Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινητοποιούνται και διεκδικούν ουσιαστική στήριξη, πραγματική προστασία

Συλλαλητήριο αύριο στις 7 μ.μ. στη Λάρισα

Οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, που βίωσαν και βιώνουν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για να ορθοποδήσουν και βγαίνουν ξανά στους δρόμους, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αποζημιώσεις στο 100%, πλήρη αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων, Κέντρων Υγείας και υποδομών, με ευθύνη του κράτους, και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Επιτροπές Πληγέντων και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνουν συλλαλητήριο αύριο στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας.

Παράλληλα, την Κυριακή 29 Οκτώβρη θα γίνουν συναυλίες αλληλεγγύης σε Λάρισα και Καρδίτσα.

Κυβέρνηση, δήμος, Περιφέρεια να δώσουν άμεσα λύσεις στα προβλήματά μας

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης. Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει «την κυβέρνηση, τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, τη δημοτική αρχή Λάρισας και την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, γιατί δεν έχουν επιλύσει ακόμα τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς».

Τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν έδωσε ακόμα ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους περίπου 930 πληγέντες των δύο οικισμών (παλιών και νέων) Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, ούτε ανακοίνωσε πότε θα δώσει.

Δεν έχει ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας για 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρισκόταν στο ισόγειο διαμέρισμα είτε στο υπόγειο - αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπόγειων και κοινόχρηστων χώρων των οικοδομών».

Επισημαίνει ακόμα ότι η δημοτική αρχή Λάρισας, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και η κυβέρνηση δεν έλυσαν ακόμα το πρόβλημα της στέγασης όσων κατοίκων τα σπίτια είναι ακατοίκητα και δεν έχουν οικοσκευή, με ενοικίαση διαμερισμάτων χωρίς να επιβαρυνθούν οι πληγέντες. Επίσης, την ανυπαρξία - από κανέναν φορέα - απολύμανσης και ψεκασμών και τη μη αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου, του Νηπιαγωγείου, του Παιδικού Σταθμού, της εκκλησίας και των καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες.

Αποκούμπι η αλληλεγγύη

Για άλλη μια φορά, μοναδικό αποκούμπι των πληγέντων είναι η αλληλεγγύη που εκδηλώνεται όλες αυτές τις μέρες από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς και απλούς λαϊκούς ανθρώπους. Ετσι, το Σάββατο μέλη σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας διένειμαν υλική βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Πλημμυροπαθών, σε Κουλούρι, Γιάννουλη, Φαλάνη, Ν. Σμύρνη, Φιλιππούπολη, Αγιο Θωμά, Σωτήριο.

Αντίστοιχα, το απόγευμα του Σαββάτου μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας μετέφεραν ρουχισμό και είδη προσωπικής υγιεινής για όλες τις οικογένειες πλημμυροπαθών στο παλιό Λιμεναρχείο Βόλου, προσφορά του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Και την Κυριακή παραδόθηκε στους πλημμυροπαθείς της Μηλίνας μεγάλη ποσότητα ρούχων, ειδών καθαριότητας και ειδών υγιεινής, ένα σημαντικό μέρος τους προσφορά του Συλλόγου Τριτέκνων Βόλου και του Συλλόγου Μουσικών - Καλλιτεχνών Σκιάθου.

Συνεχίζεται επίσης η συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων, κλινοσκεπασμάτων και ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής στο Στέκι Αλληλεγγύης των σωματείων και των φορέων στο Μεταξουργείο (είσοδος από Καραμπατσάκη) για τους πλημμυροπαθείς της πόλης του Βόλου.

Σημαντικές ήταν και οι δράσεις στήριξης της υγείας του πληθυσμού από γιατρούς και άλλους υγειονομικούς που κατέφτασαν από Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, το Σάββατο, στον χώρο του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά.

Προετοιμάζονται οι συναυλίες αλληλεγγύης σε Λάρισα και Καρδίτσα

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ετοιμάζουν τη συναυλία αλληλεγγύης - διεκδίκησης για τους πλημμυροπαθείς, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 18.00 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, με σύνθημα «Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας - Να γίνει φως η αλληλεγγύη μας!».

Την πρωτοβουλία στηρίζουν σωματεία και φορείς όπως το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών Λάρισας, συνολικά ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με τα παραρτήματά του.

Η οικονομική στήριξη στους πληγέντες θα γίνεται με κουπόνια των 5 ευρώ. Θα υπάρχει η δυνατότητα όλοι να τα προμηθευτούν πριν και κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Στη συναυλία θα εμφανιστούν πάνω από 65 μουσικοί και τραγουδιστές από την Αθήνα, την Εύβοια, τη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα, ενώ δεκάδες καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους με μηνύματα που έστειλαν.

Συναυλία αλληλεγγύης οργανώνεται την ίδια μέρα και στην Καρδίτσα. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν ο Διονύσης Τσακνής, τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και αρκετοί τοπικοί καλλιτέχνες.

Και στη Νάουσα συναυλία αλληλεγγύης

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας διοργανώνουν επίσης το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γεώργιος Βουτυράς», σωματεία και φορείς, την Κυριακή 29/10 στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Νάουσας, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών του νομού.

Ευχαριστούν προκαταβολικά τους καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς συμμετέχουν στη συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Καλδάρα. Παίρνουν μέρος: Το γυναικείο φωνητικό σύνολο The Sweet Hearts, οι Μαίρη Δούτση, Απόστολος Ζαφειρίου, Βιργινία Καραφούσια, Δήμητρα Καραφούσια, Τρύφων Μπάιτσης, Πάνος Παπαδόπουλος και η μαθήτρια Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας Jade Hill.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ