Σάββατο 7 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 8 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Υπάρχει άλλος δρόμος; Υπάρχει άλλος τρόπος;

Μόλις 3 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και στη χώρα γίνονται εκλογές. Τοπικές αυτήν τη φορά. Εκλέγουμε για την επόμενη πενταετία τους δημάρχους με τα Δημοτικά (και τα τοπικά) Συμβούλια και τους περιφερειάρχες με τα Περιφερειακά Συμβούλια.

Ακούσαμε πολλά (ήδη άρχισαν δηλαδή κάποιοι να λένε πολλά). Τάζουν πολλά. Υπόσχονται πολλά. Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί βγαίνουν στο προσκήνιο. Μοιράζουν καρδούλες. Ανοίγουν αγκαλιές. Λένε γλυκόλογα, αυτά δηλαδή που νομίζουν ότι θα αρέσει να ακούει ο κόσμος. «Ψηφίστε με, με γνωρίζετε, με ξέρετε». Λόγια να 'ναι κι ό,τι να 'ναι. Τα πάντα όλα για να πιάσουν στασίδι. Και μετά; Μετά τι; Τα ίδια και τα ίδια. Ναι μεν αλλά. Γιατί άραγε; Μα γιατί τα συμφέροντα τα οποία θα κληθούν να υπηρετήσουν οι τοπικοί άρχοντες διαφοροποιούνται. Βλέπετε, άλλα τα συμφέροντα των λίγων, της ολιγαρχίας και άλλα των πολλών, του λαού. Αυτά τα συμφέροντα δεν πρόκειται ποτέ να ταυτιστούν. Δεν μπορούν να ταυτιστούν. Είναι νομοτέλεια. Τα συμφέροντα της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, των επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορούν ποτέ να είναι ταυτόσημα με τα συμφέροντα του λαού. Οι πρώτοι αναζητούν καθημερινά με νύχια και με δόντια το κέρδος, ενώ ο λαός τη ζωή που του στερούν οι πρώτοι. Δωρεάν δημόσια Παιδεία, δωρεάν δημόσια Υγεία, δωρεάν δημόσια ψυχαγωγία, μαζικό λαϊκό αθλητισμό, δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες, φτηνό ρεύμα και καύσιμα, μηδενικό φόρο στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης κ.λπ. Μια ζωή δηλαδή που θα καλύπτει τις ανάγκες του. Πραγματικές ανάγκες και όχι μυθοπλασίες.

Το τελευταίο διάστημα στη χώρα η μία καταστροφή (φυσική και μη) διαδέχεται την άλλη. Ανοχύρωτες οι πόλεις μας αφήνονται στο έλεος των πυρκαγιών, των πλημμυρών, του χιονιά. Οι τοπικές διοικήσεις (δήμοι/Περιφέρειες) τρέχουν και οχυρώνονται πίσω από την κεντρική διοίκηση (κυβέρνηση). Με ένα 112 και το μήνυμα «εκκενώστε για να σωθείτε» ή «μη βγείτε από τα σπίτια σας» ή «μη μένετε σε υπόγεια ή ισόγεια, ανεβείτε στους πάνω ορόφους» δήμοι και Περιφέρειες μεταφέρουν τις ευθύνες στον ίδιο τον πολίτη, στο ίδιο τον λαό και ομνύουν στο «πάμε κι όπου βγει». Αυτή θα είναι η ζωή μας; Αυτή η ζωή αρμόζει σε όλες και όλους μας; Οχι βέβαια. Υπάρχει κι άλλος δρόμος. Υπάρχει κι άλλος τρόπος. Ο τρόπος της αντίστασης, της διεκδίκησης, της μαχητικότητας, της ανατροπής. Ο δρόμος που «πάει αλλιώς».

Στις τοπικές εκλογές το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε όλοι μας λοιπόν είναι: Διοικήσεις για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των λίγων ή τις ανάγκες των πολλών; Διαχρονικά έχει καταδειχθεί πλέον ότι οι διοικήσεις που η πολιτική που ασκούν είναι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, αφήνουν τον δήμο/την Περιφέρεια και τους πολίτες τους ανυπεράσπιστους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, ελλείψει μέτρων πρόληψης και προστασίας με ευθύνη της κεντρικής και των τοπικών διοικήσεων, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες (σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα), ζώα, οικόπεδα και καλλιέργειες. Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας είναι κόστος για τις αστικές διοικήσεις που δεν αφήνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Την πολιτική δεν την ορίζουν τα πρόσωπα, αλλά τα συμφέροντα. Η αστική τάξη, το κεφάλαιο, οι όμιλοι δεν τους ενδιαφέρει εάν τον Γιώργο τον αντικαταστήσει ο Νίκος ή η Ελένη. Τα πρόσωπα πάνε κι έρχονται. Ουδείς αναντικατάστατος. Χρήσιμος να είναι και μέχρι εκεί που τον θέλουμε. Το κεφάλαιο το ενδιαφέρει το πρόσωπο που θα εκλεγεί να μην φέρει οποιαδήποτε αντίσταση, αντίδραση και εν τέλει να μην ανατρέψει τα σχέδιά τους για όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος. Μέχρι σήμερα οι διοικήσεις δήμων και Περιφερειών στις οποίες εναλλάχτηκαν πρόσωπα υποστηριζόμενα από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ή και άλλοι δήθεν ανεξάρτητοι, υπηρέτησαν πιστά το «Ευαγγέλιο» του κέρδους. Είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία, ψηφίζοντας στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αποφάσεις προς όφελος των λίγων. Για την αστική τάξη όλα εξαρτώνται από το κέρδος. Για τον λαό όμως τον ενδιαφέρει εάν ο Νίκος ή η Ελένη ασκήσουν πολιτική διαφορετική από αυτή που άσκησε ο Γιώργος και έφερε τον δήμο/την Περιφέρεια που διοίκησε και τους πολίτες που υποτίθεται ότι θα υπηρετούσε σε απελπιστική κατάσταση. Εάν ο Γιώργος έδωσε λάφυρο σε επιχειρηματικούς ομίλους και trusts, τα χρήματα που υφάρπαξε από τους πολίτες από μια φορομπηχτική πολιτική που άσκησε σε βάρος τους, προκειμένου, με το πρόσχημα κατασκευής έργων, να κερδίσουν όσο το δυνατό μεγάλο μερίδιο οι επιχειρηματικοί αυτοί όμιλοι, ο Γιώργος δεν κάνει για διοίκηση. Εάν «αλλάξει ο Μανωλιός και βάλει τη σκούφια του αλλιώς», ουδόλως ενδιαφέρει τα λαϊκά στρώματα. Αλλαγή πολιτικής χρειάζεται και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μετά την κακοκαιρία «Ιανός» που έπληξε το 2020 περιοχές της χώρας μας, κεντρική και τοπικές διοικήσεις διαφήμισαν με φιέστες και σόου ότι υλοποίησαν αντιπλημμυρικά έργα πρωτοφανούς έκτασης προκειμένου τάχατες να μην ξαναπνιγεί και να μην χάσει περιουσίες ο λαός. Εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν από το υστέρημα των πολιτών. Οι πρόσφατες όμως πλημμύρες ανέδειξαν πρώτα απ' όλα πως ό,τι ελάχιστο έγινε ήταν αποσπασματικό. Δεν υπήρχε δηλαδή ολοκληρωμένο σχέδιο έργων πρόληψης και προστασίας. Ανέδειξαν επίσης τις κακοτεχνίες των έργων που κατασκεύασαν οι μεγαλοεργολάβοι στους οποίους ανέθεσαν οι τοπικές διοικήσεις τα έργα. Γιατί; Γιατί ήθελαν να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους. Τι και αν με τα λιγοστά χρήματα που δαπάνησαν ήταν πασιφανές ότι τα έργα θα είχαν κακοτεχνίες; «Καρφάκι δεν τους κάηκε». Ελεγχος δεν έγινε. Ευθύνη δεν αποδόθηκε και δεν αναλήφθηκε ποτέ και από κανέναν από τους πραγματικούς υπεύθυνους. Η ευθύνη μετακυλίεται πάντα στον λαό. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού στο αστικό κράτος.

Υπάρχει όμως άλλος δρόμος; Υπάρχει άλλος τρόπος; Υπάρχει διοίκηση που θα μπορεί πραγματικά να ασκήσει πολιτική που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών; Του λαού; Ναι υπάρχει, είναι η απάντηση. Υπάρχει το γαρύφαλλο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

«Υπάρχει παράδειγμα που μπορείτε να αποδείξετε ότι αυτά που λέει η "Λαϊκή Συσπείρωση" μπορούν πράγματι να υλοποιηθούν και δεν παραμένουν μαύρα γράμματα σε άσπρα χαρτιά;», ακούμε στις περιοδείες. Που δεν είναι θεωρίες; Ναι υπάρχει, είναι η απάντηση. Η διοίκηση του δήμου Πατρέων, με δήμαρχο εκλεγμένο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Κώστα Πελετίδη για δύο θητείες. Μια δημοτική αρχή που φροντίζει να εξυπηρετεί τις ανάγκες του πατραϊκού λαού με όσα μέσα διαθέτει, αντιπολιτευόμενη εννοείται την κεντρική εξουσία. Με λαϊκά φροντιστήρια αλληλεγγύης όπου μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα δωρεάν μαθητές παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών. Με μειωμένα δημοτικά τέλη για τις λαϊκές οικογένειες και αυξημένα δημοτικά τέλη σε μεγαλοεπιχειρηματίες κ.λπ. Με κατασκευή έργων (πλατείες, πάρκα κ.λπ.) με εργασία από τους ίδιους τους τεχνικούς υπαλλήλους και τους εργάτες του δήμου και αυτεπιστασία του ίδιου του δήμου, χωρίς να δαπανάται ούτε 1 ευρώ σε καρχαρίες κατασκευαστικές εταιρείες. Με δωρεάν ψυχαγωγία (δωρεάν προβολές κινηματογραφικών ταινιών, δωρεάν θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.), μαζικό λαϊκό αθλητισμό σε γήπεδα για όλους, πολιτισμό (εκδηλώσεις χωρίς αντίτιμο, αδάπανη παραχώρηση χώρων πολιτισμού, αποκατάσταση παλαιών και δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού, δωρεάν καλλιτεχνική παιδεία). Υποστήριξη σε θέματα καθημερινής διαβίωσης (τρόφιμα, είδη ρουχισμού, παιχνίδι, φάρμακα κ.λπ.) πολιτών που βρίσκονται σε ένδεια. Αυτά που πραγματικά χρειάζεται ο κάθε πολίτης για να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και να καρπώνεται για αυτά που εισφέρει από το εισόδημά του.

Για όλα τα παραπάνω στις επερχόμενες τοπικές εκλογές επιλέγουμε μαχητές, αγωνιστές δημάρχους και περιφερειάρχες, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Για μια μαχητική αντιπολίτευση (και από τη θέση διοίκησης δήμων και Περιφερειών) στην αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής διοίκησης, της κυβέρνησης. Για να πάρει ο λαός τις τύχες στα χέρια του. Επιλέγουμε τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τα ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο.


Ανέστης ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ, Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) ε.α.
Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά) με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ