Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
«Είμαστε στη μάχη, όλες οι επιλογές στο τραπέζι»

Προειδοποιήσεις για την αποτροπή γενικής ανάφλεξης στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή απηύθυνε την Παρασκευή στο διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από άγνωστη τοποθεσία στον Λίβανο, ενώ συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου. Ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της σφαγής στη Γάζα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, θεωρώντας τις τελευταίες άμεσα υπεύθυνες για την έναρξή του.

Προειδοποίησε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι «εάν το Ισραήλ συνεχίσει να χτυπά τους αμάχους μας, λέω με δημιουργική ασάφεια: Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» και χαρακτήρισε «ρεαλιστική πιθανότητα» την περαιτέρω κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου. Διεμήνυσε ότι όσα αποτρόπαια γίνονται στη Γάζα δεν τρομοκρατούν ούτε τη Χεζμπολάχ, ούτε τον λαό του Λιβάνου, ούτε άλλες δυνάμεις της περιοχής, αλλά τις πεισμώνουν και ενισχύουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την αντίσταση.

Ξεκαθάρισε επίσης πως η επίθεση της 7ης Οκτώβρη από τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ ήταν μία αμιγώς παλαιστινιακή υπόθεση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή της. Τη χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «τέλεια», «πρωτότυπη», ότι «προκάλεσε σεισμό», και πρόσθεσε ότι όπως και η Χεζμπολάχ, έτσι και η Χαμάς λαμβάνει αποφάσεις για τον εαυτό της, όπως και άλλες «οργανώσεις της αντίστασης», και δεν δέχεται εντολές.

Απαντώντας σε αυτούς που ζητούν να μπει στον πόλεμο η Χεζμπολάχ, ο Νασράλα απάντησε ότι η οργάνωση της οποίας ηγείται «είναι στη μάχη από τις 8 Οκτωβρίου» και ότι «οι στοχευμένες επιχειρήσεις με ποικιλία στόχων, όπλων και μέσων έναντι του ισραηλινού στρατού από τα σύνορα του νότιου Λιβάνου δεν είναι αμελητέες, γιατί δεσμεύουν σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Λωρίδα της Γάζας». Χαιρέτισε τους «μάρτυρες» της Χεζμπολάχ και των παλαιστινιακών οργανώσεων, που είναι ήδη 57, ενώ ζήτησε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να σταματήσουν τις εξαγωγές καυσίμων και άλλων προϊόντων στο Ισραήλ.

Εξήρε επίσης την απόφαση των Χούθι της Υεμένης για το μπαράζ επιθέσεων με drones κατά του Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα, με αποτέλεσμα το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό να αναγκαστεί να αυξήσει τις δυνάμεις του στην Ερυθρά Θάλασσα. Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τις επιθέσεις «της ισλαμικής αντίστασης στο Ιράκ» εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Συρία.

Αναφορικά με το Ιράν, είπε ότι «υποστηρίζει ανοιχτά την αντίσταση αλλά δεν ασκεί καμία επιρροή στους ηγέτες της, που υπηρετούν τους δικούς τους στόχους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ