Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Ξεσηκωμός για την επιβίωσή μας!

Πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη, μαζικά στους δρόμους την Τετάρτη 22 Νοέμβρη

Σε πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη και συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση την Τετάρτη 22 Νοέμβρη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων.

Στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων και του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, συμμετέχουν επίσης το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το ΣΕΤΗΠ, το ΣΕΕΝ και οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Οικονομολόγων και Δικαστικών Επιμελητών.

Επίσης, με πρωτοβουλία συνδικαλιστών από τον χώρο του ΓΕΩΤΕΕ και της Υγείας, γιατρών, φαρμακοποιών, οδοντιάτρων γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί η συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 22 Νοέμβρη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα τονίζει την ανάγκη να οργανωθεί ο αγώνας με συνέχεια και διάρκεια, ξεκαθαρίζοντας ότι τα νέα μέτρα δεν αποτελούν μια αποσπασματική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης αλλά υπηρετούν βαθύτερες στοχεύσεις για τη διασφάλιση των «ματωμένων πλεονασμάτων» και την ενίσχυση της κυριαρχίας των μεγάλων εταιρειών, με σταδιακή συρρίκνωση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Αυτούς τους στόχους υπηρετούν νομοθετικές ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ ετοιμάζονται και τα επόμενα μέτρα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αυτή η επίθεση δεν αντιμετωπίζεται με μικροδιορθώσεις και μικροεξαιρέσεις που προβάλλουν ο ΔΣΑ, το ΤΕΕ και οι υπόλοιποι επιστημονικοί και επιμελητηριακοί φορείς.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση η μόνη απάντηση είναι ο οργανωμένος, διαρκής αγώνας που έχει στην προμετωπίδα του τις σύγχρονες ανάγκες αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, που διεκδικεί πραγματικά μέτρα ανακούφισης, όπως η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η διαγραφή χρεών για τους οικονομικά πιο αδύναμους, σημειώνει η ΣΕΑ και απαιτεί την απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει «οριζόντια» επιβολή ελάχιστου «τεκμαρτού» κέρδους των 10.920 ευρώ, το οποίο μάλιστα προσαυξάνεται κατά 10% ανά τριετία. Και την ίδια στιγμή προβλέπει επιπλέον προσαύξηση 35%, εφόσον το δηλωθέν ακαθάριστο εισόδημα (τζίρος) υπερβαίνει τον μέσο όρο του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του κλάδου. Ετσι, για παράδειγμα, δικηγόρος 6ετίας που δηλώνει ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) 23.000 ευρώ, η τεκμαρτή ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 70% και ανέρχεται σε (10.920x1,70) 18.564 ευρώ. Θα φορολογηθεί δηλαδή για το σύνολο σχεδόν των εσόδων του!

Είναι φανερό ότι με το νομοσχέδιο καταφέρεται ένα συντριπτικό χτύπημα στο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών με μικρά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και μισθωτών με «μπλοκάκι» που αντιμετωπίζονται ως συνεργάτες. Και φυσικά, το μάρμαρο θα πληρώσουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αφού οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι ΕΒΕ και οι επιστήμονες θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν ένα μέρος των νέων φορολογικών βαρών στις τιμές εμπορευμάτων και υπηρεσιών προκειμένου να επιβιώσουν.

Την ίδια ώρα, με το νομοσχέδιο ενισχύονται οι μεγάλες επιχειρήσεις αφού μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος, όπως και οι φορολογικοί συντελεστές επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και για τη συγκέντρωση κεφαλαίου, ενώ με το χτύπημα σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ συγκεντρώνουν στα χέρια τους μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Είναι ώρα μαζικής, αγωνιστικής δράσης!

Στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αναφέρει αναλυτικά:

«Αγωνιστικός ξεσηκωμός, να μην περάσει το εξοντωτικό φορολογικό νομοσχέδιο!

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Στοχεύει ευθέως τους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, τους νέους και τις νέες επιστήμονες, τις μητέρες, τους χιλιάδες συναδέλφους που υποαπασχολούνται, που παλεύουν να επιβιώσουν στο επάγγελμα και να ανταποκριθούν σε δαπάνες, υποχρεώσεις, χρέη. Στοχεύει τους μισθωτούς επιστήμονες με "μπλοκάκι", ιδιαίτερα τους δικηγόρους που δεν έχουν συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ερχεται να προστεθεί στα πολλαπλά χτυπήματα που έχει δεχθεί η πλειοψηφία των επιστημόνων από όλες τις κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της ΕΕ για "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δημιουργούνται πλέον συνθήκες οικονομικής και επαγγελματικής ασφυξίας για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, που οδηγεί σταδιακά σε εξοβελισμό από το επάγγελμα χιλιάδες συναδέλφους! Την ίδια ώρα, τα νέα μέτρα όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο τις μεγάλες εταιρείες και την υψηλή κερδοφορία τους, αλλά τις ευνοούν με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος! Ανοίγουν τον δρόμο για να κυριαρχήσουν απόλυτα οι μεγάλες εταιρείες στους χώρους μας, μέσα από το τσάκισμα των μικρών αυτοαπασχολούμενων και την ένταση της εκμετάλλευσης των μισθωτών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, επιλέγει να στηρίξει την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, των μεγάλων εταιρειών, να επιβαρύνει ξανά τα μόνιμα υποζύγια, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες με τα χαμηλά εισοδήματα, να εξασφαλίσει από αυτούς τα "ματωμένα πλεονάσματα" για τις ενισχύσεις, τις φοροαπαλλαγές και τα "ειδικά καθεστώτα" υπέρ των μεγάλων εταιρειών και ομίλων.

Είναι πρόκληση να θέτει στο στόχαστρο τους αυτοαπασχολούμενους η κυβέρνηση, που έχει διασφαλίσει φορολογική ασυλία στους τραπεζικούς ομίλους, στους εφοπλιστές, στους στρατηγικούς επενδυτές. Δεν θα περάσει η επιχείρηση του απαράδεκτου κοινωνικού αυτοματισμού, που διαχωρίζει τεχνητά τους μισθωτούς από τους αυτοαπασχολούμενους: Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, ο εργαζόμενος κόσμος βρίσκεται στην ίδια μεριά, δέχεται την ίδια σφοδρή επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματά του.

Σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο: Την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, των αστικών κομμάτων, που σχεδιάζουν και υλοποιούν την εξόντωσή μας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Ξεπερνάμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες των κλάδων μας, που είναι συνένοχες σε αυτήν την πολιτική. Εχουν βάλει πλάτη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στους χώρους μας. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα. Από τα μέτρα δεν θίγονται γενικά όλοι οι επιστήμονες, αλλά οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί με "μπλοκάκι".

Επιδιώκουμε τον συντονισμό με αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους που αγωνίζονται με τον ίδιο προσανατολισμό (π.χ. η ΟΒΣΑ).

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ο αγώνας δεν αρχίζει και τελειώνει σε μια μέρα. Οργανώνουμε τον αγώνα από τα κάτω, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συλλογικές διαδικασίες, για να έχει συνέχεια, κλιμάκωση και νικηφόρα προοπτική.

Είναι ώρα μάχης, για να υπερασπιστούμε τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας! Είναι ώρα μαζικής, αγωνιστικής δράσης, ώστε από κοινού, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί να σταματήσουμε τη νέα επίθεση.

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το Φορολογικό.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
  • Διαγραφή χρεών για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, ιδιαίτερα της περιόδου της πανδημίας.
  • Συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους μισθωτούς επιστήμονες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ