Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Τηλεόραση
Στις «εκβολές» του λόγου και της ποίησης

«

Ενός λεπτού μαζί» και η τηλεοπτική οθόνη επιτέλους κύλησε στις «εκβολές» της ποίησης και του λόγου της Κικής Δημουλά. Οπως εκείνη γράφει στο βιογραφικό της, έτσι και εμείς έστω και ερήμην της, ονειρευτήκαμε ότι θα μας «πετάξει η ποίηση ένα σωσίβιο ποίημα», για να πιαστούμε, να σωθούμε από το ανούσιο, το αποκρουστικό, το αηδιαστικό, το παραμορφωτικό.

Η ποίηση, μέσα από τη σεμνή παρουσία της Κικής Δημουλά ήρθε σαν κύμα, για ν' ακουστεί ο παφλασμός της δημιουργίας, να σπάσει το ψυχρό γυαλί και ο τηλεοπτικός χρόνος να κυλήσει μέσα από έναν αψεγάδιαστο ερωτικό λόγο. Η παρουσία της ποιήτριας έδειξε τις δυνατότητες της τηλεοπτικής εικόνας, όταν ο ήχος της απομακρύνεται από τα φτιασιδώματα, μακιγιάζ, τα φρου φρου και τ' αρώματα των καθημερινών θαμώνων των τηλεοπτικών παραθύρων. Αρκούσε μια στιγμή μέσα από το λόγο της Κικής Δημουλά, για να «αναρριχηθεί» μια ηλιαχτίδα και να φωτίσει το έρεβος της τηλεοπτικής οθόνης.

Η Κική Δημουλά, η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια, ήταν προχτές, Δευτέρα, καλεσμένη στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συν και Πλην». Σύντομα ξετύλιξε τη ζωή της, το έργο της, μ' ένα λόγο μεστό, χαρισματικό. Αλλωστε, και η ποίηση είναι ένα χάρισμα. Ενα δώρο που όμως, όπως είπε, «δεν έχει ημερομηνία επιστροφής». Οσο για τον ποιητή, αυτός είναι «αθώος τη στιγμή που κάνει αυτή τη δουλιά. Την άλλη στιγμή είναι ένοχος για τα πάντα».

Ο έρωτας, στοιχείο που διατρέχει τους στίχους της. Ισως είναι ο ιδανικός αυτόχειρας, που γεννιέται για να πεθάνει. Ο έρωτας, όπως είπε στην εκπομπή, «είναι ένας αυτόχειρας, ο οποίος θέλει να γεννηθεί και να πεθάνει μόνος του». «Κανείς δε φταίει όταν πεθαίνει ο έρωτας». Μακριά από τις αυταρέσκειες η ποιήτρια, παρότι οι ποιητικές της συλλογές, εκτός από το ότι είναι θαυμάσιες, έχουν και μεγάλη ανταπόκριση στο αναγνωστικό κοινό. Δεν έχει πιστέψει πως έχει γράψει θαυμάσια ποιήματα γι' αυτό και όταν εκδίδονται δεν τα διαβάζει, δεν τα βλέπει.

Αναφέρθηκε και στην τηλεόραση. Ναι, βλέπει. Και με το δικό της τρόπο σκιαγράφησε την τηλεοπτική εικόνα, λέγοντας πως «μέσα σε όλες τις ηδονές και στην απώλειά τους, αυτή που δε χάνεται είναι η ηδονή της αηδίας». Αυτό, όπως ανέφερε, «μπορεί να μου προσφερθεί ανά πάσα στιγμή».

Η Κική Δημουλά, μητέρα και γιαγιά, μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη για τον άνδρα της τον Αθω Δημουλά, που δεν υπάρχει πια. Ηταν εκείνος που πίστεψε στο χάρισμα που της έδωσε η φύση. Οσο για τ' όνειρό της είναι να γράψει ένα πολύ καλό ποίημα που, όπως εξομολογήθηκε, θέλει να το δει εκείνη και να πει πως είναι «καλό», κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Η Κική Δημουλά σε καμιά στιγμή δε θέλησε να παραδεχτεί πως το «μέγιστο» όπλο της είναι ο λόγος. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που προχτές ονειρευτήκαμε, που υπάρχουν «τόσες λέξεις που ονειρεύονται μια σύντομη, άδετη ζωή με τη φωνή σου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ