Σάββατο 7 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 8 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αντίο» σε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου

Το ΚΚΕ αποχαιρετά την Μαίρη Χρονοπούλου

Σε ηλικία 90 ετών «έφυγε» την Παρασκευή από τη ζωή η ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου, μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και επιδεινώθηκαν με ένα ατύχημα που είχε πριν λίγες μέρες στο σπίτι της.

Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1933 και αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο σε έργα των Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου το 1954.

Πρωταγωνίστησε σε δραματικές ταινίες, όπως τα «Κόκκινα Φανάρια», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Κοινωνία ώρα μηδέν», ενώ άφησε εποχή στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες», «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» και «Γοργόνες και Μάγκες». Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όπως στις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου, «Οι κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα», αλλά και στην ταινία του Κ. Βρεττάκου, «Τα παιδιά της χελιδόνας».

Αποχαιρετούμε την μεγάλη πρωταγωνίστρια

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά την Μ. Χρονοπούλου σημειώνοντας:

«Αποχαιρετούμε την μεγάλη πρωταγωνίστρια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Μαίρη Χρονοπούλου. Γεννημένη το 1933 στην Αθήνα, η σπουδαία ηθοποιός λάτρεψε, όπως η ίδια είχε πει, τον κινηματογράφο από την πρώτη στιγμή και ως μια από τις σταρ του ελληνικού κινηματογράφου των δεκαετιών '60 και '70 αγαπήθηκε από το κοινό.

Το ερμηνευτικό της ταλέντο κινήθηκε από την κωμωδία και το μιούζικαλ μέχρι το δράμα στον παλιό και νεότερο κινηματογράφο, ενώ συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα παραγωγών, σκηνοθετών και ηθοποιών.

Στις ξεχωριστές ερμηνείες της περιλαμβάνονται εκείνη στην ταινία "Τα κόκκινα φανάρια" του Βασίλη Γεωργιάδη, ταινία υποψήφια για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1964, στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Οι κυνηγοί" και "Ταξίδι στα Κύθηρα" και στην ταινία "Τα παιδιά της χελιδόνας" του Κώστα Βρεττάκου το 1987, ερμηνεία για την οποία κέρδισε Βραβείο Α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τον Ιούνιο του 2021 τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ