Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Για την «απειλή πολέμου στην Ευρώπη» προειδοποιεί η Γερμανία

Κομμάτια του ίδιου «παζλ» οι συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, τονίζουν εκπρόσωποι όλων των στρατοπέδων

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας με τον γγ του ΝΑΤΟ στο κέντρο, σε κοινή στρατιωτική άσκηση Γερμανίας - Λιθουανίας τον περασμένο Ιούνη

Copyright 2023 The Associated

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας με τον γγ του ΝΑΤΟ στο κέντρο, σε κοινή στρατιωτική άσκηση Γερμανίας - Λιθουανίας τον περασμένο Ιούνη
«Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απειλή πολέμου στην Ευρώπη», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, αποτυπώνοντας για ακόμη μια φορά τη «μεγάλη εικόνα» και τις ευρύτερες προεκτάσεις της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συνδέοντας τις συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία σημείωσε ότι θα έχουν συνέπειες για τη Γερμανία, η οποία «πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, και αυτό ισχύει τόσο για τις Ενοπλες Δυνάμεις όσο και για την κοινωνία», όπως είπε, σε μια αναφορά που αποτυπώνει τις επιταχυνόμενες στρατιωτικές προετοιμασίες αλλά και την προετοιμασία εδάφους για να δεχτεί ο λαός να υποστεί όλες τις συνέπειες μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

«Πρέπει να γίνουμε ικανοί για πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο Πιστόριους, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση αντιδρά πολύ αργά στην «αλλαγή εποχής» του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Ο όρος «αλλαγή εποχής» χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Ο. Σολτς, όταν ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δισ. ευρώ για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο Πιστόριους τόνισε ότι όχι μόνο δημιουργήθηκε αυτό το ταμείο, αλλά μεταρρυθμίστηκαν αντίστοιχα και οι κρατικοί φορείς.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είχαν παραμεληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και «ό,τι έχει χαλάσει εδώ και 30 χρόνια δεν μπορεί να διορθωθεί σε 19 μήνες». Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας η Γερμανία θα βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική θέση, ανέφερε.

ΗΠΑ: «Τώρα έχουμε ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία»

Στο μεταξύ, τη «μεγάλη εικόνα» των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στον παγκόσμιο γεωπολιτικό ανταγωνισμό επέλεξε να προβάλει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία των ΗΠΑ, Μιτς ΜακΚόνελ, προκειμένου να «πείσει» τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων που φέρνουν αντιρρήσεις στην έγκριση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να περάσει από το Κογκρέσο ενιαίο νομοσχέδιο χρηματοδότησης 105 δισ. δολαρίων για Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν και παραπέρα καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

Από αυτά, πάνω από 60 δισ. δολάρια προβλέπονται για τη στήριξη στο Κίεβο, το μεγαλύτερο ποσό μέχρι στιγμής που έχει προταθεί από τις ΗΠΑ για τη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Μέχρι τώρα όλα τα τεράστια πακέτα αμερικανικής στήριξης του Κιέβου έχουν εγκριθεί με μεγάλες διακομματικές πλειοψηφίες, ωστόσο πλέον με φόντο τις ενδοαστικές αντιθέσεις στη χώρα και τις προεδρικές εκλογές του 2024, ένα σημαντικό τμήμα των Ρεπουμπλικάνων θέτει ενστάσεις και όρους για την παραπέρα χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί έχουν οριακή πλειοψηφία, ωστόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων οριακή πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Ρεπουμπλικάνος νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, κατέθεσε προχτές νομοσχέδιο που προβλέπει χρηματοδότηση για να υποστηριχθεί αποκλειστικά το Ισραήλ.

Διαφωνώντας με αυτήν τη στάση και συντασσόμενος με την κυβέρνηση Μπάιντεν στη συνέχιση των τεράστιων πακέτων για την Ουκρανία, ο ΜακΚόνελ τόνισε σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ότι περίπου τα μισά από τα χρήματα που χορηγεί η Ουάσιγκτον για βοήθεια στο Κίεβο δαπανώνται για την αποκατάσταση της στρατιωτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και την αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων, ενώ το Πεντάγωνο στέλνει σχετικά απαρχαιωμένο εξοπλισμό στην Ουκρανία. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ο Τζόνσον «θα αποφασίσει πως είναι σημαντικό να στηρίξει και την Ουκρανία», προσθέτοντας ότι θα συζητήσει αυτό το θέμα μαζί του πριν από το τέλος αυτής της βδομάδας.

Επισημαίνοντας τη σημασία να ψηφιστεί ένα ενιαίο πακέτο για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν ο ΜακΚόνελ τόνισε ότι «όλα συνδέονται» και «αν δεν ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις τώρα, θα μας κοστίσουν πολύ περισσότερο στο μέλλον».

Υπογράμμισε δε χαρακτηριστικά ότι αυτό που συμβαίνει «είναι μεγαλύτερο από κάποιες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Τώρα έχουμε ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων, με τους Κινέζους και τους Ρώσους».

«Σαφείς διασυνδέσεις» μεταξύ των συγκρούσεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε προχτές ότι οι αντισταθμίσεις που επιδιώκουν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις δαπάνες στήριξης του Ισραήλ και της Ουκρανίας θα είναι «καταστροφικές» για την εθνική ασφάλεια και τις συμμαχίες των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας χτες στη Γερουσία ο ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, για να υποστηρίξει το ενιαίο πακέτο, τόνισε ότι υπάρχουν «σαφείς διασυνδέσεις» μεταξύ των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία και επομένως πρέπει να υπάρξει βοήθεια σε ένα πακέτο, έτσι ώστε η Ρωσία και η Κίνα να μη δουν τις ΗΠΑ απλώς να «βουλώνουν τρύπες» ως απάντηση στις παγκόσμιες κρίσεις και μάλιστα τη στιγμή που «προχωρά η συνεργασία τους και αποτελούν ολοένα μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας καθώς και για την ασφάλεια συμμάχων και εταίρων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, μιλώντας στους γερουσιαστές ανέφερε ότι «τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ουκρανία οι δημοκρατίες πολεμούν τους αδίστακτους εχθρούς που θέλουν να τις εξοντώσουν» και «δεν θα αφήσουμε τη "Χαμάς" ή τον Πούτιν να κερδίσουν».

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι χωρίς τη δική μας υποστήριξη ο Πούτιν θα πετύχει», επισήμανε ο Οστιν. «Αν τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια τους τώρα, ο Πούτιν θα γίνει πιο ισχυρός και θα πετύχει να κάνει αυτό που θέλει να κάνει», πρόσθεσε.

Επισήμανε δε ότι «ο Πούτιν προσπαθεί πραγματικά να επωφεληθεί από την επίθεση της "Χαμάς" στο Ισραήλ με την ελπίδα ότι θα μας αποσπάσει την προσοχή (...) και θα κάνει τις ΗΠΑ να αποσύρουν τους πόρους τους» από την Ουκρανία.

Τις τελευταίες βδομάδες μια αυξανόμενη ομάδα Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας προσχώρησε στην πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων που υποστηρίζουν την επιβράδυνση ή τη διακοπή της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Ρωσία: «Οπως στην Ουκρανία, έτσι και στη Μέση Ανατολή»

Οι ΗΠΑ μετατρέπουν την Ουκρανία «σε πεδίο δοκιμών για στρατιωτικά και βιολογικά πειράματα», προετοιμάζοντάς την ουσιαστικά για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ.

Υπενθύμισε τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ είναι «μια έξυπνη επένδυση που θα αποφέρει απόδοση για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές».

Με την ίδια πολιτική «οι ΗΠΑ υποκίνησαν και συνεχίζουν να κλιμακώνουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή», τόνισε και «στην Ουκρανία ενεργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο».

«Οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ λένε τώρα ανοιχτά ότι η Ρωσία τούς εμπόδισε να πλησιάσουν τα ρωσικά σύνορα, ενώ οι Ουκρανοί είναι ένα εργαλείο για τη Δύση για να περιορίσει τη Ρωσία», συνέχισε ο Πατρούσεφ.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιώντας την ουκρανική κρίση, φρόντισαν να διακοπούν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και να βγουν από τη μέση οι οικονομικοί αντίπαλοι». Εξάλλου, «για να εμποδίσουν την Ευρώπη να λάβει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ανατίναξαν τους αγωγούς "Nord Stream"», κατήγγειλε.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναπροσανατολισμό των διεθνών σχέσεων της ρωσικής καπιταλιστικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός, Μ. Μισούστιν, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει μια απλουστευμένη διαδικασία για ιδιώτες και εταιρείες από «φιλικές χώρες» που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.

Οπως είπε, οντότητες από έναν κατάλογο 25 χωρών θα μπορούν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στη Ρωσία και να κάνουν καταθέσεις μέσω μιας απλής διαδικασίας.

«Η δημιουργία πιο ευνοϊκών συνθηκών για τις ξένες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες αποτελεί σημαντικό μέρος των συστηματικών προσπαθειών της κυβέρνησης για να πετύχει την οικονομική κυριαρχία της στο πλαίσιο των εθνικών στόχων που έχει θέσει ο Πρόεδρός μας», συνέχισε ο Μισούστιν.

Σημείωσε ότι η διαδικασία θα εφαρμοστεί για 25 «φιλικές χώρες», συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, του Καζακστάν, της Λευκορωσίας.

Η Ρωσία ορίζει ως «μη φιλικές» χώρες εκείνες που συμμετέχουν στο πλήθος οικονομικών κυρώσεων εναντίον της, από κράτη - μέλη ή «εταίρους» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ολλανδία: Στέλνει τα πρώτα F-16 για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων

Στο μεταξύ, τα πρώτα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα φτάσουν από την Ολλανδία στο κέντρο εκπαίδευσης της Ρουμανίας τις επόμενες δύο βδομάδες για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, όπως ανακοίνωσε προχτές ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, μετά από βιντεοδιάσκεψη με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Ο Ρούτε αναμένει ακόμη ότι τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας «Patriot» «θα παραδοθούν σύντομα, για να βοηθήσουν την Ουκρανία τον ερχόμενο χειμώνα».

Η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο πρωτοστατούν στον λεγόμενο «διεθνή συνασπισμό για μαχητικά F-16» στην Ουκρανία και έχουν ανακοινώσει ότι θα αρχίσουν να παραδίδουν τους επόμενους μήνες - μετά τη σχετική εκπαίδευση - τα αμερικανικά μαχητικά, ενώ συμβάλλουν στην εκπαίδευση.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα είναι σε θέση να επικεντρωθεί τόσο στην Ουκρανία και φυσικά εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μέση Ανατολή», είπε ο Ρούτε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ολες οι επιλογές είναι δυνατές» και «πάνω στο τραπέζι» για παραπέρα κλιμάκωση(2024-03-16 00:00:00.0)
Στην Ουάσιγκτον ο Σολτς εν μέσω αντιπαράθεσης Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών(2024-02-08 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο για τη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο(2023-12-06 00:00:00.0)
Νέα μεγάλα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου δρομολογούν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους(2023-08-11 00:00:00.0)
Η ανατίναξη των αγωγών «Nord Stream» επανέρχεται στην «ατζέντα» της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας(2023-03-09 00:00:00.0)
Με εκατομμύρια η ανάμειξη των ΗΠΑ(2004-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ