Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
Τα τηλε-σκουπίδια στην... ώρα τους!

Στην ευχέρεια των τηλεοπτικών σταθμών είναι οι ώρες που θα μεταδίδουν τα τηλε-σκουπίδια τους, «Big Brother» και «Bar». Στην κατεύθυνση άλλωστε, της «αυτορρύθμισης», όπως ήδη έχουμε υπογραμμίσει, εκκινούνταν η απόφαση της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, την οποία τελικά υπέγραψε χτες, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

Το ΕΣΡ που είχε συνεδριάσει υπό την προεδρία του αναπληρωτή προέδρου Σπύρου Φλογαΐτη, είχε διαπιστώσει την «έλλειψη αρμοδιότητάς του να ρυθμίσει απευθείας το χρόνο εκπομπής των προγραμμάτων». Κεντρικό σημείο της απόφασης σύστασης - κύρωσης κατά των δύο τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ, ήταν η προστασία των ανηλίκων. Το ΕΣΡ, όπως διευκρίνισε και χτες ο Σπύρος Φλογαΐτης, έχει αρμοδιότητα μόνο να επιβάλει κυρώσεις. Με την απόφασή του, που από χτες φέρει τη «σφραγίδα» και του υπουργού Τύπου, ουσιαστικά αφήνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να καθορίζουν τη ζώνη μετάδοσης των τηλε-σκουπιδιών, ζώνη που φυσικά κάθε άλλο παρά θα είναι μεταμεσονύχτια.

Ο υπουργός Τύπου, όπως είπε χτες, αφού άσκησε τον έλεγχο νομιμότητας, ενέκρινε την απόφαση του ΕΣΡ «χωρίς καμία περαιτέρω προσθήκη ή παρέμβαση». Δεν έκρυψε και την ικανοποίησή του για τη «διαδικασία αυτορρύθμισης» στην οποία έχουν προχωρήσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, συμπληρώνοντας πως «πάντα υπάρχουν περιθώρια για το καλύτερο».

Στην ίδια διαδικασία αυτορρύθμισης, «παραπέμπονται» και δύο άλλα τηλε-σκουπίδια, «Τα παρατράγουδα» της Αννίτας Πάνια και «Τελική απόφαση» με τη Σία Λιαροπούλου, που μεταδίδονται από το ALTER. Η πλειοψηφία του ΕΣΡ στη χτεσινή συνεδρίαση που έγινε υπό την προεδρία του Σπύρου Φλογαΐτη, αποφάσισε πως από τις εκπομπές που είδε, τα δύο τηλε-σκουπίδια θα πρέπει να μεταδίδονται στις 00.30. Και εδώ όμως τέθηκε το θέμα της αυτορρύθμισης. Με απόφαση της πλειοψηφίας στον ALTER επιβλήθηκε πρόστιμο και για τις δύο εκπομπές ύψους 146.735 ευρώ (50 εκατ. δρχ.), καθώς και ηθική κύρωση σύμφωνα με την οποία επί τρεις συνεχείς μέρες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων να πέφτει κάρτα με το σκεπτικό της επιβολής της ποινής. Η παραβίαση αφορά στην προσβολή της ανθρώπινης αξίας. Δύο μέλη του ΕΣΡ, το τακτικό Παύλος Αλέπης και το αναπληρωματικό Νίκος Κουλούρης πρότειναν τη διακοπή των δύο τηλε-σκουπιδιών. Ο αναπληρωτής πρόεδρος, σημείωσε η πλειοψηφία του ΕΣΡ δε θέλησε να φθάσει στο «δραστικό αυτό μέτρο», θέμα όμως που θα επανεξεταστεί, αφού και οι μεταμεσονύχτιες ώρες δεν πρέπει να γίνουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, «σκουπιδότοπος».

Για τις δύο εκπομπές που πριν καταλάβουν τις «θέσεις» τους στο ALTER, μεταδίδονταν από το TEMPO, επιβλήθηκε πρόστιμο στο κανάλι του Μ. Ανδρουλιδάκη ύψους 73.368 ευρώ (25 εκατ. δρχ.). Η χρηματική ποινή είναι «μειωμένη» σε σχέση με το ALTER λόγω της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο TEMPO.

To ΕΣΡ επέβαλε χτες πρόστιμα και για παραβιάσεις που αφορούν στη μετάδοση παιδικών διαφημίσεων. Στο MEGA έγιναν παραβιάσεις 114 δευτερολέπτων και επιβλήθηκε η χρηματική ποινή 40 ευρώ για κάθε δευτερόλεπτο. Σύνολο δηλαδή 4.560 ευρώ. Στον ΑΝΤΕΝΝΑ 246 δευτερόλεπτα με ποινή 40 ευρώ το δευτερόλεπτο, δηλαδή σύνολο 9.840 ευρώ. Στο STAR οι παραβιάσεις άγγιξαν τα 1.013 δευτερόλεπτα με ποινή 30 ευρώ ανά δευτερόλεπτο, σύνολο 30.390 ευρώ. Τέλος, στο ALTER 951 δευτερόλεπτα με 30 ευρώ το δευτερόλεπτο, σύνολο 28.530 ευρώ.

Το ΕΣΡ, αποφάσισε επίσης την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας για ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου, που εκπέμπουν σε διαφορετικές συχνότητες από αυτές που τους έχουν παραχωρηθεί ή και σε περισσότερες από μία συχνότητες. Σε διπλές συχνότητες εκπέμπουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Φλας», «Antenna», «Love», «Σκάι» και «Μελωδία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ