Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Παράλληλα με τις συγκλονιστικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη και τη μαζική δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, έχει παγιωθεί. Πριν από λίγες μέρες εγκατέλειψε το Ναγκόρνο Καραμπάχ ο αρμενικός λαός που κατοικούσε εκεί. Λίγο νωρίτερα η κατάσταση στο Κόσοβο έφτασε σε οριακό σημείο, που ανάγκασε το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την εκεί δύναμή του. Σε Συρία, Ιράκ, Υεμένη «σιγοβράζει» ο πόλεμος. Αλλα δυνητικά μελλοντικά μέτωπα βρίσκονται σε «ύπνωση». Κλιμακώνεται η επίθεση του Ισραήλ από τον αέρα, τη θάλασσα και τη στεριά, ισραηλινά άρματα μάχης και τμήματα πεζικού καταπατούν τη γη της Λωρίδας της Γάζας, με χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους. Διαμορφώνονται πολύ επικίνδυνοι όροι για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή με τα δύο έως και τρία αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ με τις ομάδες συνοδείας - κρούσεως η καθεμία. Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο του πλοίου διοικήσεως του 6ου αμερικανικού Στόλου «USS Mount Whitney», που εξυπηρετεί τόσο επιχειρήσεις των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ. Το πλοίο, στην κυριολεξία μια ναυαρχίδα, αφήνει σπάνια τον λιμένα της Γκαέτα στη Νάπολη. Διαθέτει τεράστιες δυνατότητες C4I (Command, Control, Communications, Computer, and Intelligence) που του επιτρέπουν την άσκηση αποτελεσματικής διοίκησης σε ευρέως διασκορπισμένες εναέριες, επίγειες και θαλάσσιες μονάδες.

Η μόνιμη ναυτική ομάδα 2 του ΝΑΤΟ (SNMG2) που υπολειτουργούσε με 2 - 3 πολεμικά πλοία γρήγορα έφτασε τα 7. Μάθαμε όμως και για την παρουσία ομάδας κινεζικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι αρμάδες έξω από Λίβανο (UNIFIL του ΟΗΕ) και Λιβύη (IRINI της ΕΕ) είναι σε ετοιμότητα εμπλοκής. Η Βρετανία επίσης αυξάνει τις δυνάμεις της ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας από τη βάση της στο Ακρωτήρι της Κύπρου, η Γερμανία έστειλε στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ, ακόμα και η Αυστραλία αυξάνει τις δυνάμεις που διαθέτει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Με «υπερωρίες» δουλεύουν οι βάσεις στην Ελλάδα για την υποστήριξη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή. Η Σούδα «κλατάρισε» από πλευράς χωρητικότητας και η συσσώρευση αεροσκαφών και προσωπικού των ΗΠΑ συνεχίστηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης που και αυτή δεν φαίνεται να επαρκεί. Θυμίζουμε ότι ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακόμη και η Κάρπαθος είχε προταθεί ως τοποθεσία για εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης, ενώ το καλοκαίρι τροπολογία στο αμερικανικό Κογκρέσο προωθούσε ακριβώς την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων σε νησιά του Αιγαίου.

Τα συμφέροντα είναι μεγάλα

Κυρίως ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στοχεύουν στην ενίσχυση της θέσης του Ισραήλ, ως παραδοσιακού γεωπολιτικού τους στηρίγματος στην περιοχή.

Ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα, προωθούν στην περιοχή τα δικά τους ξεχωριστά οικονομικά, γεωπολιτικά συμφέροντα, σε αντίθεση με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στη σκακιέρα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μετά το μπλοκάρισμα του εμπορικού δρόμου των κινεζικών εμπορευμάτων μέσω Ρωσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων, αναζητούνται άλλες δίοδοι - δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων, όπως ο νέος εμπορικός δρόμος Κίνας - Καζακστάν - Αζερμπαϊτζάν - Τουρκίας.

Διακόπηκε η παραπέρα δρομολόγηση των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ», που με τις ευλογίες των ΗΠΑ προωθούσαν την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες χωρίς επίλυση του Παλαιστινιακού. Οι συμφωνίες αυτές συνδέονται και με ευρύτερους σχεδιασμούς, στη μάχη για τα μερίδια των αγορών στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ο «Ινδικός δρόμος» - που στηρίζουν οι ΗΠΑ - μεταφοράς μέσω Εμιράτων-Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, αποσκοπεί να ανταγωνιστεί τον κινεζικό «Δρόμο του μεταξιού».

Η Τουρκία είχε «ανοίξει δουλειές» με το Ισραήλ για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς Ευρώπη. Το σχέδιο αντικειμενικά θα μείωνε τον ρόλο της ρωσικής «Γκαζπρόμ», που ακόμη και σήμερα τροφοδοτεί την ΕΕ με φυσικό αέριο. Η Τουρκία αντιτίθεται στην επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, παίζει τα δικά της «παιχνίδια» προς όφελος των τουρκικών οικονομικών ομίλων και σχεδιασμών, μέχρι που ορισμένοι την προτείνουν ως εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή, ανεβάζοντας τις «μετοχές» της στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η Αίγυπτος θα δεχτεί τον βασικό όγκο των Παλαιστινίων προσφύγων, σε περίπτωση που ο σχεδιασμός του Ισραήλ είναι ο μαζικός ξεριζωμός τους από τη Γάζα, όπως υπονοεί με δηλώσεις του ο Νετανιάχου. Είναι σημαντικό όμως το γεγονός ότι η χώρα έχει θέσει εκτός νόμου τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι οποίοι συνδέονται με τη Χαμάς.

Το Ιράν καθώς και άλλες χώρες βρίσκονται σε σύγκρουση με το Ισραήλ. Θεωρείται ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας στρατιωτικής εμπλοκής του στην εξέλιξη των πραγμάτων και ιδιαίτερα σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης.

Το Ισραήλ κατέχει εδάφη του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν, ξεκίνησε εχθροπραξίες με το Ισραήλ στα βόρεια. Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης.

Στο έδαφος της Συρίας, της οποίας το Ισραήλ επίσης κατέχει εδάφη, δρουν ήδη στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας, όπως και φιλοϊρανικές. Εχουμε επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά Κούρδων και αντιπαράθεση με ΗΠΑ στη Συρία. Αεροδρόμια και εγκαταστάσεις της χώρας δέχτηκαν ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής πως η επέκταση των συγκρούσεων στο πλαίσιο του ενεργειακού πολέμου, το ξαναμοίρασμα των αγορών και των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, κ.λπ. αποτελούν διέξοδο για το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο, τόσο για την πολεμική βιομηχανία, όσο και για τα σχέδια ανοικοδόμησης στη συνέχεια.

Τι να κάνουμε;

Τα συμφέροντα, άρα και οι ανταγωνισμοί εξαιτίας τους, είναι τεράστια! Το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή για σφαίρες επιρροής και δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων δεν λύνεται!

Σε μια τέτοια εποχή, γενικότερα, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και συμφωνίες θα διαδέχονται αλλήλους με θύματα πάντα τους λαούς. Το κουβάρι των ανταγωνισμών κόβεται μόνο αν οι λαοί βαδίσουν τον δρόμο του αγώνα για την ανατροπή. Είναι ώρα να δυναμώσουμε μαχητικά την πάλη απέναντι σε στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων. Αυτή είναι και η μοναδική επιλογή υπέρ των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και των λαών όλης της περιοχής!

Το κίνημα στήριξης του Παλαιστινιακού λαού, παγκόσμια και στην Ελλάδα, είναι μεγάλο. Εχουμε όμως χρέος να γιγαντωθεί!

Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Παλαιστινιακό λαό, καταδικάζοντας τη νέα εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου σε βάρος του. Καταδικάζουμε την πολύχρονη κατοχή και τα διαρκή εγκλήματα που το κράτος αυτό διαπράττει συστηματικά σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους, όπως η χώρα μας. Ο Παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να έχει πατρίδα, να υπερασπιστεί ό,τι δικαιούται και να συνεχίσει τον αγώνα του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα ακροδεξιά μορφώματα, είναι ευθυγραμμισμένα με την πολιτική των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις. Είναι τουλάχιστον γελοίες αλλά συγχρόνως και εξοργιστικές δηλώσεις όπως για «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», αλλά «χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος». Πρόκειται για καθαρή διαστρέβλωση εννοιών, για εξαπάτηση του λαού, για προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ. Είναι το πολιτικό - επίσημο μέρος της προπαγάνδας, το υπόλοιπο μέρος προωθείται στο διαδίκτυο από ισραηλινά και ευρωατλαντικά επιτελεία και φθάνει στις τηλεοράσεις μας, με τον ίδιο σκοπό. Καμιά εμπιστοσύνη! Η ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, σε ακόμα μια κίνηση προκλητικής στήριξης του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, απείχε από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα.

Καλούμε τους συναδέλφους αποστράτους να συμμετέχουν κάθε φορά σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, όπως και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, που οργανώνουν σε όλη τη χώρα εργατικά σωματεία, Επιτροπές Ειρήνης, μαζικοί φορείς.

Καμιά εμπλοκή της χώρας στη σφαγή των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ισραήλ στη Γάζα. Να επιστρέψει η φρεγάτα «Ψαρά» και να μην αντικατασταθεί από άλλο πολεμικό πλοίο. Να κλείσουν οι ξένες βάσεις στη χώρα. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Να σταματήσει κάθε οικονομική - πολιτική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Τώρα αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους! Λευτεριά στην Παλαιστίνη!


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ