Γεωργία, η κόρη μου Πούλα Ευφροσύνη και η εγγονή μου Μανιά Ζωή

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν κιόλας 40 μέρες απ' όταν «έφυγε» ο ΣΩΤΗΡΗΣ μας, ετών 54, αγαπητός γιος, αδελφός και πατέρας. Στη μνήμη του προσφέρουμε στην ΚΟ Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ 200 ευρώ.

Η μητέρα του, ο γιος του, η αδελφή του, ο γαμπρός του και ο ανιψιός του


ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ
ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΟΠΗ ΧΡΥΣΟΓΟΝΙΔΗ
ΠΟΠΗ ΧΡΥΣΟΓΟΝΙΔΗ

ΙΩΣΗΦ ΖΗΤΗΡΙΔΗΣ
ΙΩΣΗΦ ΖΗΤΗΡΙΔΗΣ

ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ
ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΥΛΗ
ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΥΛΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΑΦΝΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΑΦΝΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ

ΠΟΛΥΞΕΝΗ - ΦΑΝΗ ΛΑΠΟΥΡΙΔΟΥ
ΠΟΛΥΞΕΝΗ - ΦΑΝΗ ΛΑΠΟΥΡΙΔΟΥ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ